Neoton 1000

Csordás Gábor


Zenei stílusJazz/Blues
Csordás Gábor

Csordás Gábor fiatal kora óta különleges tehetséget mutatott a zeneszerzésben, a zongoránál és az improvizációban. 10 évesen kezdett hivatalosan zongorázni tanulni. 12 éves korából már fennmaradt, ahogyan Mozart témáira improvizál a zongorán. 14 éves korában kezd zenét szerezni, mely előbb főként a klasszikus zene, később a jazz és a popzene hatását is magán hordozza. Ez a többféle hatás lett Gábor stílusának védjegye - a klasszikus zene dallam és harmóniakezelése, a jazz ritmusa és improvizáltsága, és a modern zene hangszerelése és szerkezete. Zongoratanárai voltak: Kereskedő Tamás, Leszkovszky Albin, Esze Zsolt, Nagy János és Bartók György.

1996-2000 között a Demoscene aktív tagja, ahol Carlos néven számos zenét megjelentet, elsőként a C64 számítógépen szerkesztve azokat. Több díjat is nyer zenéivel, mint a legjobb demo díja 1998-ban a Ragest partyn Dis/Mandula c. alkotásával, 2000-ben legjobb zene díja a Mekka/Symposium partyn. A Live/Evil c. demóhoz készített soundtrackje mai napig a stílus klasszikusai között van számontartva, Miles Davis inspirálta hangzásával.

2005-ben alakított meg első saját zenekarát, a Silence Factoryt Stefán Kornélia énekesnővel. Később a zenekarhoz csatlakozott testvére Csordás Gyula. A zenekar 2006-ban írta első, Silence Factory című lemezét, mely megelőzte korát, élőben használt szintetizátorokat, számítógépes effekteket, alapokat és hangmintákat, és az elektronikus zenét ötvözte a jazz csoportos improvizációjával. Később a zenekar öttagúvá bővült, Stefán Kornélia helyét az extravagáns Tóth Napsugár vette át, Álmosdi Péter játszott szekvenszeren, Tóth László pedig basszusgitáron. A zenekar aktív tagja volt a zenét élőben generált vizuális effektekkel aláfestő Papp Gábor.

2008-ban csatlakozott az akkoriban sikeres trip-hopot játszó Mantra Porno zenekarhoz. A zenekarral fellépett Linzben az EU kulturális fővárosa keretében tartott koncerten Magyarország képviseletében. A zenekar 2009-ben megjelent Kérek Lakás c. lemezének dalszerzője, többek között a címadó dal, és az “Istenférfi” c. dal szerzője.

2009-ben kiadja szerzői kiadásban első zongoralemezét, amelyen kizárólag improvizációk hallhatóak. Keith Jarrett és Pat Metheny zenéjének hatása hallható a darabokon, amelyek finomak és érzékeny hangzásúak.

2010-ben Berlinbe költözik, ahol újrakezdi zenei karrierjét. Megalakítja a Swansong zenekart Noriaki Hosoya japán basszusgitárossal és Andrea Zuliani olasz dobossal. A zenekar stílusa a kortárs európai jazzhez áll közel. Fellépnek Berlinben és Triesztben ebben a felállásban.

2011-ben Horányi Júlia énekesnővel kiadnak egy EP-t, The Blue címen, amelyhez hangulatos klip is készül. A kislemez stílusa downtempo és nu-jazz keveréke, a mértékadó newyorki Giant Step kiadó a hónap lemezének választja.

2012-ben egy improvizált egész estés koncertet zongorakoncertet ad a berlini Collegium Hungaricumban, az este anyagát később lemezen is kiadja live at CHB címmel. Az este folyamán a darabok címeit a közönség határozta meg.

Berlinben session zenészként több elismert előadóval is fellép, pl. Rachelle Jeanty énekesnővel, játszik szólóban a Soho Houseban.

