Budapest 2023. May. 24. (21:00)

Ligeti 100 / Pozsár Máté: Ligeti Special 6


Ligeti 100 / Pozsár Máté: Ligeti Special 6

A Pozsár Máté: Ligeti Special 6 olyan improvizációs folyamat megszólaltatására tesz kísérletet, ahol a rögtönző zenészek közösen bontják ki a Ligeti György egyszerűbb elképzeléseiben rejlő lehetőségeket, megkísérelve olyan szonoritások létrehozását, amelyek köztes tartományt alkotnak hang és zörej között.

Ligeti 100
Pozsár Máté: Ligeti Special 6

Közreműködik:
Pozsár Máté - zongora, szintetizátor, kompozíció
Váczi Dániel - glissotar (glissonic tárogató), szopranínó szaxofon
Kováts Gergő - baritonszaxofon
Cseke Dániel - tenorszaxofon
Hock Ernő - nagybőgő
Sárvári Kovács Zsolt - dob

Pozsár Máté a magyar improvizatív zene egyik prominens alakja. Ligeti Special 6 formációját kifejezetten Ligeti születésének 100. évfordulójára hívta össze. Az együttes zenei koncepciója Ligeti György témáira és a zeneszerző darabjaiban fellelhető zenei rendszerekre épít. A Ligeti Special 6 kifejezetten olyan, egyszerűbb, elsősorban szólóhangszerekre írt darabokból merít, amelyek belső zenei összefüggései – dallami, formai, ritmikai építkezése és más, akár hangrendszerbeli sajátosságai – kifejezetten alkalmasak improvizációs folyamatok, kreatív, kollektív rögtönzések megszólaltatására.

Ligeti így vallott ezekről a kompozíciós módszerekről:
„1951-ben elkezdtem kísérletezni nagyon egyszerű hang- és ritmusstruktúrákkal (...) Olyan feladatokat adtam magamnak, mint hogy mit tudok kezdeni egyetlen hanggal, annak oktávtranszpozícióival, mit tudok kezdeni egy hangközzel, két hangközzel, bizonyos ritmikai viszonyokkal (...). A finom szonoritások területére jutottam, amelyek köztes tartományt alkotnak a hang és zörej között: a szólamok bonyolult egybeszövődése elfedi és elmossa a hangokat.”
„Műveimben bizonyosan ki lehet mutatni konstrukciókat, sőt, spekulatív rendszereket is. (...) A konstrukció lehetőségét már előre jelzi a primitív elképzelés, és a kompozíciós folyamat elsősorban e rejtett lehetőség kibontása.”

A Pozsár Máté: Ligeti Special 6 olyan improvizációs folyamat megszólaltatására tesz kísérletet, ahol a rögtönző zenészek közösen bontják ki a Ligeti György egyszerűbb elképzeléseiben rejlő lehetőségeket, megkísérelve olyan szonoritások létrehozását, amelyek köztes tartományt alkotnak hang és zörej között.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 20 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 21 óráig tudjuk fenntartani!

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest PArkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.
Új koncertek