Pótolható-e a pótolhatatlan? Jobb és rosszabb beugró énekesek a világ nagy zenekaraiból

2017/07/16  ·     ·  Juhász Vali

Pótolható vagy helyettesíthető egy frontember? Számot vetettünk, kik szerintünk a legjobb és legrosszabb helyettesítő énekesek olyan zenekaroknál, akik elvesztették a frontemberüket

Pótolható-e a pótolhatatlan? Jobb és rosszabb beugró énekesek a világ nagy zenekaraiból

Skiba – Blink-182

2015-ben eljött az ideje, hogy a Blink-182 új albumot készítsen, de ez Tom DeLonge-ot annyira nem érdekelte. Így hát kirúgták, és felvették az Alkaline Trio énekesét, Skiba-t, aki több mint két évtized alatt már bizonyította tehetségét. A Skiba által írt dalok a Blink-182 legutóbbi albumára, a Californiára elég érettek, nyoma sincs annak a nyafogásnak, ami DeLonge védjegye volt.

Chester Bennington  – Stone Temple Pilot

Az STP szeretett volna tovább működni, de a Scott Weilanddal az utolsó időben már nem tudtak együtt dolgozni, 2013-ban kirúgták. Ezért belépett a Linkin Park frontembere, Chester Bennington, akinek erőteljes hangja jól illeszkedett az olyan dalokhoz, mint az "Interstate Love Song". Az öt dalba, amit a zenekarral rögzített, addig nem érzékelt tüzet hozott (pl. az Out of Time). Sajnos Bennington 2015-ben elhagyta a zenekart, hogy visszatérjen a Linkin Parkba.

 Scott Weiland/Chester Bennington


Adam Lambert – Queen

Amikor Freddie Mercury 1991-ben meghalt, úgy tűnt, a Queen befejezi a működését. Bár a zenekar kiadott még egy albumot Mercury hangjával – aki a végsőkig dolgozott és hajtotta a többieket is, hogy vegyék fel ezeket. Évekkel később a Bad Company frontemberével, Paul Rodgers-szel turnéztak. Ő nagyszerű rockénekes, de nem rendelkezett a Mercury-féle varázzsal és extravaganciával. Adam Lambert – akivel most néhány éve a Queen újra járja a világot – viszont szárnyaló hanggal és hatalmas színpadi jelenléttel áll ki a színpadra koncertről koncertre.

Adam  Lambert/Freddie Mercury
Sammy Hagar – Van Halen

David Lee Roth és Sammy Hagar (aki 1985-ben lépett be a Van Halen-be) annyira különböző énekesek és zeneszerzők, hogy az eredeti Van Halen és a kicsit lesajnálóan Van Hagar becenévre hallgató formáció gyakorlatilag két teljesen különböző zenekar. De mind a négy album, amit Hagar-ral felvettek, listavezető lett és ez nem meglepő. A "Why Can’t This Be Love" és a "Right Now" a banda legjobb dalai között vannak.

David Lee Roth/Sammy Hagar

Phil Collins – Genesis

Hihetetlen, hogy egyszerre két csodálatos énekes is frontember-szerepet játszott a Genesisben. Peter Gabriel alapította meg a zenekart az iskolatársaival, de folyamatosan viták voltak a zenei elképzelésekről. Közben a zenekar néha felkérte Phil Collinsot dobosnak. Miután Gabriel elhagyta a Genesist, Collins megpróbált énekelni egy dalban – és ez bejött a zenekar többi tagjának. És mindenki másnak is. Végül is a "Collins-korszak" lett a Genesis legsikeresebb időszaka.

Phil Collins/Peter Gabriel

Ronnie James Dio – Black Sabbath

Amikor 1979-ben Ozzy-t elzavarták a Black Sabbathból, helyettese minden idők egyik legnagyobb heavy metal énekese, a korábban a Rainbow-ban dolgozó Ronnie James Dio lett, akinek hangja fantasztikus és teljesen más, mint Osbourne-é. Belépése teljesen új irányba terelte a zenekart. Hangjától még mindig megremegünk.

Ozzy Osbourne/Ronnie James Dio

Brian Johnson – AC/DC

Bon Scott és a hangja mindössze hat évig vettek részt az AC/DC-ben, de együtt megalkották a zenekar legikonikusabb dalait és meghozták a hírnevet is. Az első énekes, akinek a neve felmerült a zenekar többi tagjában, amikor Bon Scott elhunyt – rá egyébként Scott már felhívta a figyelmüket –, a hasonlóan durva hangú Brian Johnson volt. Johnson csatlakozott a zenekarhoz, hogy befejezze a "Back in Black"-et, ami az Egyesült Államokban minden idők legsikeresebb albumává vált. És akkor a mostani felállásról (Axl Rose-zal) ne is beszéljünk...

Brian Johnson/Bon Scott

Blaze Bayley – Iron Maiden

Amikor az Iron Maiden új énekest keresett, a Wolfsbane frontemberét keresték meg. Bár Blaze Bayley két Maiden-albumon is énekelt, senki sem tudta helyettesíteni Bruce Dickinson üvöltését. Dickinson hangbéli fölénye különösen akkor nyilvánvaló, amikor a Maiden alkalmanként a Bayley-féle korszakból származó dalokat játssza a koncerteken.

 Bruce Dickinson/Blaze Bayley  J. D. Fortune – INXS

Az INXS Michael Hutchence 1997-es sajnálatos halála miatt elvesztette karizmatikus frontemberét, ezért egy televíziós vetélkedőt hirdettek a pótlására. A "Rock Star: INXS" nyertese, J. D. Fortune a tehetségkutató előtt a kocsijában élt... Végül lenyűgözte a rajongókat és a zenekart egyaránt, és sok évvel az eredeti frontember, Hutchence halála után helyet kapott az INXS-ben. Fortune azonban soha nem illett igazából az INXS-be, és ezt nekik is be kellett látniuk. Énekesi és dalszerzői képessége hasonlítható hasonlítható sem volt Hutchence-éhoz.

Michael Hutchence/J. D. Fortune

 




 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek