Óriási veszteség érte a koncertszervező szakmát: elhunyt Brády Márton, a Showtime Budapest alapítója

2021/03/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

"Brády Marci nincs többé..." – kezdődik Schiffer András szomorú, vagy inkább sokkoló posztja a FB-on. Nem olyan rég osztottuk meg a nagy tekintélyű koncertszervező véleményét, hogy szerinte következetlenek voltak a járvány idején bevezetett korlátozások. Az Ember, Aki Először Magyarországra Hozta a Rolling Stonest 55 éves korában elvesztette a harcot a koronavírussal.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"A rendszerváltás előtt még a rendőrökkel küzdött. Aztán megvalósította álmait. Ő hozta Budapestre a Rolling Stonest, aztán jött Eric Clapton, Bon Jovi, Pink, a Kapcsolat-koncerteken Elton John, Sting, Simply Red, Rod Stewart. Szervezte a magyar legendák fellépéseit: LGT, Piramis, Zorán, Hobo. A rendszerváltás után a semmiből, a maga tehetségéből hozta össze Magyarország legnagyobb koncertszervező cégét, a Showtime Budapestet. Bő kétévtizedes munkakapcsolat, ismeretség, barátság fűzött hozzá. Annyira csupaszív, hogy akik nem ismerik, nem gondolják, hogy üzletember. Néhány éve Marci rántotta le a leplet a kulturális Tao körüli umbuldákról. Tavaly, amikor szünetet tartott a járvány, Marci invitálta kávézójába, a Gusto Cafeba a "politikai hajléktalanokat". Abban maradtunk, ha vége lesz ennek a pandémiás őrületnek, folytatjuk. Nincs folytatás: Marcival már biztosan nem. Nem a pandémiás őrületnek lett vége. Egyszer, évekkel ezelőtt, már szembe nézett halállal. Most, a COVID-dal már nem tudott megküzdeni" – írja Schiffer András.

Brády Márton alapítója volt a ShowTime Budapest nemzetközi koncertügynökségnek, a cég az azóta eltelt időben több száz külföldi nemzetközi és több ezer magyar koncertet bonyolított le. Ő hozta létre a kilencvenes évek közepén a Ticket Expresst is – itt lehetett először a neten kártyával fizetni jegyekért, és ők nyitották az első hazai online jegyirodát is.

"Az általunk rendezett legnagyobb rockkoncert 1995. augusztus 8-án a Rolling Stones fellépése volt a Népstadionban. A körülmények kedvezőtlenek voltak, mintegy 20 százalék felett volt az infláció, akkor indult a gazdaságpolitikai kiigazítás, a Bokros-csomag Magyarországon. A Stones nem fix pénzért játszott, hanem százalékot kapott a jegyeladások után, és telt ház volt a Népstadionban, mintegy 80 ezer ember. Előtte mindössze kétszer léptek fel Kelet-Európában, még 1976-ban Zágrábban és Katowicében" – mondta 2015-ben Brády Márton az MTI-nek adott interjúban.

A ShowTime-nak 1995 óta mások mellett a Bon Jovit, Eric Claptont, Mike Oldfieldet, Eros Ramazzottit, Leonard Cohent, Pink!-et, az R.E.M.-et, Elton Johnt, a Simply Redet, a Deep Purple-t, Lionel Richie-t, a Jamiroquait, Rod Stewartot, Santanát vagy az illuzionista David Copperfieldet is sikerült Magyarországra hoznia. A cég csinálta az LGT Aréna-koncertjeit 2013-ban, vagy korábban a Piramis, a Hobo Blues Band, Zorán, Charlie és a Tátrai Band fellépését.

Egy hónapja idéztük őt, egy regionális lapnak adott interjút.

Elmondta, hogy több Presser-koncertet és egy Falusi Mariann-fellépést kellett harmadszorra átraknia, a Rúzsa Magdi- és a Dead Can Dance-koncertet egy évvel halasztották el, az áprilisra tervezett Tátrai-Charlie koncert pedig erősen kérdőjeles.

„Kell egy bizonyos tartás, hogy ha baj van, nem hagyjuk magukra a munkatársakat. Én hat kollégámat meg tudtam tartani, ez több mint 30 millió forintomba került, ami már túlvan az anyagi tűréshatáron. Most szenvedjük el a másodlagos károkat, ezekben a hetekben romlanak meg a német prémium söreink a hordóban, ami mind megy a lefolyóba. A nyitáshoz kell majd egy új készlet, ami milliós nagyságrend, de reméljük, mielőbb fogadhatunk újra vendégeket” – mondta.

Sajnos, ezt ő már nem láthatja meg.

Köszönet mindenért – nyugodjék békében!

 

 

Brády Márton, gyász, Showtime, Ticket Express, rendezvényszervezés, koronavírus, covid, állami támogatás

 

 

Szólj hozzá!


Félidőig  tízezren látogattak el a Művészetek Völgyébe

Félidőig tízezren látogattak el a Művészetek...

30. alkalommal nyitotta meg kapuit a Művészetek Völgye. A tíz napos fesztivál első felében napi tízezer látogató érkezett a Völgybe, aki még...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

A Tankcsapda klasszikusa az idei Campus Fesztivál himnusza

A „Campus edition - Éld meg a pillanatot!" címre keresztelt szerzemény nem ismeretlen a zenekedvelők számára, ugyanis az alapja a Tankcsapda 'Ülj le mellém' című dala.

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be az A-HA filmjét

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs szekciója idén is felejthetetlen dokumentumfilmekkel készül az egyre népszerűbb műfaj szerelmeseinek.

Újabb fellépőcsere Paloznakon: Al McKay csapata megy, a Gipsy Kings jön

A Paloznaki Jazzpiknik fellépők listája nem először változik: Caro Emerald helyett Rúzsa Magdi "ugrik be", a Level 42 a járvány miatti bizonytalanságokra, valamint az Egyesült Királyság szigorú ki- és beutazási korlátozásaira hivatkozva mondta le 2021-re tervezett koncertjeinek nagy részét, helyettük jött volna Al McKay és zenekara.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek