Menopauza 1170x180

Krulik Zoltán


Zenei stílusGyerek/Családi
Krulik Zoltán
Krulik Zoltán a MAKÁM zenekar oszlopos tagja, gitárosa, vezetője. A kortárs zene gyöngyszeme lett különös hangzású zenéjük, gondolataik átfésülik, balzsamozzák és fényesítik a lelkünket.
Krulik Zoltán gyerekdalait minden generáció élvezi, örömmel hallgatja. Ezek az üzenetek, lágy dallamok közelebb hozzák egymáshoz az embert és a természetet, a tüzet és a vizet, a távoli világokat lábunk elé hozzák, mi meg csak pergünk és mozdulunk a hangok, a ritmus, a képzelet hatására.
"Vidéken születtem, öt éves koromig kertes házban laktunk, aztán városba költöztünk, egy akkor épült háromemeletes szocreál házba.
A hegy közel volt. Nagyapámmal gyakorta jártuk az erdőt, somot, csipkebogyót gyűjtöttünk amiből nagymamám lekvárt főzött.
A somfa kiválóan alkalmas volt íj készítésére is, mert akkor minden fiú Robin Hood akart lenni.
A rét is, ahol iskola után játszottunk, öt percre volt. Békásnak hívtuk, mert éjjel-nappal kuruttyoltak a békák, akik fűzfák övezte tavacskákban, kis patakban éltek. Ott láttam először tarajos gőtét, csíbort, vizibolhát és a kedves ebihalakat, akik ugye nem is halak -:)-, hanem békagyerkőcök. (Róluk, majd idemásolok a készülő lemezünkről egy dalocskát).
A természet csodája, hogy ezek a valójában II. Világháborús bombatölcsérek és lövészárkok, ezek a tájsebek begyógyultak, és pár év alatt a "békás" a gyerekek paradicsoma lett. Télen, mikor befagytak a vizek, ide jártunk korcsolyázni, érdekes volt látni a titokzatos jég alatti vízivilágot.

Jártam óvodába is, amit én csocsodának hívtam. Cseresznye volt a jelem.

Iskolába járni is szerettem. Leginkább a rajz az ének, később a történelem érdekelt, a kedvenc tantárgyam pedig a magyar irodalom volt.

Olvasni is szerettem, de az igazi öröm a csatangolás, bogarászás volt az erdőn, a mezőn, s játék, bújócska, indiánosdi, na és a gombfoci.

TV akkor még nem volt, csak rádió, - de jó is volt -!

A zenével korán kapcsolatba kerültem, először is a közös éneklés ragadott meg az oviban, az iskolában és a templomban, ahol az orgona hangja is lenyűgözött. Zongárázni már hat éves koromban kezdtem és eleinte bosszantot, hogy míg a többiek fociznak, nekem gyakorolnom, kell, de hamar kárpótoltak az első sikerek.

Középiskolai éveim a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban teltek. Kollégista lettem, elkerültem otthonról, ami eleinte nehéz volt, kiszakadva a családból, de hamar megismertük egymást, új barátságok születtek.
Tanáraimra is szeretettel emlékszem, akik kellően szigorúak voltak, de jólelkűek és hihetetlen nagy tudásúak.

A gomfocit és az indiánosdit a pingpong, a kosárlabda váltotta fel, a zene maradt. Minden délután "vertük" a zongorát és az orgonát is megismerhettem közelebbről, mind a bazilikában, mind a Boldogasszony kápolna barokk orgonáján rendszeresen játszottam.

A legnagyobb zenei élményem azonban a gregorián ének megismerése volt. Négy évig voltam a kórus tagja.
És persze a Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix engem sem hagyott nyugodni, akkortájt kaptuk az első magnókat, alakítottuk az első zenekarokat.
Mielőtt Budapestre költöztem főiskolai tanumányaim végett, 11 hónapra előfelvételisként besoroztak katonának.
A kollégium után nem volt olyan nehéz elviselni a drillt. A katonaélet nagyrészét a mezőgazdaságban töltöttem az Alföldön. Örülök, hogy megismerhettem a paraszti munkát, hiszen itt is közel kerülhettem a természethez.

Budapesten folytattam zenei tanulmányaimat, klasszikus gitár szakon, majd szitározni tanultam.
Első együtesemet 1976-ban alakítottam C.S.Ö. néven,
1980-tól lettem hivatásos zenész, amikor meghívtak a Kolinda együttesbe.
1984-ben alapítottam a Makám zenekart, idén 25 éve.

A zenélés, a komponálás, a költészet az életem, egyben a hivatásom és a "hobbim" is.
De ha tehetem már menekülök is a városból a zöldbe, víz közelébe.
Főleg a Balaton-felvidéket, a Káli medencét ismerem, de már két éve a Duna-kanyar és a Pilis az új barangolási terület.
Sokat járok koncertekre, kiállításokra, színházba. Minden műfaj érdekel.
Új lemezünk anyagán dolgozom és készül az új gyereklemez is."

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Edinburghban földrengést okozott Taylor Swift – pontosabban a koncertek közönsége

Edinburghban földrengést okozott Taylor Swift –...

Próbáljuk felvidítani azokat egy hírrel, akik még szomorkodnak a tegnapi skót kockás, nagy zakó miatt: mérhető földmozgást idéztek elő Taylor...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Minden koncertről ki kellene tiltani a telefonokat

Hogy elkerüljék a tavalyi botrányt, a szervező már jó előre szólt – mi is csatlakoztunk az infóátadáshoz –, hogy a TOOL koncertje alatt mindenki tegye el a telefonját, mert ki fogják rakni a helyéről azt, aki előveszi.

Elmarad az augusztusi Margó Fesztivál

A szervezők a közösségi médián keresztül értesítették a közönséget, hogy a Margó történetében először le kell mondaniuk egy fesztivált, így a zalai Margófeszt (2024. augusztus 15-17.) elmarad.
Új koncertek