Mivel nem figyelsz, egyre rövidülnek a popdalok

2020/12/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Szakértők szerint a popszámok rövidebbek lesznek az évtized végére, mert a figyelem hiányának és a streaming szolgáltatások „kultúrájának átugrásának” időszaka következik – írja a Hírado .hu sajtóértesülésre hivatkozva...

 cottonbro fotója a Pexels oldaláról

A világ leghosszabb zeneművét John Cage szerezte, eredetileg zongorára, majd Gerd Zacher kérésére dolgozta át orgonára. A négyoldalas partitúrát kísérő megjegyzést: “as slow as possible”, azaz “amilyen lassan csak lehet”,  melyet az orgonaművészek 1997-ben tartott trossingeni konferenciája filozófusok, zenetudósok bevonásával igyekezett értelmezni. A mű előadása végül az akkor már halott mester 89. születésnapján, 2001. szeptember 5-én, “rövidebb” szünettel kezdődött – másfél évig ugyanis csak az orgona fújtatójának lihegése hallatszott –, majd 2003. február 5-én csendült fel az első akkord.  Jelenleg egy újabb hanggal – egy E akkorddal –  bővült a koncert. A mű előadásának vége 2639-benvárható. Forrás

Itt azért egy pillanatra álljunk meg, mert némi zavar támadt az Erőben (és a fordításban): nem arról van szó, hogy a hallgatók mindenféle kultúrákon és szolgáltatásokon ugrálnak át, hanem egészen pontosan arról, hogy a SKIP mint olyan a kultúránk részévé vált, már szerepel a szlengben is a skippeljük szócska, ami ugyanazt jelenti, mint Pósalaky úrnál az ugorgyunk, csak eggyel jobban hangzik :)

Miért fontos ez az ugrálási? Hát azért, mert az olyan zenei streaming-szolgáltatók, mint például a Spotify, csak akkor számláznak jogdíjat egy lejátszott dalból az előadóknak, ha a hallgató túljut az első 30 másodpercen – tehát nem skippeli a számot. A szakértők szerint egyre fontosabb szempont lesz, hogy a dalok még azelőtt véget érjenek, mielőtt a hallgatók elunnák, mert egyrészt így jár érte pénz, másrészt sokkal nagyobb az esélye, hogy meghallgatják a következő számot is. Márpedig ebben a daldömpingben a hallgatók nem annyira kitartók.

Ma a Spotify 10 legtöbbet lejátszott dalának 80 százaléka – beleértve a legtöbbször streamelt Ed Sheeran-számot, a Shape of You-t (3:55) is – négy percnél rövidebb. Justin Bieber karácsonyi kollabja mindössze 3:37, Kylie Minogue új száma pedig 3:13.

Az Ostereo brit lemezkiadó elemezte az Egyesült Királyság toplistáit és a Spotify legnépszerűbb számait 2006-os indulása óta, és megállapította, hogy 1998 és 2018 között következetesen rövidült a dalok hossza. Az átlagos brit listákat vezető szám 1998-ban négy perc és 16 másodperc volt a jelentés szerint, míg a 2019-es átlag három perc és 3 másodperc volt, ami egy perccel és 13 másodperccel rövidebb.

Két trend egyidejű megjelenését látjuk itt: az átlagos slágerek egyre rövidebbek, míg a hosszabb dalok ritkábban válnak slágerekké” – mondta Howard Murphy, az Ostereo alapítója.

A rövid számokat egyébként a nagyok is alkottak: Buddy Holly és a Beatles is több olyan slágert írt, amelyek legfeljebb két percig tartottak... De akkor még a skip szó sem azt jelentette, amit most...

via Híradó.hu

streaming, dalszerző, spotify, idő, skip

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek