Mi történik, ha találkozik egy chilei gitáros, egy magyar cimbalmos és egy eszkimó zongorista?

2021/06/11  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Ez nem egy vicc kezdőmondata, sőt, egyáltalán nem vicces, viszont szellemes: elkészült a legújabb világzenei, a pandémiát kicselező produkció, a Music Match.

Mi történik, ha találkozik egy chilei gitáros, egy magyar zongorista, egy busman bőgős és egy eszkimó cimbalmos?

Számtalanszor előfordul, hogy a zenész fejében megszületik egy ötlet, ami csak egy elszálló dallam marad, és feledésbe merül. A Music Match segítségével viszont minden fiókban pihenő ötlet kész alkotássá fejlődhet – és a közönség elé is kerülhet. 

Miről is szól ez pontosan?

A platform felületén zenészek feltöltik ötleteiket, zenei témáikat, amelyeket bárki letölthet és hozzáadhatja saját dallamvilágát, ezáltal valami teljesen újat létrehozva. Az alkalmazás biztosítja a felhasználók számára, hogy országokat átívelően valódi zenei műveket hozzanak létre anélkül, hogy találkoznának. A működési mechanizmus pedig rendkívül egyszerű: töltsd fel az általad felvett dallamot, mások pedig letölthetik, majd hozzáadva saját hangszereiken lejátszott ötleteiket, ismét feltölthetik a módosított darabot a felületre. 

Az oldal további újdonsága az úgynevezett dallamevolúció, hiszen amikor a zenealkotás folyamata elindul, a feltöltött dallamok élete pontosan nyomon követhető. Emellett a folyamatba bárki bármikor szabadon becsatlakozhat és hozzájárulhat egy új dal születéséhez, így akár számos résztvevővel, hatalmas közös projektek is kialakulhatnak. 

"A Music Match egy egyszerű és hatékony lehetőség a sikeres alkotómunkára. Hívhatjuk egy randialkalmazásnak is, ahol a zene közös nyelvét felhasználva nemcsak találkozhatnak, hanem valami igazán értékeset: saját dalokat hozhatnak létre úgy, hogy közben megismerik egymást" – mondták el a készítők, a Brandlift nevű digitális ügynökség munkatársai.

A pandémia alatt több olyan zenei produkció is készült, amikor kényszerből ugyan, de a határokon átívelően hoztak létre zenei közösségek új alkotásokat. Ha van valami nyereség, amit ebből a katasztrofális helyzetből kihozhatunk, az az a gondolat, amit ez a platform most örökségként átvett: a zene nem ismer határokat és a közösség összetartó ereje, kreativitása fontosabb, mint valaha.

 

 

 

Music Match, közösségi dalszerzés, dallamevolúció

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek