Budapest 2023. Jun. 15. (18:00)

Wagner: A Rajna kincse / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK


Wagner: A Rajna kincse / BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

A Rajna kincse bevezetés a történetfolyamatba, az alapkonfliktus megjelenítése. Megtapasztaljuk az ősállapot békéjét, és szemünk előtt követik el az ősbűnt, mely elindítja a pusztuláshoz vezető eseményláncolatot.

Wagner: A Rajna kincse

2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy Wagner teljes Ringje először került közönség elé a Müpában, s már Hartmut Schörghofer legendás rendezésének felújított változatát is ismerőseként üdvözölheti idén a közönség. A nibelung gyűrűje az emberiség történetének egyik legnagyobb műalkotása, olyan monumentális teljesítmény, amely a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójához, az Isteni színjátékhoz vagy a József és testvéreihez hasonlítható: önmagunknak tartozunk azzal, hogy időről időre találkozzunk vele.

A Rajna kincse bevezetés a történetfolyamatba, az alapkonfliktus megjelenítése. Megtapasztaljuk az ősállapot békéjét, és szemünk előtt követik el az ősbűnt, mely elindítja a pusztuláshoz vezető eseményláncolatot. Megsejtjük, hogy a mítosz nem istenekről, óriásokról, törpékről, hanem rólunk szól; a játékos és félelmetes mese nem egy sohasem volt világot ábrázol, hanem a miénket. Fischer Ádám koncepciója szerint a Wagner-napok „legfontosabb célkitűzése olyan előadói stílust kiépíteni, amely megfelel Wagner eredeti elképzeléseinek. Számára a drámai kifejezés, az intenzív szövegejtés volt a legfontosabb; ő nem hagyományos értelemben vett éneklést, hanem énekbeszédet (Sprechgesang) várt el a szereplőktől. A Sprechgesanggal és a Gesamtkunstwerkkel: a szöveg, a zene és a színpadi cselekmény összművészeti egységével új műfajt teremtett. Arra törekszünk, hogy előadásaink minél inkább megfeleljenek Wagner víziójának.” A Rajna kincse idei közreműködői közül kiemelhetjük a Wotant megszemélyesítő nagyszerű lengyel basszbariton, Tomasz Konieczny, egy régi kedvenc, a Logét alakító Christian Franz vagy a Mime, Fafner és Fasolt jelmezébe bújó Cornel Frey, Walter Fink és Sorin Coliban nevét.

Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám

Szereplők:
Wotan............... Tomasz Konieczny
Donner.............. Haja Zsolt
Froh.................. Brickner Szabolcs
Loge.................. Christian Franz
Fricka................ Schöck Atala
Erda.................. Gál Erika
Mime................. Cornel Frey
Fasolt................ Sorin Coliban
Fafner................ Walter Fink

Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Rendező: Müpa

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek