Budapest 2023. Feb. 19. (19:30)

Bel canto áriaest / Közreműködik: Lidia Fridman, Lawrence Brownlee és Gyungmin Gwon / ZENÉS SZÍNPAD


Bel canto áriaest / Közreműködik: Lidia Fridman, Lawrence Brownlee és Gyungmin Gwon / ZENÉS SZÍNPAD

A bel canto fontos jellegzetessége, hogy hangszerként kezeli az énekhangot, az énekestől olyan teljesítményt várva el, mint egy hegedű vagy fuvola virtuózától. Ezen az estén három világhírű énekes: egy szoprán, egy tenor és egy bariton mutatja meg különleges tudását. Az orosz Lidia Fridman 1996-ban született az oroszországi Szamarában.

Vezényel: Nikolas Nägele

Lidia Fridman: szoprán

Lawrence Brownlee: tenor

Gyungmin Gwon: bariton

Közreműködők:

Pannon Filharmonikusok

Műsor:

Bel canto - szép ének. Önálló korszak, önálló iskola az operairodalomban. De hát mikor nem szép az ének, ha nemesen formált a dallam, és az előadó hanganyaga, iskolázottsága kiváló? A bel canto eszménye nem elégedett meg ennyivel: a 18. és a 19. század fordulóján, a romantika első hullámának idején kultusza volt a gazdagon kidolgozott énekszólamok bravúros előadásának, és az operák szerzői sokszor a drámai konfliktus bemutatásánál is fontosabbnak tartották a szép éneklés nyújtotta élményt. Ebből a különleges élvezetből kapunk ízelítőt a koncerten három nemzetközi sikereket arató művész jóvoltából.

A bel canto fontos jellegzetessége, hogy hangszerként kezeli az énekhangot, az énekestől olyan teljesítményt várva el, mint egy hegedű vagy fuvola virtuózától. Ezen az estén három világhírű énekes: egy szoprán, egy tenor és egy bariton mutatja meg különleges tudását. Az orosz Lidia Fridman 1996-ban született az oroszországi Szamarában. Tanulmányait előbb hazájában végezte, megfordulva többek közt Jelena Obrazcova szentpétervári kurzusain is, majd a velencei Benedetto Marcello Konzervatóriumban fejezte be. Európa-szerte sikereket arat, 2021 novemberében a Müpa Lucrezia Borgia-produkciójának címszerepét bravúros beugrással abszolválta. A sokoldalú és virtuóz amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee mögött több évtizedes nemzetközi pályafutás áll. 2020-ra tervezett áriaestjét sajnos meghiúsította a világjárvány, így kivételes öröm lesz végre hallani őt a Müpa színpadán. Életkorban kettejük között helyezhető el az est bariton közreműködője, Gyungmin Gwon, a 2022-es moszkvai Competizione dell'Opera elnevezésű nemzetközi verseny első helyezettje, valamint a Müpa különdíjasa, aki dél-koreai származásával teszi valóban nemzetközivé a koncert palettáját. A Detmoldi Zeneművészeti Főiskola neveltje számos nemzetközi versenyen ért el előkelő helyezést, a kritika elragadtatással méltatja teljesítményét. A hangversenyen közreműködő Pannon Filharmonikusokat az európai operaszínpadokon otthonos német karmester, Nikolas Nägele dirigálja, aki korábban a Berlini Deutsche Oper karnagyaként is működött, a Müpa közönsége pedig a 2021-es Rossini gála Müpa Home közvetítésén találkozhatott vele.

Rendező: Müpa

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek