Mamma Mia!

Megvan a rekord: megjelent a dal, amit 37 magyar szerző közösen írt

2022/10/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Soha ennyien nem írtak még együtt dalt Magyarországon, a szerzemény a Dalszerzők Napja alkalmából az Artisjus Egyesület felkérésére készült.

A werkfotón Sena (Hénics Fruzsina)

Az új dal célja nem csupán a rekordállítás volt. A kezdeményezés alkotói folyamata egyúttal példát is kíván mutatni arra, hogy közös dalaink nem csak szórakoztatnak vagy kikapcsolnak, számtalan módon össze is kötnek minket. „A dal összeköt" – így szól az idei Dalszerzők Napja üzenete, melyhez október 8-án a nagyközönség is csatlakozhat:

a #dalszerzőknapja és a #adalösszeköt hashtagekkel ellátott közösségi média bejegyzésekben lehet majd közzétenni a kedvenc közös dalokat és a kapcsolódó történeteket.

Ami pedig az új dalt illeti, a kollaborációban különböző zenei stílusokból érkező szerzők vettek részt és több korosztály dolgozott együtt. A legidősebb és a legfiatalabb résztvevő életkora között több mint ötven év különbség van: az idén európai könnyűzenei díjjal kitüntetett 22 éves Deva és a 76 éves Bródy János is a szerzői csapat tagjai.

 A szerzőket és az előadókat, valamint az előző rekordert ebben a cikkünkben soroltuk fel!

 

A rendhagyó alkotói folyamatot Müller Péter Sziámi dalszövegíró és Sebestyén Áron, a projekt producere gondolta ki és fogta össze. A közös munka több alkotó esetében országhatárokon ívelt át: Gerendás Dani Los Angelesből, Jónás Vera Berlinből, Hien pedig Vietnámból, majd pedig New Yorkból csatlakozott például a közös munkához, ami végül így állt össze:

 

S hogy miért pont októberben tartják a Dalszerzők napját?

1965-ben a kultikus Bosch klubban – melyet azóta poptörténeti emlékponttá avattak – ekkoriban játszották először közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát, az Illés-együttes előadásában.

 

dalszerzők napja, rekord, Animal Cannibals, Müller Péter Sziámi, Bródy János, Bérczesi Róbert

 

 

Szólj hozzá!


HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok Beton.Hofival, Beck Zolival és Szűcs Krisztiánnal

HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok...

Tizenhárom helyszínen több mint száz programmal rendezik meg a második Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivált február 23-26. között...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de azért... Tripla koncerttel ünnepel a 4S Street

A poptörténeti , nagy példák mellett öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de látva a mai trendeket, egyre kevesebb formáció mondhatja el magáról, hogy ugyanolyan odaadással, ugyanabban a felállásban és ugyanabban a zenei vonalban tud maradni ennyi ideig.

Billy Talent: Budapesten is megünnepli 30. szülinapját Kanada legjobb punk-rock zenekara

A kanadai punk-rock csapat tavaly bepótolta 2020-ban elmaradt koncertjét, június 7-én pedig visszatérnek a Budapest Parkba, hogy a rajongók repetázhassanak a csapatból és a tavaly megjelent albumukból is.
Új koncertek