Miszter Dob – Emléktáblát avattak Kovács Gyula egykori lakóhelyén

2021/12/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Poptörténeti emléktáblát avattak pénteken Kovács Gyula néhai kiváló dzsesszdobos, zeneművész-tanár egykori VII. kerületi, Murányi utcai lakóházának homlokzatán.

Fotó: FORTEPAN (204786)

A dobos 1956-tól 1974-ig élt a Murányi utca 25. szám alatt. A poptörténeti emléktáblát az NKA Hangfoglaló Program magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja, a Hangőr Egyesület, a Magyar Jazz Szövetség és a Ceglédi Dobmúzeum állította. Az avatáson ott volt Kovács Gyula özvegye, lánya, fia, valamint számos dobos, egykori tanítvány, köztük Solti János, Kőszegi Imre, Dorozsmai Péter, Donászy Tibor, Bardóczi Gyula, Fekete Gábor.

Kovács Gyula, vagy ahogy a legtöbben ismerték, Mr. Dob a hazai dzsesszélet egyik legmeghatározóbb egyénisége volt. Növendékei a hazai és a nemzetközi zenészvilág ismert és elismert muzsikusai lettek, dobiskoláját a világ számos pontján ma is oktatják.

A zenész Budapesten született 1927-ben. Kivételes tehetségére már igen fiatalon felfigyeltek, a második világháborút követő évtizedek legnagyobb sztárja volt dzsesszberkekben. Játszott többek között a Holéczy zenekarban, Filuval, Garay Attila, Martiny Lajos, Tabányi Mihály, Pege Aladár, Gonda János, Deseő Csaba, Szabó Gábor, Kruza Richárd, Deák Tamás, Vukán György, Kovács Andor, Kőrössy János, Vécsey Ernő, Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Csik Gusztáv zenekarában is.

A hatvanas évek elejétől számos nemzetközi fesztiválon aratott sikert, olyan világnagyságok figyeltek fel rá, mint Oscar Peterson vagy Maynard Ferguson. Volt olyan év, amikor a világ egyik legismertebb zenei szaklapja, a Melody Maker az európai dobosok rangsorában a második helyre rangsorolta.

1965-ben Gonda János igazgatóval alapító tagja lett a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium Jazz Tanszakának, ahol haláláig oktatott. Keze alól került ki például Németh Gábor (Skorpió, Dinamit, Bikini, SBB, P. Mobil), Solti János (Generál, Locomotiv GT), Pálmai Zoltán (P. Mobil, Beatrice), Herpai Sándor (V'Moto-Rock, Barbaro), Fekete Gábor (Hungaria, Skorpió), Leslie Mandoki (Soulmates), Dorozsmai Péter (Korál, East).

Számos filmben, televíziós műsorban szerepelt. Egyéni, sajátos humora volt, rengeteg történet kering róla manapság is.

A Poptörténeti emlékpontok listája itt tekinthető meg.

Kovács Gyula, Miszter Dob, poptörténeti emléktábla, dobos

 

 

Szólj hozzá!


 Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd – a Magic Mirror idei programja

Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd...

Azt már megírtuk, hogy a fesztivál egyik legrégibb állandó helyszíne átköltözik a Sziget iroda/játszóterek környékére, most előre...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a tányérokon a BBQ különlegességek.

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.
Új koncertek
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
NÓTÁR MARY A...
EVERNESS Fesztivál