Miskolc 2023. febr. 06. (19:00)
Jegyvásárlás

Szimfonikus bérlet


Szimfonikus bérlet
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Händel: B-dúr hárfaverseny, Op. 4, Nr. 6
Dohnányi: Concertino hárfára és zenekarra, Op. 45
Bruckner: IV. (Esz-dúr) szimfónia
Vezényel: 
Közreműködők: 
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Hárfa: Bábel Klára

„Hárfa, lant zengése gyönyörűséget hoz” – hirdeti egy régi költemény. Vajon akad-e hangszer, amelyről többet és gazdagabban verseltek volna eleink, mint a civilizációnkat ősidők óta, meg-megújuló formában kísérő hárfáról? Épp lágy esti szellőként suhanó hárfafutamok (Maros Rudolf Szvitjéből) vezették be hajdan a Magyar Televízió „Vers mindenkinek” című sorozatát... Koncertünk szólistája, Bábel Klára, két versenyművet is megszólaltat finoman zengő hangszerén: egy barokk és egy posztromantikus XX. századi darabot – utóbbi az Amerikába emigrált Dohnányi Ernő nemes, kései zeneköltészetét képviseli.

Anton Bruckner a „kilencszimfóniás” szerzők egyike. Zenéje, emelkedett tónusával, s mintegy kilépve a hétköznapok rohanásából, másfajta időérzettel ajándékozza meg hallgatóját. E tiszta művészet két ihlető alappillére a szakrális élményvilág és az osztrák táj. Természetpoézis és vallásos tartalom ugyanakkor össze is mosódhat Bruckner zenéjében, ahogy azt IV. szimfóniája is példázza. Hajnalzenével indul a mű: a szerző magyarázó sorai szerint a városi toronyból alászálló kürtszó jelzi a nap kezdetét. Később a zenei folyamatba komponált madárdalt is hallhatunk, a középtételek pedig a vándorlás élményével – és így a nagy osztrák elődre, Franz Schubertre is visszautaló zenei pillanatokkal –, a vadászat hangjaival, majd a völgyben meghúzódó falu eszményített táncával ajándékoznak meg sok egyéb szépség mellett. A finálé befejezése pedig a végtelen felé nyit kaput: a fölzengő záróharmónia mintha magának az Univerzumnak a keringését s harmóniáját „képezné le” emberi füllel befogadható hangokká. Harmonia mundi. Így a hajnal első sugarait kezdőütemeiben hordozó mű búcsúzóul kozmikus fényárral: a Mindenség énekével köszön el hallgatóitól.

Az est dirigense, Kollár Imre – a Magyar Televízió 1989. évi karmesterversenyének közönségdíjasa –, rengeteg külföldi szereplése mellett a magyar hangversenyélet meghatározó személyisége, a debreceni Kodály Filharmonikusok vezető karmestere.

Jegyárak és információk

I. Árkategória : 2 500 Ft
II. Árkategória : 3 000 Ft
Jegyvásárlás

Felhívjuk vásárlóink figyelmét, hogy a megjelölt jegyárak nem tartalmazzák a kényelmi díj összegét. A kényelmi díj a jegyárakra vetített 6 % + 300 forint, amely az ÁFA összegét tartalmazza. A kényelmi díj pontos összege a kosároldalon található.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

A nagy érdeklődésre tekintettel, a kényelmes bejutás érdekében a meghirdetettnél korábban, 16 órakor megnyitják a kapukat a szombati 65 éves...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutató is lesz a Kutatók éjszakáján

Összesen mintegy 70 különleges programmal, köztük szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutatóval várják a kutatók a tudomány iránt érdeklődőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szeptember 30-án és október 1-jén a Kutatók éjszakája alkalmából, amelyen megnyitja a kapuit az egyetem számos...
Új koncertek