Budapest 2022. Jan. 31. (19:30)

Krilov Trió


Krilov Trió

Műsor: Brahms: c-moll zongoratrió, op. 101 Brahms: C-dúr zongoratrió, op. 87 Brahms: H-dúr zongoratrió, op. 8

Krilov Trió

A változatoság gyönyörködtet, tartja a mondás. Örülünk, ha egy hangversenyen a sokféleség örömében lubickolhatunk. Ám annak is megvan a maga vonzereje, ha egy koncert egyetlen területet térképez fel alaposan, a koncentráltság szellemi állapotába csábítva a hallgatót. Ezen az estén három kivételes hangszeres művész: a hegedűs Szergej Krilov, a zongorista Nyikolaj Luganszkij és a csellista Alekszandr Knyazev arra szövetkezik, hogy bevezesse közönségét a romantikus kamarazene egyik legizgalmasabb és leggazdagabb fejezetébe, Brahms zongoratrióinak világába.

Johannes Brahms zenei gondolkodásmódjára alapvető hatást gyakorolt a beethoveni örökség, érzékelhető ez a zeneszerző szimfóniáiban, versenyműveiben egyaránt. Így van ez a kamarazene területén is: a zeneszerző három zongoratriója - egy fiatalkori, egy érett és egy kései mű - az erőteljes formálásnak azt az igényét, a markáns témaprofilok kialakításának azt a törekvését értelmezi újjá, amelyet a zeneszerző a zongoratrió műfajában is nagyot alkotó bécsi mestertől örökölt. Mindezt azonban szenvedélyes romantikus kifejezésmód tölti meg érzelmekkel és indulatokkal, és persze jellegzetesen 19. századi - és ezen belül is mélyen jellemző Brahmsra - az a jobb szó híján „kamarazenei szimfonizmusnak” nevezhető dús, telt, sokszor már-már zenekari hatású hangzásigény, amellyel zongoratrióinak megszólalásmódját a hamburgi születésű mester kialakította. A magyar közönség által szólistaként is jól ismert hegedűs fenomén, Szergej Krilov triójának zongoristájául Nyikolaj Luganszkijt választotta, aki szintén többször játszott már Budapesten, csellistájuk, Alekszandr Knyazev pedig elismert koncerttevékenysége mellett Luganszkijhoz hasonlóan a Moszkvai Konzervatórium tanára, ráadásul nemcsak gordonkásként, de orgonistaként is jelentős muzsikus.

Közreműködők:
hegedű - Szergej Krilov
cselló - Alekszandr Knyazev
zongora - Nyikolaj Luganszkij

Rendező: Müpa

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek