Budapest 2023. Apr. 17. (19:30)

#100ÉVESEKVAGYUNK Jubileumi hangverseny


#100ÉVESEKVAGYUNK Jubileumi hangverseny

Centenáriumot ünnepel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

1923-ban még nem ezen a néven, hanem Székesfővárosi Zenekarként kezdte meg működését az együttes, melynek mai neve ahhoz a művészhez kapcsolható, aki negyedszázada új alapokra helyezte a zenekar működését: Kocsis Zoltánhoz. Az ünnep fényét Dohnányi, Liszt és Beethoven zenéje adja, a műveket vezénylő Kovács János és Vashegyi György a hazai karmestertársadalom legjelesebbjei közé tartoznak, a szólista pedig Ránki Dezső személyében olyan világklasszis, aki a száz év több mint felében visszatérő vendége volt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjeinek.

A hangversenyen nemcsak az együttes, hanem Dohnányi Ünnepi nyitánya is jubilál, hiszen ez a mű is száz éves: Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulóján, 1923-ban mutatták be Kodály Psalmusával és Bartók Táncszvitjével együtt. Liszt több mint húsz éven át, 1839 és 1861 között dolgozott második, A-dúr zongoraversenyén. A tématranszformáción alapuló mű egyetlen összefüggő tétel, hat részre osztva. Beethoven újító szellemű Kismartoni miséje is erőteljesen kapcsolódik a magyar zenetörténethez, hiszen a bécsi klasszika nagy betetőzője ezt a kompozíciót Esterházy II. Miklós megrendelésének eleget téve, a herceg feleségének névnapjára komponálta 1807-ben.
Ránki Dezső (1951) pályája 1968-ban a Zwickau-i Nemzetközi Schumann Versenyen aratott győzelmével kezdődött. A világhírű művész több mint fél évszázada tolmácsolja töretlen maximalizmussal Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Schumann, Debussy, Ravel, Bartók és mások remekműveit. Liszt zenéje különleges helyet foglal el repertoárján. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral régi kapcsolatot ápoló Kovács János (1951) nemcsak az egyik legtöbbet foglalkoztatott és legnagyobb tudású-tapasztalatú magyar karmester, de kivételes művészi alázatáról és a muzsikus partnerek iránti empátiájáról is híres. Vashegyi Györgyöt elsősorban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítójaként ismeri a hangversenyközönség, ám a karmester több mint harminc esztendős eddigi pályája folyamán univerzális érdeklődésről tett tanúságot, a régi zene mellett a 19. és a 20. századi repertoár alkotásait is vezényelve.

Dohnányi Ernő: Ünnepi nyitány, op. 31
Liszt Ferenc: II. (A-dúr) zongoraverseny
***
Ludwig van Beethoven: C-dúr („Kismartoni”) mise, op. 86

Ránki Dezső zongora
Szutrély Katalin szoprán
Schöck Atala alt
Bernhard Berchtold tenor
Cser Krisztián basszus
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kovács János és Vashegyi György

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek