Mivel nem figyelsz, egyre rövidülnek a popdalok

2020/12/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Szakértők szerint a popszámok rövidebbek lesznek az évtized végére, mert a figyelem hiányának és a streaming szolgáltatások „kultúrájának átugrásának” időszaka következik – írja a Hírado .hu sajtóértesülésre hivatkozva...

 cottonbro fotója a Pexels oldaláról

A világ leghosszabb zeneművét John Cage szerezte, eredetileg zongorára, majd Gerd Zacher kérésére dolgozta át orgonára. A négyoldalas partitúrát kísérő megjegyzést: “as slow as possible”, azaz “amilyen lassan csak lehet”,  melyet az orgonaművészek 1997-ben tartott trossingeni konferenciája filozófusok, zenetudósok bevonásával igyekezett értelmezni. A mű előadása végül az akkor már halott mester 89. születésnapján, 2001. szeptember 5-én, “rövidebb” szünettel kezdődött – másfél évig ugyanis csak az orgona fújtatójának lihegése hallatszott –, majd 2003. február 5-én csendült fel az első akkord.  Jelenleg egy újabb hanggal – egy E akkorddal –  bővült a koncert. A mű előadásának vége 2639-benvárható. Forrás

Itt azért egy pillanatra álljunk meg, mert némi zavar támadt az Erőben (és a fordításban): nem arról van szó, hogy a hallgatók mindenféle kultúrákon és szolgáltatásokon ugrálnak át, hanem egészen pontosan arról, hogy a SKIP mint olyan a kultúránk részévé vált, már szerepel a szlengben is a skippeljük szócska, ami ugyanazt jelenti, mint Pósalaky úrnál az ugorgyunk, csak eggyel jobban hangzik :)

Miért fontos ez az ugrálási? Hát azért, mert az olyan zenei streaming-szolgáltatók, mint például a Spotify, csak akkor számláznak jogdíjat egy lejátszott dalból az előadóknak, ha a hallgató túljut az első 30 másodpercen – tehát nem skippeli a számot. A szakértők szerint egyre fontosabb szempont lesz, hogy a dalok még azelőtt véget érjenek, mielőtt a hallgatók elunnák, mert egyrészt így jár érte pénz, másrészt sokkal nagyobb az esélye, hogy meghallgatják a következő számot is. Márpedig ebben a daldömpingben a hallgatók nem annyira kitartók.

Ma a Spotify 10 legtöbbet lejátszott dalának 80 százaléka – beleértve a legtöbbször streamelt Ed Sheeran-számot, a Shape of You-t (3:55) is – négy percnél rövidebb. Justin Bieber karácsonyi kollabja mindössze 3:37, Kylie Minogue új száma pedig 3:13.

Az Ostereo brit lemezkiadó elemezte az Egyesült Királyság toplistáit és a Spotify legnépszerűbb számait 2006-os indulása óta, és megállapította, hogy 1998 és 2018 között következetesen rövidült a dalok hossza. Az átlagos brit listákat vezető szám 1998-ban négy perc és 16 másodperc volt a jelentés szerint, míg a 2019-es átlag három perc és 3 másodperc volt, ami egy perccel és 13 másodperccel rövidebb.

Két trend egyidejű megjelenését látjuk itt: az átlagos slágerek egyre rövidebbek, míg a hosszabb dalok ritkábban válnak slágerekké” – mondta Howard Murphy, az Ostereo alapítója.

A rövid számokat egyébként a nagyok is alkottak: Buddy Holly és a Beatles is több olyan slágert írt, amelyek legfeljebb két percig tartottak... De akkor még a skip szó sem azt jelentette, amit most...

via Híradó.hu

streaming, dalszerző, spotify, idő, skip

 

 

Szólj hozzá!


Összeállt a Party a Szigeten

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Szeláví! fesztivál: fényfestés a pilisi egri vár romjain

A tavaly útnak indult, általunk is nagyon megszeretett kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az egri vár másolatának környékén rendezkedik be, hogy az élet apró örömeinek élvezetére invitáljon mindenkit, aki szeretne egy gondtalan hétvégét tölteni távol a város zajától május 27. és 29. között.

HVG: Visszaesett Steven Tyler, csúszik az Aerosmith turnéja

A lap az együttes közleményére hivatkozik, mely szerint Tyler hosszú ideje dolgozott a józansága megőrzésén, de egy műtét után a fájdalom (illetve annak csillapítása) miatt visszaesett, és önként bevonul egy rehabilitációs intézménybe.
Új koncertek