Rárepültek a Budapest Parkra, parkolót akarnak a helyére

2017/05/22  ·     ·  Urbanista

Az ember kihagy két napot, mert megtelik internettel meg információval, aztán arra ébred a harmadikon, hogy városa egyik legnépszerűbb szórakozóhelyére már megint rátelepült a politika. Az Urbanista cikkéből közlünk részleteket, a teljes írás a forráslinkre kattintva érhető el.

Rárepültek a Budapest Parkra, parkolót akarnak a helyére

Nincsenek a dübörgés miatt elégedetlen szomszédok, hiszen a szomszédban csak egy OBI, meg egy Tesco van, a Budapest Parkot mégis bezárhatják. A Ferencvárosi Önkormányzat szocialista képviselője ugyanis azon dolgozik, hogy Budapest egyik legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye végre az lehessen, aminek egy modern világvárosban minden roszdaövezeti zöldterületnek lennie kell: igen, parkoló.

A beadvány fideszes önkormányzati támogatással eljutott a fővároshoz is, ahol azonban tavaly még azzal dobták vissza, hogy az olimpiai létesítmények fejlesztésével összehangolva a Budapest Park területen villamosvégállomásokat terveznek, ezért a P+R parkoló létesítése akkor éppen nem aktuális. Most hogy a 2024-es olimpia álma oda, Pál Tibor újból érdeklődött a ferencvárosi polgármesternél, hogy miért nincs parkoló a területen, amikor a Budapest Park mindössze évente négy hónapig üzemel, amúgy meg konténerraktár csak.

A szocialista képviselő szerint viszont pont amikor a park zárva tart, tehát ősztől tavaszig, nő meg az ingázó forgalom, ezért olyankor nagy szükség lenne a P+R parkolóra.

A probléma csak az, hogy egy P+R parkoló nem azt jelenti, hogy a színpad helyére beállnak a Szigetszentmiklósról reggelente munkába járó autósok. Hanem aszfaltot jelent, fizetőkapukat, meg infrastruktúrát, ami a Budapest Park szerint nem fér meg a szórakozóhely már kiépített megoldásaival...

Az üzemeltetőknek még legalább két évig érvényes szerződésük van. Igaz azonban az is, hogy a szerződést a főváros törvényesen, két hónapos felmondási idővel bármkikor felbonthatja.

Forrás

Fotó: Budapest park

FRISSÍTÉS

Tarlós István főpolgármester hétfői közleménye szerint "a főváros nem kívánja csorbítani vagy elvenni" a Budapest Parkban a fiatalok jelenlegi szórakozási lehetőségét.

A városvezető hangsúlyozta: a sajtóból értesültek a Budapest Parkkal kapcsolatos vitáról, sem a főváros, sem a BKK nem tervezi a területen P+R parkoló építését. "2010 óta sokkal több P+R parkoló épült, mint előtte, és ezt a munkát folytatni kívánjuk" - jegyezte meg. A kérdéses helyszín az IKOP P+R listájában nem szerepel, és egyéb szerződés alapján sem végeznek ott előkészítést - közölte.

Korábban voltak tervek a hídfő térségében, a Soroksári út és a Gubacsi út közötti területen P+R parkoló létesítésére, azonban azok a terület egyéb, kulturális célú hasznosítása miatt kikerültek a főváros programjából - zárult Tarlós István főpolgármester közleménye.

A napokban megjelent, az érintett által cáfolt sajtóinformációk szerint Pál Tibor MSZP-s IX. kerületi önkormányzati képviselő a városrész polgármesterénél kezdeményezte, létesüljön P+R parkoló a Soroksári úton található szórakozóhely helyén.

Hétfői sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus jelezte: miután az olimpiarendezés meghiúsult és a főváros e területre vonatkozó eredeti szabályozási tervében P+R parkoló létesítése szerepel, Bácskai János (Fidesz-KDNP) polgármesterhez intézett tavaly novemberi és idén áprilisi beadványaiban ő az iránt érdeklődött, mi lesz a területtel.

Gerendai Károly azt nyilatkozta, nehezen tudják értelmezni a felvetést, hiszen a Budapest Park területén üzemeltetőként és bérlőként komoly infrastruktúrát alakítottak ki, amelyet alkalmanként visszabontani, lebetonozni, majd azt feltörni nehezen kivitelezhető lenne és az biztosan a szórakozóhely rovására menne.

"Az így adódó többletköltségek valószínűleg finanszírozhatatlanná tennék a Parkot. Ez nem kompromisszumos megoldás, amellyel a Park zavartalanul tovább működhetne, hanem ellehetetlenítene minket. Remélem, hogy az érintett döntéshozók belátják, hogy nem jó megoldás parkolót létesíteni ott, ahol már most is szinte csak parkolók vannak a szomszédos áruházak mellett és ahol egy olyan szórakozóhely működik, amelyet rendszeresen tízezer ember látogat" - hangsúlyozta Gerendai Károly.

Az üzletember elmondta: nem tudja, mi lehet az ügy hátterében, de talán valakinek esetleg szúrja a szemét a Budapest Park. Hozzáfűzte, hogy úgy tudja, Pál Tibor 2012, a Budapest Park nyitása óta foglalkozik ezzel a témával, akkor tette az első hasonló kezdeményezését. "Nem gondolom, hogy az ügy mögött ténylegesen megfontolt, komoly politikai szándék lenne".



 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek