Megvan az Artisjus-kísérlet végeredménye: nem igazán tudjuk megkülönböztetni egymástól az ember és a gép által írt dalokat

2023/10/10  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Bár a 100 százalékban MI által írt dalt többen beazonosították, a részben és teljesen emberi alkotásokat már alig tudták megkülönböztetni egymástól: csak minden harmadik tippelő jött rá, melyik az emberi szerzemény, míg az MI-ember koprodukciót a legtöbben teljesen emberinek gondolták.

Fotó: Moose / pexels.com

Az Artisjus (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) kísérletében egy dalszerző páros szerzeménye, valamint egy részben, illetve egy teljesen MI által írt dal vett részt. Október 8-ig, a dalszerzők napjáig bárki megtippelhette, melyik dal emberi és melyik gépi szerzemény.

A kísérlet négy hete alatt 4303 szavazat érkezett, a résztvevőknek mindössze 19,7 százaléka találta el mindhárom dal esetében a helyes megfejtést. A 100 százalékban MI által írt zenét az emberek nagy része felismerte, míg azt a két dalt, amit részben vagy egészben emberek írtak, a legtöbben már nem tudták megkülönböztetni egymástól.

A Peace of Mind című dalt, Kozma Kata és Zentai Márk közös szerzeményét a szavazók harmada, 35,9 százaléka azonosította be helyesen.

A tévedés a Hard to Say Goodbye című dal kapcsán jelentkezett leginkább: az ember és az MI közös alkotását a szavazatok csaknem fele, 48 százaléka teljes mértékben emberi dalszerzők alkotásának jelölte.

Az MI-vel közös dal megírásához Kádár-Szabó Bence és Sebestyén Áron három MI-alapú programot használt. A Dreamscapes című dalt teljes mértékben gép írta és adta elő. Ezt a tippelők mintegy háromnegyede, 72,6 százalék eltalálta.

A kísérletben kilenc ismert dalszerző, zenei újságíró és MI szakértő - Balla Gergely, Barkóczi Noémi, Czutor Zoltán, Csepelyi Adrienn, Dés László, Harcsa Veronika, Hegyi Dóra, Járai Márk és Mérő László - is részt vett, nekik sikerült tetten érni a mesterséges intelligencia nyomát a szerzeményekben. Egy videóban mondták el, milyen különbségek megfigyelésével jöttek rá a megfejtésre.

"A mesterséges intelligencia is lehet jó, ha bizonyos ötletek megvalósításában segítségül hívjuk. Viszont az már baj, ha miatta eltávolodunk az embertől és az emberi zenéléstől, mert az páratlan és pótolhatatlan" - fogalmazott Dés László.

Czutor Zoltán kétkedésének, Járai Márk félelmének adott hangot a gép dalszerzői alkalmasságával kapcsolatban.

"Biztos vagyok benne, hogy dalszerzőként nem fogom beépíteni az MI-t az alkotásba. Dalszerzőnek lenni egyfajta gondolkodásmód, életforma, ahol nem feltétlenül a végső produktum a cél" - mondta Barkóczi Noémi.

A Platon Karataev dalszerző-frontembere, Balla Gergely szerint pedig nagyon torzítaná alkotói folyamatát, ha egy ennyire markáns külső dolgot emelne be.

Te mit gondolsz?

Artisjus, dalszerző, AI, mesterséges intelligencia

 

 

Szólj hozzá!


Lázadnak az óbudai punkok

Lázadnak az óbudai punkok

A nagy öregek – két régi óbudai punk csapat, a KRETENS és a BTK '80 – a Bloody Holly and the Ricketz elnevezésű feltörekvő, izgalmasan friss...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...

A 2023-as év felfedezettje az Ótvar Pestis – átadták a Fonogram-díjakat

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket. Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram-Magyar Zenei Díjakat
Új koncertek