Ma van Barta Tamás halálának 41. évfordulója

2023/02/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Sok feltételezés látott már napvilágot Barta halálával kapcsolatban. A Barta-doku alkotói azt a szálat ragadták meg, hogy a los angeles-i magyar „papíros' maffia ölette meg, mert kivált tőlük és önálló üzleti vállalkozásba kezdett.

Forrás: MTI/Bara István

Barta Tamás 1948-ban született Budapesten Friedman Edit és Barta József gyermekeként. Az LGT alapító tagja volt, gitáros, énekes, zeneszerző. Játszott a Hungária és a Syconor együttesekben is. 1974-ben az LGT turnéja során az Amerikai Egyesült Államokba„disszidált. 1982-ben vesztette életét tragikusan fiatalon, 33 évesen a saját házában 1982. február 16-án a Terra Bella Streeten, Los Angelesben, Kaliforniában.

Az LAPD (Los Angeles Police Department) végül öngyilkosságként zárta le a nyomozást, pedig a filmkészítők szerint a harminc oldalas boncolási jegyzőkönyv részletesen leírja rajzokkal, fotókkal alátámasztva, hogy a két gyilkos golyó hogyan hatolt be a mellkason: a bal tüdőt érte a két lövés és hátul, a bal lapockánál távoztak a lövedékek.

A jegyzőkönyvből állítólag az is kiderül, hogy a Barta-gyilkosság 1982. február 16-án, kedden 11.00h és 11.30h között történt Barta Tamás LA-i házában. Az időpont azért tudható órára és percre pontosan, mert az egyik szomszéd, aki hallotta a lövéseket, épp a kedvenc tévésorozatát nézte. Két – az egykori zenészt közelről ismerő – szemtanú a gyilkosság reggelén látta Bartát élve, akkor találkoztak vele utoljára a los angelesi anyag szerint. Az egyikük talált rá aztán a holttestre aznap 1982. február 16-án 17.35-kor.

Edit néni, Barta Tamás édesanyja 25 éven keresztül, a haláláig gyászolta fiát, mert elvesztését sohasem tudta feldolgozni.

 

Újabb dokumentum került napvilágra Barta Tamás halálával kapcsolatban

Barta Tamás, gyilkosság, LGT, Los Angeles

 

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek