Zsámbék 2023. May. 28. (20:00)

II. ZSÁMBÉKI PÜNKÖSDI FESZTIVÁL / HENRI GONZO ÉS A PAPÍRSÁRKÁNYOK


II. ZSÁMBÉKI PÜNKÖSDI FESZTIVÁL / HENRI GONZO ÉS A PAPÍRSÁRKÁNYOK

A kubai-magyar-spanyol családból származó Henri Gonzo a 2010-es évek elején kezdte meg pályafutását Budapesten. Rövid idő alatt a Fran Palermo multiinstrumentalista énekes- dalszerzőjeként vált országszerte ismertté az alternatív zenei szférában. 27 éves korára már szerepelt a Forbes 3O listáján, nyert Petőfi zenei díjat, a legutóbbi lemezéért Fonogram díjat.

Emellett számos filmhez szerzett már zenét, a Fomo című filmzenéje Highlights of Hungary jelölést is kapott.  Az elmúlt évtizedben elsősorban angol nyelven írta dalszövegeit, de gyakran tartott szóló esteket különböző tematikákkal, ilyen volt az egyik nagysikerű műsora, a Magyar Melankólikus Est, ahol kedvenc magyar nyelvű dalait adta elő gitáron, zongorán, vagy éppen tangóharmonikán.

2020-ban, miután megjelent harmadik nagylemeze, a Fonogram díjas Crocodile Juice Bar, hosszas kényszerpihenő vette kezdetét a pandémiának köszönhetően. Ebben az időszakban ismerkedett meg Simon Márton költővel, akinek a versei nagy hatással lettek rá. Emiatt elkezdett ő maga is magyarul jegyzeteket írni, verseket megzenésíteni, dalokat magyarra fordítani, majd idővel saját dalokat írni magyar nyelven, ami eddig egy teljesen ismeretlen terep volt számára.

Idővel egyre több ilyen dal ötlet jött létre, ekkoriban kereste fel a szintén multiinstrumentalista Zaziet, aki  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, valamint Issit, a guineai-magyar basszusgitárost, aki  beat DJ-ként is egyre népszerűbb a pesti éjszakában.  2021 szürreálisan csendes és sötét telén a budai várba költöztek fel egy kis lakásba, ahol közösen megkezdték a munkálatokat egy lehetséges magyar nyelvű lemezen. A közös munka rengeteg ígéretes dalt hozott magával.

A Henri Gonzo és a Papírsárkányok egy új hangot szeretnének megütni a magyar könnyűzenében, mind hangszerelésben, mind szövegileg. A versszerű szövegek gyakran klasszikus zenei hangszerekkel egészülnek ki.

A szövegek megalkotásában Henri rengeteg irányból merített inspirációt Petri Györgytől Arthur Rimbaud-ig, a beat költőktől mint pl. John Cooper Clarke vagy Allen Ginsberg a dél-amerikai újhullámig, mint Julio Cortazar. Illetve  ókori görög versek is hatással voltak rá, zenében a Kistehén Melankolikusok, Pajor Tamás, filmzenei vonalról pedig Thomas Newman és Alexandre Desplat...

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Egy nyáron át – ingyenes fesztivált rendez a Telekom a Volt helyett

Egy nyáron át – ingyenes fesztivált rendez a...

A Telekomosok Fesztiválja elnevezésű, az ország különböző pontjain, június 1. és augusztus 20. között hetente megrendezett programokra az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

KOVACS lesz a VéNégy Fesztivál headlinere

Kovacs, Kraak & Smaak, Cari Cari, Ina West, Kill the Dandies, Lash & Grey – nemzetközi kínálattal és több mint félszáz zenei programmal vár június 22. és 25. között Nagymaroson a 10. VéNégy Fesztivál.

Öt év után visszatér a The Cult Magyarországra!

A hazai közönség is testközelből megismerheti a The Cult új albumát júniusban, a Budapest Parkban.

Ma nyitják a nyarat a szelíd motorosok Alsóörsön

A hamvaiból főnixként feltámadó egykori Harley Davidson Fesztivál ma Open Road Weekend néven nyitja meg a kapuit. A klasszikus zenés-motoros buliból pedig nem maradhat ki a látványosság számba menő vidám balatoni felvonulás sem.

Csillagfényes koncertek a kastélyparkban

A keszthelyi Festetics-kastély barokk kertje július végén a nappali séták mellett két estén át különleges csillagfény-koncerttel kedveskedik az élőzene és a romantikus helyszínek kedvelőinek.
Új koncertek