Ittzés Gergely


Zenei stílusKlasszikus

Közelgő Ittzés Gergely koncertek

Tradíciók- Új értékek

Tradíciók- Új értékek

Művészetek Háza - Gödöllő szeptember 28. (19:00)
Ittzés Gergely
ITTZÉS GERGELY (1969-) tanulmányait a kecskeméti Kodály Iskolában Dratsay Ákos növendékeként és a Zeneakadémián Prőhle Henriknél végezte. Itt nagy hatást tettek rá Kurtág György és Rados Ferenc kamarezene órái. Diploma után egy évet a nemzetközi Prágai Mozart Akadémián, majd néhány hónapot Kanadában, a Banff Centre for the Arts művésztelepen töltött. Részt vett számos mesterkurzuson (Adorján András, Pierre-Yves Artaud, Michel Debost, Michael Faust, Jean-Claude Gérard, Matuz István, Auréle Nicolet, Carol Wincenc stb.), és díjat nyert több hazai (1982, 1986) és nemzetközi versenyen (Róma 1987, Duino 1988, Szeged 1992). 1998-ban Lengyelországban a Zenei Egyéniségek Második Nemzetközi Aleksander Tansman Versenyének Nagydíját nyerte. 1992-ben és 2003-ban a Szerzői Jogvédő Hivatal nívódíját kapta az új magyar zene tolmácsolásáért. 1998-99-ben Fischer Annie ösztöndíjas. 2001-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

Matuz István közvetett és közvetlen hatásának köszönhetően figyelme korán a legmodernebb fuvolatechnika felé fordult, a megismert új lehetőségek ihlették saját kompozícióit is. Kettősfogás-táblázata közel 400 kettőshangzatot tartalmaz. Kurzusokat és a kiterjesztett technikáról szóló előadásokat tartott Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Oroszországban, Németországban, Belgiumban, Angliában, Brazíliában, Kanadában, Kínában és az Egyesült Államokban. Gyakran szerepel a magyar kortárszenei együttesekkel és ad szólóesteket. Az UMZE Kamaraegyüttes tagjaként szólista szerepben is számos alkalommal lépett fel és készített felvételt Eötvös Péter vezetésével. Az együttes 2009 januárjában a Carnegie Hallban is fellépett New Yorkban.
Számos magyar és külföldi zeneszerző komponált és ajánlott műveket Ittzés Gergelynek. 2005 áprilisában a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be Anthony Newman fuvolaversenyét a szerző vezényletével. Nemzetközi fuvolás fesztiválok vendége volt Magyarországon, Brazíliában, Atlantában, Frankfurtban, Pittsburghben, Pekingben és Párizsban.
Széles repertoárján az ismert fuvolairodalmon kívül számos ritkaság is szerepel, koncertjein szívesen játszik végig teljes sorozatokat, mint pl. J. S. Bach szonátáit, orgonatrióit, C. Ph. E. Bach, Haendel, Mozart, Weber és Boismortier szonátái, Mozart fuvolanégyeseit vagy Telemann szólófantáziáit. A 2001-2002-es koncertévadban hangversenysorozatot adott Budapesten és vidéken A fuvolairodalom gyöngyszemei címmel, melyen a fuvolára és zongorára, ill. fuvola szólóra írott alapműveket adta elő. 2003-ban egykori növendékeivel megalakította a TeTraVERSI fuvolanégyest.

A klasszikus és kortárs zene mellett számos más stílus is hat zenei világára. Tíz évig a Talizmán nevű etno-jazzrock együttes tagja és zeneszerzője volt, de más jazz-formációkban is fellépett, illetve készített felvételeket (Makám, Emil Viklický, Markus Stockhausen Possible Worlds Orchestra, Leni Stern, Don Thompson, Bop Art Orchestra, stb.).
Ittzés Gergely 1996 óta a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetének tanára egyetemi tanári rangban. Habilitációjára 2007-ben került sor.

A 2009-ben megjelent Lexikon der Flöte külön szócikkben foglalkozik munkásságával.

Eddig több, mint 10 CD lemeze jelent meg. Felvételt készített továbbá Perényi Miklóssal, Rácz Zoltánnal, Magdalena Koženával és másokkal.
Ittzés Gergely Sankyo (www.sankyoflute.com) Pure Silver fuvolán játszik.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


A Green Day ismét beszólt Trumpnak

A Green Day ismét beszólt Trumpnak

A zenekar mindig is kendőzetlenül fogalmazta meg a véleményét az aktuálpolitikával kapcsolatban, Trump kampánya során pedig ismét igencsak erősen...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Legyen a Quimbynek halleluja – turnéval ünneplik meg az idén 20 éves Ékszerelmére albumot

De gustibus non est disputandum – mondja a művelt latin, vagyis az ízlésről nem szükséges vitatkozni, így reméljük, nem kerekedik parttalan vita abból, hogy nekem és számos kortársamnak az Ékszerelmére meg a Majomtangó (na meg a Káosz Amigos) az etalon, ami utánuk jött, tiszteltük és szerettük is, de azért...

Viszlát, és kösz a koncerteket! Bezárt a Barba Negra Track

A Barba Negra Trackben május 3-tól több mint 150 koncert volt szeptember 21-ig. A Tankcsapda és a Kowalsky meg a Vega nyitotta, a Quimby és az Alvin és a Mókusok koncertje pedig zárta a nyári szezon utolsó hétvégéjét.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek