Menopauza 1170x180
Zsámbék 2023. May. 28. (20:00)

II. ZSÁMBÉKI PÜNKÖSDI FESZTIVÁL / HENRI GONZO ÉS A PAPÍRSÁRKÁNYOK


II. ZSÁMBÉKI PÜNKÖSDI FESZTIVÁL / HENRI GONZO ÉS A PAPÍRSÁRKÁNYOK

A kubai-magyar-spanyol családból származó Henri Gonzo a 2010-es évek elején kezdte meg pályafutását Budapesten. Rövid idő alatt a Fran Palermo multiinstrumentalista énekes- dalszerzőjeként vált országszerte ismertté az alternatív zenei szférában. 27 éves korára már szerepelt a Forbes 3O listáján, nyert Petőfi zenei díjat, a legutóbbi lemezéért Fonogram díjat.

Emellett számos filmhez szerzett már zenét, a Fomo című filmzenéje Highlights of Hungary jelölést is kapott.  Az elmúlt évtizedben elsősorban angol nyelven írta dalszövegeit, de gyakran tartott szóló esteket különböző tematikákkal, ilyen volt az egyik nagysikerű műsora, a Magyar Melankólikus Est, ahol kedvenc magyar nyelvű dalait adta elő gitáron, zongorán, vagy éppen tangóharmonikán.

2020-ban, miután megjelent harmadik nagylemeze, a Fonogram díjas Crocodile Juice Bar, hosszas kényszerpihenő vette kezdetét a pandémiának köszönhetően. Ebben az időszakban ismerkedett meg Simon Márton költővel, akinek a versei nagy hatással lettek rá. Emiatt elkezdett ő maga is magyarul jegyzeteket írni, verseket megzenésíteni, dalokat magyarra fordítani, majd idővel saját dalokat írni magyar nyelven, ami eddig egy teljesen ismeretlen terep volt számára.

Idővel egyre több ilyen dal ötlet jött létre, ekkoriban kereste fel a szintén multiinstrumentalista Zaziet, aki  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett, valamint Issit, a guineai-magyar basszusgitárost, aki  beat DJ-ként is egyre népszerűbb a pesti éjszakában.  2021 szürreálisan csendes és sötét telén a budai várba költöztek fel egy kis lakásba, ahol közösen megkezdték a munkálatokat egy lehetséges magyar nyelvű lemezen. A közös munka rengeteg ígéretes dalt hozott magával.

A Henri Gonzo és a Papírsárkányok egy új hangot szeretnének megütni a magyar könnyűzenében, mind hangszerelésben, mind szövegileg. A versszerű szövegek gyakran klasszikus zenei hangszerekkel egészülnek ki.

A szövegek megalkotásában Henri rengeteg irányból merített inspirációt Petri Györgytől Arthur Rimbaud-ig, a beat költőktől mint pl. John Cooper Clarke vagy Allen Ginsberg a dél-amerikai újhullámig, mint Julio Cortazar. Illetve  ókori görög versek is hatással voltak rá, zenében a Kistehén Melankolikusok, Pajor Tamás, filmzenei vonalról pedig Thomas Newman és Alexandre Desplat...

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Visszatér a Pantera Budapestre

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Hare, hare: Szekérfesztivállal a Városligetbe, az Indiai fesztiválra

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Kṛṣṇa szekere Budapestre. Ingyenes, egész napos programmal várják az érdeklődőket június 29-én, szombaton a belvárosban és a Városligetben a Szekérfesztiválon és az India Fesztiválon.

Rod Stewart Budapesten járt, láttuk, győzött

Kimondottan vártam a koncertet. Sir Rod Stewart hiába volt itt a tegnapi koncerten kívül még négyszer, én csak egy alkalommal, '86 nyarán láttam, hallottam őt az egykori MTK-stadionban. Akkor is tetszett.
Új koncertek