Budapest 2014. Apr. 16. (18:30)

Fonó Szerda táncház


Fonó Szerda táncház

A város legnépszerűbb táncháza szerdánként a Fonóban. Táncanyag: Méhkerék! Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső

 

A Fonó szerdai táncháza - egyedülálló módon – a ház megalakulása óta, 18 éve működik. Márciustól április végéig egy különleges tájegység, a Békés megyei Méhkerék táncanyagát sajátíthatják el az idejárók. A Fonó táncház különlegessége, hogy havonta egyszer hagyományőrző mestereket, adatközlőket hívunk, akiktől közvetlenül lehet elsajátítani a táncokat, dalokat, valamint azt a kultúrát, életszemléletet, amely a miénk is. A hazai táncélet két kimagasló személyisége, Kocsis Enikő (Harangozó-díjas, Europas-díjas, Örökös Aranygyöngyös Szólista) és Fitos Dezső (Harangozó-díjas, Europas-díjas, Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús Szólista) által vezetett táncházban kezdő és haladó csoportban folyik az tánctanítás, este pedig két zenekar muzsikál, a dalokat pedig meghívott, kimagasló népdalénekesektől lehet elsajátítani.

A Békés (korábban Bihar) megyei Méhkerék, Magyarország legnagyobb román többségű települése. Messze földön híres gazdag mozgáskincse, kristálytiszta ritmikája, sokszínű tánckultúrája, mely mindig odavonzotta a magyarországi táncélet figyelmét, érdeklődését. Elsők között Tímár Sándor, Sebő Ferenc és a nemrég elhunyt Halmos Béla gyűjtöttek ott táncot és zenét.

"Én Méhkerékre hazajárok. Nem csak azért, mert gyulai vagyok, hanem mert Kovács Tibi bácsit atyai tanítómesteremként szerettem. A méhkeréki zene és táncok különös színt képviselnek a hazai tánckultúrában." (Halmos Béla)

Kimagasló szintű zenészként ismert Kovács Tivadar, akinek neve elválaszthatatlan lett Méhkeréktől, akár csak Nyisztor György táncosé. Mindketten a Népművészet Mesterei, a méhkeréki néptánc és népzene fáradhatatlan művelői és népszerűsítői. 1987-ben egy hét különbséggel távoztak el közülünk. Nyisztor György halála után a helyi táncegyüttes felvette a nevét, zenekaruk pedig megtartotta a Kovács zenekar nevet rájuk emlékezve.

Nyisztor György özvegye Mária néni így emlékezik: „Soha senki nem tanította táncolni Gyuri bácsit. Őt az Isten igen nagy ajándékokkal engedte el az életbe. Ez a táncon kívül a kedve volt. Sohase láttam szomorúnak. Pedig kijutott a bajból. Volt olyan, hogy egymás után három lovunk pusztult el, de akkor sem kesergett. Sőt, nekem is mindig azt mondta, ne búsuljak, majd az Isten megsegít. Hatvanötödik életévét taposta, amikor '87-ben örökre itt hagyott... Jó barátok voltak Kovács Tivadarral, s a halálba is majdhogy' együtt mentek. Tivadar halt meg hamarabb egy héttel, s Gyuri bácsi is követte”

Ezekkel a szép gondolatokkal próbáljuk felkelteni az érdeklődést, hiszen egy olyan unikumnak mondható nemzetiségi tánc tanítás indul március 5-én, szerdától a Fonó Budai Zeneházban a Fonó Szerda keretein belül amely, a bihari román táncok között is egyedi névjegynek számít. Ennek csúcspontja április 23., a szerdai Hagyományőrző Gála a Budapest Folk Festen, ahol fellépnek a méhkeréki Nyisztor György Hagyományőrző Együttes táncosai, név szerint : Papp László, ifj. Papp László, Gombos János,Márk Róbert, Ruzsa Roland,Kovács János, Bóka Tivadar, Rossu Odett, Ruzsa Nóra, Ruzsa Helga,Mag Szintia. Muzsikál Patyi Zoltán és a Szeret zenekar, énekes Pojedán Gergő és Tintér Gabriella.Bekapcsolódni kezdő és haladó szinten, párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet.

 

Muzsikálnak: Dűvő, Sárarany

Házigazda: Kocsis Enikő és Fitos Dezső (Harangozó Gyula - díjas táncművészek)
Haladó csoport : Kocsis Enikő - Fitos Dezső
Kezdő csoport: Kovács Kata - Módos Máté

Bekapcsolódni kezdő és haladó szinten, párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet.

 

18:30: Kezdő és haladó tánctanítás
20:00: táncház


Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek