Legyünk optimisták. Sírni ráérünk később – Marlene Dietrich Abc

2016/01/19  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Fullajtár Andrea egy legenda nyomába ered: Marlene Dietrich dalait, gondolatait idézi fel jazz-zenekarának kíséretével a KULTKIKÖTŐ Produkciós Iroda előadásában.

Legyünk optimisták. Sírni ráérünk később – Marlene Dietrich Abc

Marlene Dietrich német színésznő dalaival, személyiségével nem csak a fronton harcoló katonákat, de az egész világot meghódította. 1930-ban amerikai filmsztár lett, és soha nem tért vissza Hitler Németországába. Világnézetét, dinamizmusát, a férfiakról és nőkről alkotott véleményét, és természetesen világhírű dalait tolmácsolja Fullajtár Andrea sok humorral, és egy háromfős jazz-zenekar kíséretével.

Az esten részletek hangzanak el a Dietrich ABC című műből, és természetesen megszólalnak a legnagyobb slágerek is: a Fallin' in Love Again, a Boomerang Baby, a Sag mir wo die Blumen sind, és a kihagyhatatlan Lili Marleen.

„Zöldi Gergő mondta sok évvel ezelőtt, hogy szerinte nekem Dietrich-dalokat kellene énekelnem. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, mert egyrészt nem vagyok énekes-színésznő, ráadásul elég speciális hangom van. Amikor megszületett ez az ötlet, elkezdtem beleásni magam az életébe, és elképesztően magával ragadott, hogy mennyire bátor nő volt. Beszólt Hitlernek és Goebbelsnek, együtt utazott a frontra a katonákkal… Olyan dolgokat csinált, amit nagyon sok kollégája nem mert. Egy emberjogi aktivista és egy pacifista keveredett össze benne. Nyilván közben egy szörnyeteg volt, a magánélete szintén megér egy misét, de az nagyon tetszik benne, hogy ilyen karakánul ki mert állni dolgok mellett. Dietrichnek két olyan irománya is megjelent angolul, amit Magyarországon még egyáltalán nem adtak ki. Az egyik az Éjszakai gondolatok, a másik, az izgalmasabb pedig a Dietrich ABC, amiben az ABC betűihez szavakat rendelt, és mindegyikhez írt pár mondatot. Rengeteg humor, emberismeret van benne. Novák Eszter rendezővel mindketten azt gondoltuk, hogy ez az, ami jól össze tudja kötni a dalokat, de lesz benne olyan is, ami csak rólam szól. Ez nem egy Dietrich-imitációs este lesz, hanem inkább arról fog szólni, amik Dietrich kapcsán eszembe jutnak, vagy ahogy én látom a világot. Az egész este úgy van megszerkesztve, hogy ő dalait adom elő, de nem őt utánzom – ez a lényeg.” (Fullajtár Andrea)

 

Részletek a Dietrich ABC-ből:

DIETRICH: Németül így hívják azt a fajta kulcsot, amely minden zárat kinyit. Nem csodakulcs. Csak tudni kell megcsinálni.

FÉRFI: Minden igazi férfi szeret enni. Az a férfi, aki piszkálja az ételt, általában problémás. És itt nem a gyomrára célzok.

NŐ: “Ha mindazt a bűnt, mit a nők elkövettek, Kötegbe szednénk, és alkotnánk egyet,  A föld azt nem bírná el.”  (J.K.Stephen)

– Mr. Stephen! Higgye el, nem akarták!

IGAZSÁGOSSÁG: Fanatikusa vagyok.

FRANCIAÁGY: Ellenzem.

HÁBORÚ: Aki nem járta meg, ne beszéljen róla.

OPTIMIZMUS: Legyünk optimisták. Sírni ráérünk később.

 

Alkotók:

Fullajtár Andrea

Gátos Iván (zenei vezető)

Gátos Bálint (basszusgitár)

Kaszás Péter (dob)

Zöldi Gergely (ötletgazda és fordító)

Papp János (jelmez)

Novák Eszter (rendező)


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek