Év koncertje - szavazás

Jászság Népi Együttes


Zenei stílusEgyéb zene
Jászság Népi Együttes
A Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult. Az első igazi sikert 1977-ben érte el az Jászág Népi Együttes miután megnyerte az országos televíziós KI MIT TUD versenyt. Ezen a versenyen 1983-ban szólókategóriában nyert egy pár, 1988-ban az elődöntőig, míg 1996-ban a döntőig jutott a Jászság Népi Együttes.
Céljuk a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományainak felkutatása, ápolása, feldolgozása. Ezt a fontos nemzeti értéket igyekszik a Jászság Népi Együttes a legalaposabban elsajátítani, és színpadra állítani. A tánc és a zene mellett a táncos szokások, a régi viselet megismerésére is törekszik az Együttes.
Számos hazai rangos fesztiválon szerepelt az együttes megalakulása óta, melyeken szinte minden évben értékes díjakat nyertek a táncosok. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az "Örökös Kiváló Együttes" címet.
Az Jászság Népi Együttesben számos szólótáncosi díjjal, Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéssel rendelkező táncos tevékenykedik, akik itthon és külföldön egyaránt oktatnak tanfolyamokon, táncházakat vezetnek, koreográfiákat készítenek együtteseknél.
Elengedhetetlenül fontos feladat az utánpótlás nevelés, mely alapköve a felnőtt együttes sikeres működésének. Jelen pillanatban négy közvetlen utánpótlás csoportja van az Jászság Népi Együttesnek: a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, Árendás, Barkóca, és a Galagonya Gyermektáncegyüttesek, melyek már több alkalommal is szerepeltek hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt.
A Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztivál, Kisebbségek Folklór Fesztiváljának. A legfontosabbnak tartjuk, hogy a Fesztivál a csángók önazonosságának megtartásában, kultúrájuk minél szélesebb körben történő bemutatásában, megismertetésében vállalnak fő szerepet. (teljes szövegcsere) A rendezők a csángók önazonosságának megtartását, kultúrájuk minél szélesebb körben történő bemutatását, megismertetését tartják a legfontosabbnak.
A hazai néptáncmozgalom egyik legjelentősebb képviselője az "Örökösen Kiválóan Minősült" és "Bartók díjas" Jászság Népi Együttes 2003-ban mutatta be az első önálló táncprodukcióját "A KOR FALÁRA" címmel. Ezt követte 2006-ban a "BARTÓK A JÁSZSÁGBAN", majd 2007-ben a "BOLDOG LELKEK TÁNCA" egyrészes színpadi mű.
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Tavaly örökre kitiltották Tommy Casht az Electric Castle fesztiválról, de már elmúlt

Tavaly örökre kitiltották Tommy Casht az Electric...

„Köszönjük, Tommy Cash, életed utolsó fellépését az Electric Castle-en!” – ezzel a mondattal búcsúztak „örökre” a bonchidai fesztivál...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Gospel koncert a Mátyás-templomban különleges fellépőkkel

A keresztény kultúra fellegvárában megrendezésre kerülő koncert két világot és két kultúrát köt össze, melynek közös pontja a zene. A nagy találkozásra február 24-én és 25-én este nyolc órakor kerül sor.

A You Me At Six az ausztrál bozóttüzek károsultjaiért

A brit rockegyüttes legújabb kislemezét, az “Our House (The Mess We Made)” bevételeit jó ügyért ajánlotta fel: a befolyt összeget a WIRES-nek adományozza. Ez egy, az ausztrál vadvilág megmentésére létrehozott jótékony szervezet, amelynek a katasztrófa után rengeteg munkája van, s magyarázni sem kell, hogy a támogatásra mekkora...

Európai turnéra indul King Krule, sajnos egyelőre nincs magyar dátum

A jellegzetes hangú brit zenei zseni, Archy Marshall, – azaz King Krule – két évvel ezelőtt a magyar közönség előtt is bizonyított egy telt házas A38 Hajós koncert alkalmával.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek