Ittzés Gergely


Zenei stílusKlasszikus
Ittzés Gergely
ITTZÉS GERGELY (1969-) tanulmányait a kecskeméti Kodály Iskolában Dratsay Ákos növendékeként és a Zeneakadémián Prőhle Henriknél végezte. Itt nagy hatást tettek rá Kurtág György és Rados Ferenc kamarezene órái. Diploma után egy évet a nemzetközi Prágai Mozart Akadémián, majd néhány hónapot Kanadában, a Banff Centre for the Arts művésztelepen töltött. Részt vett számos mesterkurzuson (Adorján András, Pierre-Yves Artaud, Michel Debost, Michael Faust, Jean-Claude Gérard, Matuz István, Auréle Nicolet, Carol Wincenc stb.), és díjat nyert több hazai (1982, 1986) és nemzetközi versenyen (Róma 1987, Duino 1988, Szeged 1992). 1998-ban Lengyelországban a Zenei Egyéniségek Második Nemzetközi Aleksander Tansman Versenyének Nagydíját nyerte. 1992-ben és 2003-ban a Szerzői Jogvédő Hivatal nívódíját kapta az új magyar zene tolmácsolásáért. 1998-99-ben Fischer Annie ösztöndíjas. 2001-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

Matuz István közvetett és közvetlen hatásának köszönhetően figyelme korán a legmodernebb fuvolatechnika felé fordult, a megismert új lehetőségek ihlették saját kompozícióit is. Kettősfogás-táblázata közel 400 kettőshangzatot tartalmaz. Kurzusokat és a kiterjesztett technikáról szóló előadásokat tartott Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Oroszországban, Németországban, Belgiumban, Angliában, Brazíliában, Kanadában, Kínában és az Egyesült Államokban. Gyakran szerepel a magyar kortárszenei együttesekkel és ad szólóesteket. Az UMZE Kamaraegyüttes tagjaként szólista szerepben is számos alkalommal lépett fel és készített felvételt Eötvös Péter vezetésével. Az együttes 2009 januárjában a Carnegie Hallban is fellépett New Yorkban.
Számos magyar és külföldi zeneszerző komponált és ajánlott műveket Ittzés Gergelynek. 2005 áprilisában a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be Anthony Newman fuvolaversenyét a szerző vezényletével. Nemzetközi fuvolás fesztiválok vendége volt Magyarországon, Brazíliában, Atlantában, Frankfurtban, Pittsburghben, Pekingben és Párizsban.
Széles repertoárján az ismert fuvolairodalmon kívül számos ritkaság is szerepel, koncertjein szívesen játszik végig teljes sorozatokat, mint pl. J. S. Bach szonátáit, orgonatrióit, C. Ph. E. Bach, Haendel, Mozart, Weber és Boismortier szonátái, Mozart fuvolanégyeseit vagy Telemann szólófantáziáit. A 2001-2002-es koncertévadban hangversenysorozatot adott Budapesten és vidéken A fuvolairodalom gyöngyszemei címmel, melyen a fuvolára és zongorára, ill. fuvola szólóra írott alapműveket adta elő. 2003-ban egykori növendékeivel megalakította a TeTraVERSI fuvolanégyest.

A klasszikus és kortárs zene mellett számos más stílus is hat zenei világára. Tíz évig a Talizmán nevű etno-jazzrock együttes tagja és zeneszerzője volt, de más jazz-formációkban is fellépett, illetve készített felvételeket (Makám, Emil Viklický, Markus Stockhausen Possible Worlds Orchestra, Leni Stern, Don Thompson, Bop Art Orchestra, stb.).
Ittzés Gergely 1996 óta a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetének tanára egyetemi tanári rangban. Habilitációjára 2007-ben került sor.

A 2009-ben megjelent Lexikon der Flöte külön szócikkben foglalkozik munkásságával.

Eddig több, mint 10 CD lemeze jelent meg. Felvételt készített továbbá Perényi Miklóssal, Rácz Zoltánnal, Magdalena Koženával és másokkal.
Ittzés Gergely Sankyo (www.sankyoflute.com) Pure Silver fuvolán játszik.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Giorgio Moroder, akit mindenki ismer, de igazán senki sem

Giorgio Moroder, akit mindenki ismer, de igazán senki sem

My name is Giovanni Giorgio, but everybody calls me Giorgio – azt hiszem, ez lehetett a múlt heti Aréna-beli koncert mottója.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

20 éve ismerősek ezek az arcok

Az Ismerős Arcok idén ünnepli a fennállásának 20. évfordulóját. Június 22-én 18 órától a Barba Negra Trackben adnak jubileumi nagykoncertet, továbbá aznap jelenik meg a GrundRecords gondozásában jubileumi lemezük díszkiadásban.

3 hét múlva Budapesten a dEUS

Hét év után visszatér Budapestre az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb európai indie- és art rock csapata, a belga dEUS. A nagyhatású együttes június 8-án érkezik majd a Barba Negra Track színpadára, az idén 20 éves kultuszalbum, a The Ideal Crash jubileumi turnéjával. Emellett már elérhető a körút apropóját adó album...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek
Szent Efrém Férfikar...
Arca de Noe
Arca de Noe
Budapest 
PADDY AND THE RATS
Babra
Babra
Budapest 
Horsa Banda
Horsa Banda
Budapest 
Erdőfű
Erdőfű
Budapest 
Magos
Magos
Budapest