Gödöllői Szimfonikus Zenekar


Zenei stílusKlasszikus
Gödöllői Szimfonikus Zenekar

1981 decemberében a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskola mindössze 8 főt számláló tanári kamarazenekara barokk muzsikával kívánta gazdagítani a karácsonyi programok kínálatát. E nemes kezdeményezéssel jött létre a ma már gyakran 70-80 főt számláló Gödöllői Szimfonikus Zenekar jogelődje. A zenekar 2001 decemberében ünnepelte 20 éves jubileumát. E 20 év alatt a város kulturális életét színesítő, a fiatalokat valós értékekre nevelő együttessé, emberformáló közösséggé fejlődött, mely tartalmas, nemes kikapcsolódást nyújt nemcsak a hangversenyhallgatóknak, de a zenekari tagok számára is.

A zenekar alapító tagjainak egy része ma is a zeneiskola tanára és természetesen tagja a szimfonikus zenekarnak. Az együttes néhány évig, mint vonószenekar működött, működését 1986-tól már a város anyagi támogatása is segítette.

5 év kamarazenekari műhelymunka után karmester került az együttes élére, melynek létszáma az évek során jelentősen gyarapodott. Az első karmester, Tolmácsy László munkáját 1988-ban Farkas Pál vette át. Törekvéseinek köszönhetően az együttes fokozatosan szimfonikus zenekarrá bővült: a továbbiakban a zeneiskola volt növendékei, a környékbeli zenetanárok és természetesen a zeneiskola fúvós tanárai is bekapcsolódtak a munkába. Az 1990-es évektől a város önkormányzatának támogatása olyan szintre emelkedett, hogy a zenekar mind gyakrabban léphetett szimfonikus apparátussal közönség elé.

Farkas Pál irányítása alatt egyre komolyabb művek kerültek műsorra. Az ő vezetésével adott hangversenyt a zenekar a németországi Giessenben, a hollandiai Wageningenben és a szlovákiai Nagyrőcén.

1993 nyarán indult útjára Ferenczi Anna igazgatónő kezdeményezésére, Gál Tamás vezetésével az a zenekari kurzus, melynek köszönhetően a zenekar minden évben vendégkarmestereket hívhat meg a szakmai munka minőségének továbbfejlesztésére.

1995-ben Horti Gábor került a zenekar élére. Karmesteri munkásságának köszönhetően a zenekar további fejlődésnek indult. A nyári intenzív kurzusokon elsajátított egységes szimfonikus zenekari hangzás megőrzésével, az alapos felkészülés követelményével, és a repertoár-ismeret bővítésével elévülhetetlen karmesteri érdemeket szerzett, és megvetette a hivatásos zenekarrá válás alapjait.

Szintén 1995-ben került sor arra a barokk hangversenyre, melyet Bali János vezényelt. Az ő irányításával évente egy-egy Bach-műsorral, illetve zenei ritkaságokkal készül fel a zenekar. Bali János a régi zene hivatott tolmácsolójaként bátor invencióval közelíti meg a betanítandó műveket, így a zenekar számára az ő munkája is mindig komoly fejlődést jelent. Hiteles stílusismerete garancia a korhű előadásmódra törekvő koncertek sikeréhez.

Nemcsak Bali János vezetésével, de más jeles alkalmakkor is dolgozik az együttes kamarazenekari összeállításban. Az Óbudai Kamarazenekari Találkozóra 1999-ben és 2001-ben is meghívást kapott a zenekar, ahol a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai által vezetett kurzuson meghatározó szakmai tapasztalatokkal gazdagodhatott a vonóskar.

1997-ben mérföldkőnek számított a zenekar első önálló CD-jének megjelenése az ARCHITEKTON Rt. támogatásával. Az első lemezt - melynek címe: XVIII. SZÁZADI UDVARI MUZSIKA - egy évvel később újabb felvétel követte: a magyarországi bécsi klasszikus szimfóniákat bemutató CD világviszonylatban is ritkaságnak számít. Az első CD-n Mozart, Haydn, Dittersdorf és Csermák művek szerepelnek Horti Gábor vezényletével. A BÉCSI KLASSZIKUS SZIMFÓNIA MAGYARORSZÁGON címet viselő második korongon Bali János vezényel Druschetzky és Zimmermann műveket. Ez utóbbi lemez kiadásához a SOROS Alapítvány nyújtott segítséget. A CD felvételek megjelenése nem csak szakmai szempontból volt komoly eredmény. Az ARCHITEKTON Rt. támogatásával megindulhatott az a folyamat, mely gödöllői cégek figyelmét a zenekarra irányította, és ezáltal további szponzorok is segítik munkánkat.

Az intenzív zenekari kurzusok sorában Gál Tamás mellett már több neves vendégkarmestert is köszönthetett a közönség a zenekar élén. Ménesi Gergely, Medveczky Ádám és Horváth Gábor örömmel vállalták a felkérést, melyek nagy sikerű koncertekkel zárultak a Gödöllői Királyi Kastély színpadán.

Az utóbbi évek különleges eseményei közé számított Bach János-passiójának előadása, az ausztriai Laxenburg városában megvalósult vendégszereplés, Koltay Gergely Missa de Sacra Corona Hungariae című oratóriumának televíziós felvétele, továbbá a Pesti Vigadó színpadán elhangzott operagála Horváth Gábor vezényletével, majd pedig Verdi Requiemjének előadása, melynek karmestere Gál Tamás volt. 2004-ben Bach Karácsonyi oratóriumából adtunk elő 4 kantátát az A:N:S Chorus közreműködésével, és szintén nagy közönségsikert arattak azok a koncertek is, melyeken a Talamba Ütőegyüttes volt vendégünk: Bizet est (2004), Európa zenéje - határok nélkül (2004), Orff: Carmina Burana (2005).

A zenekar állandó koncertmestere 2001 októbere óta Juniki Spartakus, kinek aktív művészeti tevékenysége immáron nélkülözhetetlen a Gödöllői Szimfonikus Zenekar számára. A fiatal hegedűművész az utóbbi években több zenekarban tevékenykedett szólamvezetőként és koncertmesterként is. Évekig rendszeresen vendégszerepelt Ausztriában, a Salzburger Kammerphilharmonie zenekarban. A budapesti Weiner-Szász Kamarazenekarnak jelenleg is koncertmestere. Szólistaként Mozart, Beethoven, Brahms és Paganini hegedűversenyeivel lépett fel itthon és külföldön egyaránt. Gödöllői letelepedése óta szakmai tapasztalataival gazdagítja zenekarunk munkáját, nemcsak mint koncertmester, hanem mint szólista is.

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar aktív zenei ismeretterjesztő tevékenységet folytat, és egyre szélesedő törekvése, hogy ifjúsági hangversenyeit a gödöllői közönség mellett a környékbeli települések fiatalságához is eljuttassa. A zenekar megőrizte szoros kapcsolatát a Frédéric Chopin Zeneiskolával. Ennek egyik legfontosabb megnyilvánulása az az évente megvalósuló koncert, melyen a zeneiskola legkiválóbb növendékei adnak elő versenyműveket a szimfonikus zenekar kíséretével.

A zenekar sokrétű tevékenységéhez évek óta emelkedő támogatást nyújt Gödöllő Város Önkormányzata. A támogatással gondoskodik az együttes fenntartásáról és fejlesztéséről, ily módon elősegítve, hogy minél színvonalasabb hangversenyekkel ajándékozhassa meg a zenekar közönségét. Az önkormányzat elismerésének megerősítéseként 2003 januárjában a Gödöllői Szimfonikus Zenekar közösségének ítélte oda a „Gödöllő Kultúrájáért" díjat, augusztusban pedig egy hosszú távú közszolgáltatási megállapodás aláírásával fejezte ki támogatásának jövőbe mutató szándékát is.

2003. júliusától a zenekar önálló intézményként folytatja munkáját. A mindeddig jogi hátteret biztosító Frédéric Chopin Zeneiskola feladatait a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány vette át, mely új keretek között biztosítja az együttes szakmai és adminisztratív működését. Az új intézmény előtt új távlatok nyíltak meg a hivatásos önkormányzati zenekarrá fejlődés útján. E törekvésben 2004-től a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatása is segíti az együttest.

2010. január elsejétől a zenekar Horváth Gábort bízta meg a művészeti vezető és a vezető  karmester tisztségével. Horváth Gábor a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Szent István Király Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára korábban már négy ízben vezényelte a zenekart és nagy örömmel vállalta a felkérést. Jelenleg a zenekar aktív részese Gödöllő kulturális életének és a környező települések zenei életének színesítéséért is sokat tesz.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


 A Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be az A-HA filmjét

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be az...

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs szekciója idén is felejthetetlen dokumentumfilmekkel készül az egyre népszerűbb műfaj...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

A Tankcsapda klasszikusa az idei Campus Fesztivál himnusza

A „Campus edition - Éld meg a pillanatot!" címre keresztelt szerzemény nem ismeretlen a zenekedvelők számára, ugyanis az alapja a Tankcsapda 'Ülj le mellém' című dala.

23 év után elbúcsúzik Alvintól és a mókusoktól is Csoma Viki

A nyíregyházi zenekar, amely egyszerű garázsbandából "zenélte fel magát" az ország egyik legnépszerűbb punk rock együttesévé, 28 éve zenél – ebből 23-at Csoma Viki basszusozott végig. Most búcsút intett a formációnak.

Kastélyházibuli újratöltve!

Újból megrendezik a baráti zenekarok összefogásából született La Boumot – akit érdekel, tavaly milyen volt, a HBO Go kínálatában megnézheti.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek