Menopauza 1170x180

Újabb dokumentum került napvilágra Barta Tamás halálával kapcsolatban

2022/06/21  ·     ·  koncert.hu

"Lost in Los Angeles" címen készül film Barta Tamás amerikai életéről és haláláról. Az alkotók közleménye szerint számos adat, információ, fotó, név, dokumentum került majd a nyilvánosság elé ily módon. Ezt a dokut is, mint az előző, "Siess haza, vár a mama" címűt, Hajdú Eszter rendezi. A film készítői most kézhez kapták Barta Tamás boncolási jegyzőkönyvét.

A fotó illusztráció!!!

Kilenc hónap várakozás után megérkezett Los Angelesből az anyag jelentős része, ami az első komoly mérföldkő a film elkészítéséhez kapcsolódó kutatói munkában.

Több teória, számos pletyka kering évtizedek óta arról, hogy mi történt Barta Tamással 1982. február 16-án, a halála napján. Friedman Edit, Barta Tamás édesanyjának a hagyatékában talált dokumentumok szerint – ezeket Los Angelesből küldték –, egyetlen lövés és öngyilkosság szerepel a halál okaként.

"Mostanra egyre többet tudunk, egyre több minden zárható ki és egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a nyomozást újra lehessen indítani Los Angelesben, mert a gyilkossági ügyek a kaliforniai törvények szerint nem évülnek el" – írják a film készítői.

A gyilkosság napján Barta Tamás kék farmert, kék pólót viselt. A 180 cm magas, 73 kilós férfi jó fizikai állapotban volt, a kórboncnok minden részletre kiterjedő vizsgálata szerint Barta teljesen egészségesen halt meg. A boncolás eredménye azt mutatta, hogy nem használt drogot, nem találtak friss szúrásokat, tűnyomokat a testén. A gyomorban és a belekben nyoma sem volt gyógyszer- vagy drogmaradványoknak. Lakásában sem bukkantak drogra. Tehát a drogos szálat, úgy tűnik, teljességgel el lehet vetni.

A 30 oldalas jelentés professzionális, nagyon részletes boncolási jegyzőkönyv rajzokkal, adatokkal, számokkal, rendőrök, nyomozók, tanúk neveivel és a holtestről készült fotókkal. Jól látszik a fotókon a két golyó nyoma a mellkason és az áldozat hátán is. A boncolási jegyzőkönyv tartalmaz - többek között - részleteket arról, hogy a két gyilkos golyó hogyan hatolt be a mellkason: a bal tüdőt érte a két lövés, ez okozta Barta halálát, és hátul, a bal lapockanál jött ki mindkettő.

Az is újdonságnak számít, ahogy a frissen megérkezett los angeles-i dokumentációból megtudható: a Barta-gyilkosság 1982. február 16-án 11.00 és 11.30 között történt Barta los angeles-i házában - hiszen eddig nem volt információ arról, hogy pontosan mikor történt. Onnan tudható szinte percre pontosan az időpont, hogy az egyik szomszéd, aki hallotta a lövéseket, épp a kedvenc tévésorozatát nézte - ami pontosan ebben az időben volt.

Az is új és fontos információ, hogy két - Bartát közelről ismerő - szemtanú a gyilkosság reggelén látta utoljára az egykori LGT-tagot élve, ők találkoztak vele utoljára a los angelesi összegfoglaló szerint. Február 16-án 17.35-kor talált rá Bartára a két említett szemtanúból az egyik.

A korábban felkutatott magyar belügyes anyagok szerint (Bornemissza-jelentés) a magyar maffia végezte ki hidegvérűen Barta Tamást, mert kiszállt Simon Csaba „papíros" vállalkozásából és önállósította magát. Az is kiderült régebbi, budapesti, belügyes anyagokból, hogy Simon Csaba - a los angeles-i magyar maffia egyik vezetője - szoros kapcsolatban állt a magyar kommunista diktatúra kémelhárításával, emellett budapesti bűnözői csoportokkal is tartotta a kapcsolatot, valamint arról is van dokumentáció, hogy Simon Csaba azért hagyta el az országot, mert a magyarországi börtönbüntetés elől akart megszökni barátnőjével.

 

Barta Tamás, Siess haza vár a mama, film, doku, Los Angeles

 

 

Szólj hozzá!


Visszatér a Pantera Budapestre

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Hare, hare: Szekérfesztivállal a Városligetbe, az Indiai fesztiválra

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Kṛṣṇa szekere Budapestre. Ingyenes, egész napos programmal várják az érdeklődőket június 29-én, szombaton a belvárosban és a Városligetben a Szekérfesztiválon és az India Fesztiválon.

Rod Stewart Budapesten járt, láttuk, győzött

Kimondottan vártam a koncertet. Sir Rod Stewart hiába volt itt a tegnapi koncerten kívül még négyszer, én csak egy alkalommal, '86 nyarán láttam, hallottam őt az egykori MTK-stadionban. Akkor is tetszett.
Új koncertek