Jászság Népi Együttes


Zenei stílusEgyéb zene
Jászság Népi Együttes
A Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult. Az első igazi sikert 1977-ben érte el az Jászág Népi Együttes miután megnyerte az országos televíziós KI MIT TUD versenyt. Ezen a versenyen 1983-ban szólókategóriában nyert egy pár, 1988-ban az elődöntőig, míg 1996-ban a döntőig jutott a Jászság Népi Együttes.
Céljuk a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományainak felkutatása, ápolása, feldolgozása. Ezt a fontos nemzeti értéket igyekszik a Jászság Népi Együttes a legalaposabban elsajátítani, és színpadra állítani. A tánc és a zene mellett a táncos szokások, a régi viselet megismerésére is törekszik az Együttes.
Számos hazai rangos fesztiválon szerepelt az együttes megalakulása óta, melyeken szinte minden évben értékes díjakat nyertek a táncosok. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az "Örökös Kiváló Együttes" címet.
Az Jászság Népi Együttesben számos szólótáncosi díjjal, Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéssel rendelkező táncos tevékenykedik, akik itthon és külföldön egyaránt oktatnak tanfolyamokon, táncházakat vezetnek, koreográfiákat készítenek együtteseknél.
Elengedhetetlenül fontos feladat az utánpótlás nevelés, mely alapköve a felnőtt együttes sikeres működésének. Jelen pillanatban négy közvetlen utánpótlás csoportja van az Jászság Népi Együttesnek: a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, Árendás, Barkóca, és a Galagonya Gyermektáncegyüttesek, melyek már több alkalommal is szerepeltek hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt.
A Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztivál, Kisebbségek Folklór Fesztiváljának. A legfontosabbnak tartjuk, hogy a Fesztivál a csángók önazonosságának megtartásában, kultúrájuk minél szélesebb körben történő bemutatásában, megismertetésében vállalnak fő szerepet. (teljes szövegcsere) A rendezők a csángók önazonosságának megtartását, kultúrájuk minél szélesebb körben történő bemutatását, megismertetését tartják a legfontosabbnak.
A hazai néptáncmozgalom egyik legjelentősebb képviselője az "Örökösen Kiválóan Minősült" és "Bartók díjas" Jászság Népi Együttes 2003-ban mutatta be az első önálló táncprodukcióját "A KOR FALÁRA" címmel. Ezt követte 2006-ban a "BARTÓK A JÁSZSÁGBAN", majd 2007-ben a "BOLDOG LELKEK TÁNCA" egyrészes színpadi mű.
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


A Maffiózók színésze az Akvárium Klubban lép fel zenekarával

A Maffiózók színésze az Akvárium Klubban lép fel...

Steven Van Zandt, művésznevén Little Steven augusztus 15-én zenekarával, a Disciples of Soul-lal érkezik az Akvárium Klubba, hogy idén megjelent...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Red, Red Wine-tól a Wonderful Life-ig: VeszprémFest

Két napot töltöttünk idén a mindig jó hangulatú VeszprémFesten, ahol pénteken a legendás UB40 dalaira ringatóztunk a reggae ütemnek megfelelően, míg szombat este a grúz származású, csilingelő hangú énekesnő, Katie Melua sajátos atmoszférájú, keserédes szerzeményeivel és feldolgozásaival zárta méltóképpen az idei felhozatalt.

Te mennyi pénzt ajándékoztál oda abból a százmillióból a Szigetnek?

Tavaly több mint 104 millió forint bevétele származott a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-nek a kártyán maradó összegekből – olvasható a Világgazdaságban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek