ILLÉSEK és pofonok az Arénában!

2014/12/30  ·   Koncertbeszámoló   ·  Görögh Atus

Nem kezdek bele, hogy az Illés zenekar mikor mit ért el, és hogy zenéjük milyen hatással volt a magyar zenei paletta alakulására, mert az inkább egy könyv terjedelmével érne fel. Aki nem tud az Illéstől legalább 2 dalt dúdolni, az hozza ki az ellenőrzőjét, és a következő órára készüljön egy felelésre! És a két dal is már így is nagyon kevés...

ILLÉSEK és pofonok az Arénában!

A mai napot egy matematika órával kezdem mert valami nem áll össze nekem. Az Illés 1957-ben alakult, igaz akkor még csak Illés Lajos volt benne a végleges felállásból, de hát bőven elég, ha az alapító és névadó benne van! Tehát számomra 57 éves a zenekar...  Sajnálatos dolog viszont, hogy ennek az évszámnak a tudatában 2007-ben volt a zenekar 50 éves – amikor Illés Lajos (1942 - 2007) végleg elment közülünk!

Szóval, ha ezt nézzük, akkor soha nem lesz 50 évesnél idősebb a zenekar, tehát jogos az 50-es szám 2014-ben is! De attól is jogos, hogy 1964-ben lett végleges a felállás. Remélem, mindenkit sikerült összezavarnom, ahogy engem az időjárás karácsonykor, mert a napsütésben reggel kimentem a kertbe húsvéti tojásokat keresni. Majd amikor délután díszítettem hatalmas műfenyőmet,  úgy éreztem, mintha teljesen hülye lennék: közel 15 fokban karácsonyfát díszítek a nyitott ajtónál.... Na, ez az érzés azóta elmúlt.

Na de ünnepeljük a beatzenét végre, mert velem együtt még jó sokan várták ezt a koncertet. Gyerekkoromban, kb. 5-6 évesen, amikor Édesapám nem volt otthon, mindig két lemezt hallgattam. Az egyik a Rolling Stones Aftermath lemeze volt, a másik pedig a minden háztartásban fellelhető darab – mint az Ég és Föld vagy az Ablak zsiráf – , az 1981-es A Koncert lemez! Ezt a két lemezt hallgattam ronggyá apám tudta nélkül, mert a lemezekhez, ha valaki hozzányúlt, az minimum 5 halott és 7 sebesült áldozattal járt. Ahogy ma már ez nálam is van.  (Az egészhez még hozzátartozik, hogy kockacukrot raktam a lemezekre, és néztem, ahogy forog.) Talán a mai napig is bármikor meg tudom hallgatni ezt a két lemezt, az elejétől a végéig! Belém égett, mint a 30 éve nézhetetlen magyar foci!

Na, most már tényleg gyerünk a koncertre! Este fél 7-re értünk az Arénába, és szépen szállingóztak az emberek, miközben a kivetítőn egy Illés-film ment. A küzdőtéren a székek is jelezték, hogy a közönséget többségében az idősebb generációt teszi majd ki. A backstage-ben sztárparádé volt, mert rengeteg zenész és énekes mászkált fel-alá.

Majd jön egy igazi Úr, a maga lassú eleganciájával és udvariasságával, és odaköszön nekünk:

- Jó estét kívánok!

- Jó estét, Művész Úr!  - válaszoltuk Szörényi Szabolcsnak.

Ha már ő is megy a színpad felé, akkor hamarosan kezdenek, és ahogy ezt kimondom, jön Bródy és Levente is. Szörényi Levente épp azt ecseteli, hogy ha nincsen a nyakában a gitár, összekeverik Aradszky Lacival!

Elsötétül az Aréna, és már a színpadon áll a három legenda. Az első blokkot nem bízták a véletlenre, mert a Ne gondold, a Légy jó kicsit hozzám és a Kéglidal is elhangzott – a közönség legnagyobb örömére. A doboknál Szörényi Levente fia, Örs ült, és körülötte voltak a háttérzenészek, valamint a vokalisták, akik egytől egyik nagy dicséretet kapnak tőlem. Tudom, nem nagy szó tőlem dicséretet kapni, de ha már adhatok, akkor miért ne…

 A színpad mögötti három kivetítőn a három legenda. Mindenkinek külön kivetítője van, amelyek egyszer csak felemelkednek, és mögötte ül az Óbudai Danubia Zenekar, akik pár dalban közreműködnek. Az első blokk után távoznak, és Vastag Tamás majd Csaba lépnek a színpadra, és előadnak 3 dalt. Kicsit túl színpadias és musical-es előadásmódban, ami nekem személy szerint nem tetszett. Jó hangjuk van, és nem vitatom a tehetségüket, de ez itt most nem az X-Faktor! Nem kell szavazatokért küzdeni.

Utánuk Szabó Ádám harmonikájával és hangjával kápráztat el – szerintem nem csak engem. Ez egy jó produkció volt! Tóth Gabi göndör fürtjei miatt a felismerhetetlenség csapdájába esett, és ezt szerintem ő is tudta, mert kétszer mondta el, hogy én vagyok a Tóth Gabi! A koncert előtt mellettem cigizett, és én sem ismertem fel a Bornai Tiborra emlékeztető frizurájával. Gabi nálam különleges helyen van, mert azon kevesek közé tartozik, akinek a beszédhangjától a falnak, az énekhangjától viszont az égbe megyek. Ezen az estén kicsit túlvitte az éneklést, olykor a kevesebb néha több!

Visszajön az Illés fehér öltönyben, és egy vidám blokkba kezdenek bele, többek között a Kugli, a Sárika, Az ész a fontos dalokkal. A közönségen olykor látni, hogy legszívesebben felpattannának a székből, és az idősebbek ismét átélnék az igazi visítós Illés koncerteket! Generációk szívták magukba ezeket a dalokat, amik akár gyerekmondókák is lehetnének, és közben pedig bújtatott üzenetek, áthallások vannak benne az akkori hatalom kritikájaként.

Ismét vendégek jönnek a színpadra, ahogy Szörényi mondja, "a tornacipős életérzés mai követői", az Intim Torna Illegál! Saját hangzásukban zenélnek, és Dorogi Péternek (ének, gitár) ez is jól áll. Feszesen, ahogy szokták, lemorzsolják az idegrendszeremről az ünnepélyes hangulatot, és titkos léggitározásba kezdek. Utánuk a PASO adagol egy kis ska-életérzés két dallal, majd Feke Pál hangja robban atombombaként az Arénába, amikor az István a királyból is ismert, Mondd, te kit választanál és a Good bye Londonnal felszántja a nézőteret!

Bródyék ismét a színpadon, és egy lassabb, gondolkodós blokkal facsarják ki az emberek lelkéből az érzelmeket. Elvonult a vihar, Európa csendes, a Szó veszélyes fegyver – mind egytől egyig a szíveket érintette. És ha ez még nem volt elég, akkor tessék sírni és énekelni, mert a Ha én rózsa volnék egy egész generáció meghatározó dala! Az Aréna egy emberként énekelte, mint minden Illés koncerten! Tényleg közel vagyok ahhoz, hogy leguruljon egy könnycsepp az arcomon.

És a vendégek sora még nem ért véget! Anna and the Barbies, Subscribe és Ivan and the Parazol adnak elő dalokat, és az idősebb közönség kap egy kis rock, metál és mai beat előadást, ami akár egy méretes pofon is lehetett nekik! Nem értik, miért van rózsaszínre festve Pásztor Anna, nem értik, miért dobálja a mikrofonállványt és miért ugrál, kiabál, őrjöng  Csongor Bálint (Subscribe), és nem értik, kik ezek a szemtelenül fiatal srácok ,akik úgy néznek ki, mint az Illés a fénykorában, és úgy is mozognak (Ivan and the Parazol).  Erős és nekem nagyon jó rész volt ez. Tetszett, hogy senki nem hazudtolta meg önmagát, és hozták a kötelezőt, pedig biztosan tudták, hogy hatalmas rizikó egy beatünnepen így bemutatni egy Illés számot! Megtették, és de jó, hogy megtették! Az már más kérdés, hogy hány embernek tetszett rajtam kívül, de hát ilyen ez a popszakma… Én jól érzem magam, és más nem számít!

Ismét az Illés a színpadon (Újra itt van, Amikor én még kissrác voltam, Az utcán), és annyira át vagyok szellemülve, hogy az sem tud meghatni, mennyire elkezdett szakadni kint a hó, és miként fogok hazaérni Budapesttől 25 km-re lévő városkámba! Semmi nem érdekel, mert talán utoljára láthatom így együtt ezt a három embert, akik rám akkora hatással voltak, mint Győzikére a zebraminta. Jön egy 9 számból álló egyveleg, amely azokból a dalokból áll, amelyek az 50 év hosszúsága és a műsoridő rövidsége miatt nem fértek bele az előadásba. Minden meghívott vendég a színpadon van. és egy jammelés-szerű szuperprodukciót kapunk! Szörényi előveszi a képzeletbeli guillotine-t és le akar mindenkit fejezni, mert bemutatja mi is az a Rock’ n Roll! Little Richard úgy hasít át az emberek nyakán és mozgatja meg a fejeket, mintha tényleg kezdene leválni a nyakunkról! Hát, ez a rock’ n roll, ez az Illés!

Az utolsó igazán ide illő dal, a Miért hagytuk, hogy így legyen? egyfajta megemlékezés volt, amelyet a két korán eltávozott tagnak, Illés Lajosnak és Pásztory Zoltánnak szenteltek. A kivetítőn őket láthatjuk, és ami a legjobb: hallhatjuk is! Csak az Illés a színpadon! Áll a közönség, és mindenki énekel! A hideg futkos a hátamon, és örülök, hogy anno láthattam őket teljes felállásban, élőben!

Vastaps, és lemennek a legendák a színpadról! A karácsonyi bejgli és a Reszkessetek betörők után igazán felüdülés volt látni és hallani a Magyar Zene legnagyobb hatású együttesét. Hallani azokat a dalokat, amelyek örökre fennmaradnak az utókornak, és mindig tudni fogják a magyar emberek, hogy létezett egy zenekar, akik vasfüggönyön innen próbálták átadni a Beatles-érzést. És mi az, hogy próbálták: tökéletesen felemelkedtek a halhatatlanok közé! Ez a koncert nem csak egy sima Illés-buli volt, hanem tisztelgés a legnagyobbak előtt, s ahol Illés dalok szóltak! Voltak versek, voltak igazi beat-dalok, voltak szerelmes dalok, rock’n roll-dalok, rockdalok, balladák, folkelemek és még sorolhatnám, mi mindenben alkotott maradandót az Illés!

A meghívott zenekarok és énekesek előtt szintén kalapot emelek, mert akit a két Szörényi és Bródy meghív, az bizony elég nagy elismerés! Ha nem a legnagyobb … Elfogult lennék? Nem hinném, mert az Illés és a Szörényi–Bródy szerzőpáros annyi dalt írt, melyek 50 év után is élnek – és élni fognak! Ők a magyar Lennon–McCartney! Nekem mindenképp! És szerénységüknél csak a zene iránti alázatuk nagyobb, mert ennyi elismerés és díj után is úgy állnak a színpadon, mintha még mindig azok a sikerre éhes fiatalok lennének, akik nem győznek hálálkodni a közönségnek!

Remek este volt, de valahogy sikerült a koncert után betévednem egy karaoke-buliba, és mint tudjuk, a karaoke bárok a nemzet két legnagyobb csapását ötvözik: azokat az embereket, akik nem bírják az italt, azokkal, akik nem bírnak énekelni! Egy ilyen este után még ez sem tudta elrontani a kedvemet!

Köszönöm, Illés zenekar! Csinálja valaki utánuk!


Képtár

  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39535
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39536
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39537
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39538
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39539
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39540
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39542
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39543
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39544
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39545
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39546
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39547
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39548
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39549
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39550
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39551
  • ILLÉSEK és pofonok az Arénában! kép 39552
 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.
Új koncertek