Producerként többek között Lean Bravo fiatal chile énekes nagysikerű “Good Love” c. számát is ő szerzi.

A Tokyo Dawn Records modern funkzenét megjelentető kiadónál több sikeres remixet is megjelentet. Amalia és Opolopo, Pugs Atomz ill. Vindahl dalából készített remixei a legjobban sikerültek.

2014-ben hazaköltözik Budapestre, és egyidőben óceánjáró hajókon is dolgozni kezd. Itt több neves művésszel zenél együtt, pl. BB King allstars, Jaz Ellington, Phinesta Taylor, Jai Mcdowall, Elliot Finkel és Toni Warne. Számos útja során többek között körbehajózza az amerikai kontinenst Montreáltól Alaszkáig, megkerülve a Horn-fokot. 2015-ben megírja Horányi Juli (Youli) máig talán legsikeresebb dalát, a “Holdutazás”-t, a dal népszerű rádiós sláger lesz.

2016-ban Horányi Julival egy 1956 emlékalbumot ír, melyen korabeli dalokat dolgoznak fel modernebb stílusban. Ebben az évben jelenik meg egy új Youli dal, amely sikeres lesz, címe “Mi van veled?”.

2017-ben megjelenik saját, “Rise” című albuma, melyen könnyed zongoratémák és modern elektronikus hangzások találkoznak. Ebben az évben szerzőként dolgozik a berlini Novine soul-énekesnő “Vivid Dreams” c. albumán, illetve Horányi Julival kooperálva zenét szerez a “Kis Herceg” - színpadi változatához. Két alkalommal is fellép a FINA úszó-világbajnokságon.

2018-ban megjelenik Moonboy c. dala a Tokyo Dawn Records the Move 3. c. válogatásalbumán, és zenét szerez Tóth Artin “EgoDetox” c. dokumentumfimjéhez, mely a Filmszemlén a legjobb 3 dokumentumfilm közé kerül. Ebben az évben Nagytétényben a Cziffra művelődési házban ad koncertet, melyen ismert popdalokat dolgoz fel improvizációkkal és virtuóz betétekkel.

2019-ben megjelenik a 2015-ben felvett szólózongora albuma, az Open Doors, amely saját kompozíciókat, improvizációkat, és ezek keverékét - újrafelvett improvizációkat ún. improzíciókat tartalmaz. Ebben az évben jelenik meg a Hunnia Records gondozásában a Swansong trió albuma, ezen Noriaki Hosoya mellett Marty Risemberg washingtoni dobos játszik. Áprilisban a trió négy koncertet ad japánban, Tokyo, Kyoto, Nagoya és Shizuoka városában, Gábor egy szólókoncertet ad ezen kívül Taketoyo városában, ahol népszerű dalok jazzes feldolgozását játssza.

Az "EgoDetox" filmzenéje zeneszerzői különdíjat nyer a X. Bujtor István filmfesztiválon


Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/gaborcsordasmusic
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Mi van veletek, Fiúk? Ez!

Mi van veletek, Fiúk? Ez!

Volt már Azok a fiúk, Pál utcai fiúk, Szigeti Fiúk, Szomori fiúk – a nemes egyszerűséggel csak "Fiúk" névre hallgató zenekarnak megjelent a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Ha írsz egy max. 3 perces számot, most 50.000-250.000 pénzt kaphatsz érte

Az KNK Könnyűzenei Kollégiuma most kitett 125 millió forintot az asztalra a könnyűzenészek helyzetének javítása érdekében – a nyílt pályázaton bárki indulhat magánszemélyként, bár a pályaművet csapatban kell elkészítenie. Szolidaritás, összefogás, alkotás!

A Kasabian kitette a frontember szűrét

Noha az első közlések szerint útjaik közös megegyezéssel váltak el, a Kasabian további kommunikációja szerint a 39 éves Tom Meighan-nek bántalmazási ügye miatt el KELLETT hagynia a zenekart.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek