Mamma Mia!

Újabb dokumentum került napvilágra Barta Tamás halálával kapcsolatban

2022/06/21  ·     ·  koncert.hu

"Lost in Los Angeles" címen készül film Barta Tamás amerikai életéről és haláláról. Az alkotók közleménye szerint számos adat, információ, fotó, név, dokumentum került majd a nyilvánosság elé ily módon. Ezt a dokut is, mint az előző, "Siess haza, vár a mama" címűt, Hajdú Eszter rendezi. A film készítői most kézhez kapták Barta Tamás boncolási jegyzőkönyvét.

A fotó illusztráció!!!

Kilenc hónap várakozás után megérkezett Los Angelesből az anyag jelentős része, ami az első komoly mérföldkő a film elkészítéséhez kapcsolódó kutatói munkában.

Több teória, számos pletyka kering évtizedek óta arról, hogy mi történt Barta Tamással 1982. február 16-án, a halála napján. Friedman Edit, Barta Tamás édesanyjának a hagyatékában talált dokumentumok szerint – ezeket Los Angelesből küldték –, egyetlen lövés és öngyilkosság szerepel a halál okaként.

"Mostanra egyre többet tudunk, egyre több minden zárható ki és egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a nyomozást újra lehessen indítani Los Angelesben, mert a gyilkossági ügyek a kaliforniai törvények szerint nem évülnek el" – írják a film készítői.

A gyilkosság napján Barta Tamás kék farmert, kék pólót viselt. A 180 cm magas, 73 kilós férfi jó fizikai állapotban volt, a kórboncnok minden részletre kiterjedő vizsgálata szerint Barta teljesen egészségesen halt meg. A boncolás eredménye azt mutatta, hogy nem használt drogot, nem találtak friss szúrásokat, tűnyomokat a testén. A gyomorban és a belekben nyoma sem volt gyógyszer- vagy drogmaradványoknak. Lakásában sem bukkantak drogra. Tehát a drogos szálat, úgy tűnik, teljességgel el lehet vetni.

A 30 oldalas jelentés professzionális, nagyon részletes boncolási jegyzőkönyv rajzokkal, adatokkal, számokkal, rendőrök, nyomozók, tanúk neveivel és a holtestről készült fotókkal. Jól látszik a fotókon a két golyó nyoma a mellkason és az áldozat hátán is. A boncolási jegyzőkönyv tartalmaz - többek között - részleteket arról, hogy a két gyilkos golyó hogyan hatolt be a mellkason: a bal tüdőt érte a két lövés, ez okozta Barta halálát, és hátul, a bal lapockanál jött ki mindkettő.

Az is újdonságnak számít, ahogy a frissen megérkezett los angeles-i dokumentációból megtudható: a Barta-gyilkosság 1982. február 16-án 11.00 és 11.30 között történt Barta los angeles-i házában - hiszen eddig nem volt információ arról, hogy pontosan mikor történt. Onnan tudható szinte percre pontosan az időpont, hogy az egyik szomszéd, aki hallotta a lövéseket, épp a kedvenc tévésorozatát nézte - ami pontosan ebben az időben volt.

Az is új és fontos információ, hogy két - Bartát közelről ismerő - szemtanú a gyilkosság reggelén látta utoljára az egykori LGT-tagot élve, ők találkoztak vele utoljára a los angelesi összegfoglaló szerint. Február 16-án 17.35-kor talált rá Bartára a két említett szemtanúból az egyik.

A korábban felkutatott magyar belügyes anyagok szerint (Bornemissza-jelentés) a magyar maffia végezte ki hidegvérűen Barta Tamást, mert kiszállt Simon Csaba „papíros" vállalkozásából és önállósította magát. Az is kiderült régebbi, budapesti, belügyes anyagokból, hogy Simon Csaba - a los angeles-i magyar maffia egyik vezetője - szoros kapcsolatban állt a magyar kommunista diktatúra kémelhárításával, emellett budapesti bűnözői csoportokkal is tartotta a kapcsolatot, valamint arról is van dokumentáció, hogy Simon Csaba azért hagyta el az országot, mert a magyarországi börtönbüntetés elől akart megszökni barátnőjével.

 

Barta Tamás, Siess haza vár a mama, film, doku, Los Angeles

 

 

Szólj hozzá!


HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok Beton.Hofival, Beck Zolival és Szűcs Krisztiánnal

HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok...

Tizenhárom helyszínen több mint száz programmal rendezik meg a második Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivált február 23-26. között...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de azért... Tripla koncerttel ünnepel a 4S Street

A poptörténeti , nagy példák mellett öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de látva a mai trendeket, egyre kevesebb formáció mondhatja el magáról, hogy ugyanolyan odaadással, ugyanabban a felállásban és ugyanabban a zenei vonalban tud maradni ennyi ideig.

Billy Talent: Budapesten is megünnepli 30. szülinapját Kanada legjobb punk-rock zenekara

A kanadai punk-rock csapat tavaly bepótolta 2020-ban elmaradt koncertjét, június 7-én pedig visszatérnek a Budapest Parkba, hogy a rajongók repetázhassanak a csapatból és a tavaly megjelent albumukból is.
Új koncertek