Budapest 2022. jún. 23. (20:00)

Rababi: Alim Qasimov & Alireza Ghorbani - Közreműködik: Hesam Naseri, Mahan Mirarab, Dés András


Rababi: Alim Qasimov & Alireza Ghorbani - Közreműködik: Hesam Naseri, Mahan Mirarab, Dés András

Alim Qasimov az ázsiai tradicionális énekesek egyik legnagyobb alakja, a klasszikus azeri mugham kompozíciók első számú előadója.

A maga világában igazi sztárnak számító zenész először koncertezik Magyarországon, ráadásul olyan egyedi műsorral, amelyben az iráni énekessel, Alireza Ghorbanival közös esten a szúfi költészet és hagyományok előtt tisztelegnek - nemcsak saját világaik közelítésével, de két magyar jazz-zenész közreműködésével is.

Alim Qasimov a tradicionális zenékben élő legendának számító énekes, reputációja megközelíti példaképe, Nusrat Fateh Ali Khan népszerűségét, de ha kilépünk ebből a világból, akkor is jeles zenészek tartják őt nagyra: a rockzenész Jeff Buckley közös koncertfelvételt jegyzett Qasimovval, Björk egyenesen a kedvenc élő énekeseként hivatkozott rá. Pedig a fiatal korától énekesnek készülő Alim Qasimov cseppet sem sztáralkat, sokkal inkább a tradíciók embere, akinek a humora is remek. Az azeri mugham zenét klasszikus költemények, valamint hangszeres és énekes improvizációk jellemzik, Qasimov a műfaj autentikus interpretációjában is páratlan, de sokszor bátran ellép a hagyományoktól. A Rabābi című esten a szúfi kultúrát az azeri mellett az iráni irányból is ápolják, Alireza Ghorbani pedig már korábban is járt a Müpában: a Fesztivál Színházban adott telt házas, nagy sikerű koncertet. Ezúttal a perzsa (Rûmî) és azeri (Fuzûlî) költészetet egyesítik énekükkel, és azt keresztezik a perzsa és azeri-török határokat - amúgy is - elmosó zeneiséggel, kortárs közel-keleti hatásokkal, valamint két jeles magyar jazz-zenész, az ütőhangszeres Dés András és az Archie Shepp zenekarában is nagybőgős Szandai Mátyás játékával. Szakrális zene a javából.

ének: Alim Qasimov, Alireza Ghorbani

moshtagh, hangszerelés, művészeti vezető: Hesam Naseri
gitár: Mahan Haji Mirarab
kamancheh: Saman Samimi, Rauf Islamov
tar: Milad Mohammadi
ütőhangszerek: Dés András
nagybőgő: Szandai Mátyás

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Feszes és büntető: novemberben jön a Volbeat!

Feszes és büntető: novemberben jön a Volbeat!

A dán rock'n'roll lázadók bejelentették Servant Of The Road elnevezésű világkörüli turnéjuk 32 állomásos európai szakaszát, amelyen – a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Vasárnap a Barba Negrában a skót metálosok, aki feldolgoztak egy Neoton-slágert

A PIRATEFEST BUDAPEST keretén belül vasárnap a Barba Negrában lép fel a Alestorm skót kalózmetál-banda a Visions Of Atlantis és a Rumproof társaságában. Legújabb lemezükről a legújabb videójuk címe: Magyarország, de nem csak egy dal erejéig kötődnek hozzánk.

Két év után ismét végighúzzák a városon a szekeret: Krisna-fesztivál a Városligetben

Két év kihagyás után a Krisna-hívők ismét Szekérfesztivált rendeznek július 9-én, szombaton, Budapesten. Az indiai Szekérfesztivál során az éneklő, táncoló résztvevők hatalmas kötelekkel húzzák végig a városon azt a tarka és díszes szekeret, amelyen Krisna, azaz Isten egy különleges formáját, az "Univerzum Urát" helyezik el.
Új koncertek