Budapest 2015. May. 07. (20:00)

Lisa Simone Quartet / JAZZTAVASZ 2015


Lisa Simone Quartet / JAZZTAVASZ 2015

Közreműködők:

Lisa Simone
ének
Hervé Samb
gitár
Reggie Washington
bőgő
Sonny Troupé
dob

Vendég:

Harcsa Veronika
Nina Simone kislány korában még csupa küzdelem és megpróbáltatás volt az afroamerikaiak élete. A lelkészcsaládból származó Nina zenei tehetsége korán megmutatkozott, gyönyörűen zongorázott, de nem válhatott belőle klasszikus zongoraművész, mert bőrszíne miatt nem kapott ösztöndíjat. Zongorázni kezdett egy kis klubban, ahol énekelt is; ekkor fedezték fel csodálatos mély alt hangját. Hamarosan lemezszerződések következtek: a jazz, a gospel, a blues és a klasszikus zene elemeit vegyítve alakította ki egyéni stílusát. A hatvanas években polgárjogi aktivista lett, küzdelmét zenéjével is kifejezte. Tizenöt Grammy-jelölést kapott, és a halhatatlan hírességek csarnokába is beválasztották. 2003-ban, hetvenévesen halt meg. 
Lisa Simone, Nina lánya 1962-ben született, és korai éveit erősen meghatározták édesanyja állandó harcai, folytonos költözéseik Európába, Afrikába. Lázadása jeleként csatlakozott az USA légierejéhez, és tizenegy évig ott szolgált. Éppen Németországban állomásoztak, amikor egy bárban spontán módon bekapcsolódott a zongorista előadásába. Szerencséjére a gospel nagyasszonya, Joan Faulkner épp hallotta őt, és meghívta vokalistának a zenekarába. Egy alkalommal Lisa előadta édesanyja nagy slágerét, a My Baby Just Cares for Met, és ekkor eldőlt a sorsa: a fogadtatás hatására eldöntötte, hogy leszerel, és énekesnői pályára lép. 1999-ben állt először együtt színpadra édesanyjával. Hamarosan Broadway-szerepek találták meg, és ünnepelt musicalszínésznő lett. Nina halála után emléklemezt készített, majd a Sing the Truth projekt tagja lett Dianne Reeves, Angelique Kidjo és Lizz Wright mellett. Az egész világot bejárták. 
Lisa 2014-ben jelentette meg immár teljesen saját zenei anyagát All Is Well címmel. A Jazztavasz fesztivál nyitónapján művészetének minden oldalát bemutatja: tiszteleg legendás édesanyja munkássága előtt, válogat az All Is Well című albumról, és elkötelezett magyarországi tisztelőjével, Harcsa Veronikával is előadnak pár számot a Simone-repertoárból.


Rendező: Művészetek Palotája

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek