Remélik, új dalokat is rejt Cseh Tamás 5400 tételből álló hagyatéka

2022/01/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Cseh Tamás gyermekeitől 135 millió forintért vásárolta meg az előadóművész hagyatékát nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Fotó: Cseh Tamás Archívum

A hagyaték egy 5439 tételből álló gyűjtemény. Beletartozik többek között 30 orsós magnószalag, 98 magnókazetta, kéziratok, dalszövegek, dallisták 539 tételben, 325 fénykép neves fotósoktól, 19 film forgatókönyv (közöttük Jancsó-, Maár-, Bacsó-filmeké – kevesen tudják, hogy több mint húsz filmhez volt valamilyen köze, egyrészt zeneszerzőként, másrészt pedig kisebb-nagyobb szerepeket is játszott.), 24 plakát az 1960-1980-as évekből, továbbá 34 személyes tárgy, továbbá – mivel a zenész kiterjedt levelezést folytatott – a hagyaték része több mint 300, kortársakkal, alkotótársakkal váltott levél.

2020 óta a Cseh Tamás Archívum a PIM szervezeti egységeként működik, melynek szakemberei remélik, hogy kutatómunkájuk során sok ismeretlen vagy kevéssé ismert dal is a felszínre fog kerülni.

A hagyaték darabjaival mostantól az érdeklődők is találkozhatnak majd, az archívum honlapján, illetve Facebook-oldalán folyamatosan teszik közzé a hagyatékból, illetve más felajánlásokból származó dokumentumokat, olyan ütemben, ahogy ezeknek a digitalizálása és feldolgozása, kutatása zajlik az archívumban. Emellett különböző rendezvényeken is megjelennek majd egyes részei, legközelebb január 22-én, Cseh Tamás születésnapja alkalmából a Kolibri Színházban, ahol különleges felvételeket is láthatnak majd a nézők a zenei műsor mellett.

via Infostart

Cseh Tamás, hagyaték, PIM, Kolibri, Cseh Tamás Archívum

 

 

Szólj hozzá!


Már az első koncert előtt megnyílik a Kobuci jubileumi szezonja

Már az első koncert előtt megnyílik a Kobuci...

Március 28-án a Toldi Moziban vetítenek le három koncertfilmet, előtte pedig – egy sajtótájékoztató keretében – szó esik a 2023-as...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A '70-es, '80-as évek sci-fi filmzenéi az A38-on

Időutazásra hív a Dance With The Dead június 22-én az A38 Hajón. Analóg szintetizátoraival és gitárjaival a zenekar úgy szól, mint a '60-as, '70-es, '80-as évek sci-fi és akciófilm-zenéi.

Szuper látványos klippel jelentkezik a régió friss pop csillaga

Karin Ann rövid idő alatt ért el számos nemzetközi sikert, BBC egyik műsorában is generációja egyik legnagyobb tehetségének kiáltották ki, most talán eddigi leglátványosabb videójával jelentkezik.
Új koncertek