Mivel nem figyelsz, egyre rövidülnek a popdalok

2020/12/28  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Szakértők szerint a popszámok rövidebbek lesznek az évtized végére, mert a figyelem hiányának és a streaming szolgáltatások „kultúrájának átugrásának” időszaka következik – írja a Hírado .hu sajtóértesülésre hivatkozva...

 cottonbro fotója a Pexels oldaláról

A világ leghosszabb zeneművét John Cage szerezte, eredetileg zongorára, majd Gerd Zacher kérésére dolgozta át orgonára. A négyoldalas partitúrát kísérő megjegyzést: “as slow as possible”, azaz “amilyen lassan csak lehet”,  melyet az orgonaművészek 1997-ben tartott trossingeni konferenciája filozófusok, zenetudósok bevonásával igyekezett értelmezni. A mű előadása végül az akkor már halott mester 89. születésnapján, 2001. szeptember 5-én, “rövidebb” szünettel kezdődött – másfél évig ugyanis csak az orgona fújtatójának lihegése hallatszott –, majd 2003. február 5-én csendült fel az első akkord.  Jelenleg egy újabb hanggal – egy E akkorddal –  bővült a koncert. A mű előadásának vége 2639-benvárható. Forrás

Itt azért egy pillanatra álljunk meg, mert némi zavar támadt az Erőben (és a fordításban): nem arról van szó, hogy a hallgatók mindenféle kultúrákon és szolgáltatásokon ugrálnak át, hanem egészen pontosan arról, hogy a SKIP mint olyan a kultúránk részévé vált, már szerepel a szlengben is a skippeljük szócska, ami ugyanazt jelenti, mint Pósalaky úrnál az ugorgyunk, csak eggyel jobban hangzik :)

Miért fontos ez az ugrálási? Hát azért, mert az olyan zenei streaming-szolgáltatók, mint például a Spotify, csak akkor számláznak jogdíjat egy lejátszott dalból az előadóknak, ha a hallgató túljut az első 30 másodpercen – tehát nem skippeli a számot. A szakértők szerint egyre fontosabb szempont lesz, hogy a dalok még azelőtt véget érjenek, mielőtt a hallgatók elunnák, mert egyrészt így jár érte pénz, másrészt sokkal nagyobb az esélye, hogy meghallgatják a következő számot is. Márpedig ebben a daldömpingben a hallgatók nem annyira kitartók.

Ma a Spotify 10 legtöbbet lejátszott dalának 80 százaléka – beleértve a legtöbbször streamelt Ed Sheeran-számot, a Shape of You-t (3:55) is – négy percnél rövidebb. Justin Bieber karácsonyi kollabja mindössze 3:37, Kylie Minogue új száma pedig 3:13.

Az Ostereo brit lemezkiadó elemezte az Egyesült Királyság toplistáit és a Spotify legnépszerűbb számait 2006-os indulása óta, és megállapította, hogy 1998 és 2018 között következetesen rövidült a dalok hossza. Az átlagos brit listákat vezető szám 1998-ban négy perc és 16 másodperc volt a jelentés szerint, míg a 2019-es átlag három perc és 3 másodperc volt, ami egy perccel és 13 másodperccel rövidebb.

Két trend egyidejű megjelenését látjuk itt: az átlagos slágerek egyre rövidebbek, míg a hosszabb dalok ritkábban válnak slágerekké” – mondta Howard Murphy, az Ostereo alapítója.

A rövid számokat egyébként a nagyok is alkottak: Buddy Holly és a Beatles is több olyan slágert írt, amelyek legfeljebb két percig tartottak... De akkor még a skip szó sem azt jelentette, amit most...

via Híradó.hu

streaming, dalszerző, spotify, idő, skip

 

 

Szólj hozzá!


Öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de azért... Tripla koncerttel ünnepel a 4S Street

Öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de...

A poptörténeti , nagy példák mellett öt év nem túl hosszú idő egy zenekar életében, de látva a mai trendeket, egyre kevesebb formáció...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Ne törődj vele, hogy mit mondanak - Koncz Zsuzsa dalai még mindig aktuálisak

Egyre többször érezhetjük azt, hogy a régebben pályán lévő előadók régi dalai újra aktuálisak, vagy talán aktuálisabbak is, mint amikor megszülettek. Nincs ez másként Koncz Zsuzsával sem, aki a minap a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet, Szabadnak születtél címmel.

12 órás bulimaratonnal érkezik Szeged első arénás fesztiválja

A Color Aréna Fesztiválon – a szegedi Pick Arénában – fellépnek majd a hazai streaming legnagyobb kedvencei, jön a honi klubélet krémje és itt lesz a világsztár dance-díva, mások mellett a Rampampam és az MMM című slágereivel kedvenccé vált Minelli.
Új koncertek