Eger 2015. Aug. 09. (20:00)

A Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus Zenekar hangversenye - Agria Nyári Játékok


A Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus Zenekar hangversenye - Agria Nyári Játékok

A Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus Zenekar
(Turkish National Youth Philharmonic Orchestra) hangversenye
Isztambul, Törökország

Műsor:
Muszorgszkij:  Szorocsinszki vásár - nyitány  / Prelude from Sorochinsky Fair
Dvořák: Szláv táncok  / Slavonic Dances
Bartók: Erdélyi táncok  / Dances of Transylvania
Debussy: Ibéria
Erkin: Köcekce - táncrapszódia  / Dance Rhapsody
Stravinsky: Petruska - Három tánc  / Three Dance Scenes from Petroushka
Vezényel: Cem Mansur

A zenekar biográfiája:

A SABANCI FOUNDATION (Sabanci Alapítvány) támogatásával működő Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus zenekart (TNYPO) Cem Mansur alapította 2007-ben.
A közel 100 tagú együttes 16-22 év közötti fiatalokból áll, akiket Törökország vezető konzervatóriumaiból választották ki, meghallgatás alapján.
Megalapítása óta a zenekar Európa számos ismert fesztiválján és híres koncerttermében szerepelt, olyan neves szólistákkal együtt, mint Murray Perahia, Salvatore Accardo, Shlomo Mintz, Natalia Gutman, Alice Sara-Ott és Baráti Kristóf. 2008-ban vállalkoztak első nemzetközi koncertturnéjukra, közönségük azóta lehet tanúja
a fiatal török zenészek virtuozitásának és magával ragadó, energikus játékának.
Fellépéseik közül a következő helyszínek és rendezvények érdemelnek külön említést: Konzerthaus Wien, Konzerthaus Berlin, Sala Santa Cecilia di Roma, Auditorium
di Milano, Brucknerhaus Linz, Essen Philharmonie, Ravello Fesztivál, Teatro Filarmonico di Verona, a brüsszeli Bozar-koncertsorozat, valamint a Bayer koncertsorozata, melynek nyitóhangversenyét is ők adták Kölnben, illetve Leverkusenben. A bajorországi Népek Fesztiválján már két alkalommal is vendégszerepeltek (2011, 2014), kon- certjeiket felvette és sugározta a Bayerische Rundfunk.
A bonni Beethoven Fesztivál rezidens zenekara voltak 2012-ben, ennek a turnénak a keretében workshopokat és nyilvános próbákat is tartottak, melyeket a Deutsche Welle Rádió közvetített. A török-holland diplomáciai kapcsolatok felvételének 400. évfordulóján Beatrix királynő jelenlétében léptek fel Hágában és Amszterdamban. 2014-ben a Taormina-i Fesztivál rezidens zenekara voltak, amelynek keretében egy nagysikerű Tosca előadás és további szimfonikus koncertek részesei lehettek, 2015 januárjában pedig a londoni Royal Opera House Bohémélet című produkciójában vendégszerepeltek.
Berlin és Isztambul testvérvárosi kapcsolatának 25. évfordulója alkalmából 2014-ben indították el "A demokrácia laboratóriuma" elnevezésű projekjüket, melynek kereté- ben karmesterük a zenészeket, és velük együtt hallgatóságukat olyan metaforikus utazásra invitálja, mely során nyilvánvalóvá válik mennyire jó hatással van a közös zenélés olyan egyéni képességek kifejlesztésére, melyek elengedhetetlenül szükségesek az emberi együttélés, a vezetői szerepek, az önbecsülés és az egyéni felelősség fontosságának felismerése és gyakorlása szempontjából. A Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus Zenekar egyik kezdeményezője volt a Török-Örmény Ifjúsági Zenekar létrehozásának, mely első fellépéseit 2010-ben és 2012-ben tartotta Isztambulban és Berlinben.

A karmester biográfiája:

Cem Mansur Isztambulban született, zenei tanulmányait Londonban végezte, de részt vett többek között a Leonard Bernstein vezette Los Angeles-i Filharmonikus Intézet nemzetközi mesterkurzusán is. 1981 és 1989 között az Isztambuli Állami Operaház karmestereként működött, ezt követően nyolc éven át a City of Oxford Orchestra vezetője volt, ezután az Akbank Chamber Orchestra-t irányította 2011-ig.
Számos zenekart és operatársulatot dirigált Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Romániában, Magyarországon, Németországban, Svédországban, Spanyolországban, Mexikóban, Izraelben, Horvátországban, Lengyelországban, Dél-Afrikában, Finnországban és Oroszországban is, ahol Valerij Gergiev
meghívására a Mariinszkij Színház produkcióiban működött közre karmesterként.
Arvo Part "Veni Creator" című művének világpremierjét, valamint az észt szerző IV. szimfóniájának európai bemutatóját is ő vezényelte a Helsinki Filharmonikus Zenekar élén. Az Ipswich Choral Society, Anglia második legrégebben működő kórustársaságának elnöke, a Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus Zenekar alapító zenei vezetője.
A Török-Örmény, illetve a Török-Görög Ifjúsági zenekarok vezetője.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek