Szécsi Pál 80

Martin Tchiba


Zenei stílusKlasszikus
Martin Tchiba
Martin Tchiba zongoraművész 1982-ben született Budapesten, 1985 óta Németországban él.
Széles körben koncertezik szólistaként és kamarazenészként, pl.: Concertgebouw Amsterdam (2002, 2005, 2008, 2009), Tokyo Opera City Recital Hall (2011), Budapesti Őszi Fesztivál, Spoleto Festival, Braunschweig Classix Festival, Europäisches Klassik-Festival Ruhr, Unicum Festival Ljubljana (a Szlovén Filharmonikusok szólistájaként), Enescu Fesztivál Románia, scene: ungarn in nrw, Flagey Brüsszel, Tonhalle Düsseldorf, Berlin, Bázel, Hága. Szóló-fellépés a német és az osztrák köztársasági elnök jelenlétében, Berlinben (2005).
A Telos, a Naxos és a Hungaroton kiadónál jelentek meg lemezei, melyek nagyon pozitív visszhangra találtak a nemzetközi szaksajtóban. Számos rádiófelvétel pl. a következő adók számára: WDR Köln, SR, Deutschlandradio Kultur Berlin, Magyar valamint Holland Rádió. Egyórás portréműsor készült róla az „RBB Kulturradio" Berlin szerkesztésében (2006), zenei TV-felvételek a Muziekgebouw Amsterdam üvegpalotájában (2005, 2009).
Minden korszakból gondosan válogatott repertoárjában fontos helyet kapnak a 20. és a 21.
századi művek is, melyeket szívesen játszik korábbi kompozíciókkal egy koncertben. Ezáltal új perspektíva nyílik az ismert és a még kevésbé ismert művekre egyaránt. Tchiba több neki ajánlott kompozíciót mutatott be (pl. Michael Denhoff, Gerhard Stäbler, Daniel N. Seel, Sáry László, Sáry Bánk).
Különleges tehetségként már főiskolás-kora előtt Hannoverben, Karl-Heinz Kämmerlingnél tanulhatott. Kimagasló sikereket ért el ifjúsági zenei versenyeken. Főiskolai tanulmányait a Saarbrückeni Zeneművészeti Főiskolán valamint a Bázeli Zeneakadémián végezte Thomas Duis valamint Jean-Jacques Dünki zongoraprofesszorok irányításával, s kitüntetéssel szerzett zongoraművészi diplomát. Több mesterkurzuson vett részt, mint szólista, pl. Lazar Bermannál, Marie-Françoise Bucquet-nél, Kurtág Györgynél és Yukiko Sugawaránál. Mint zeneszerző és kamarazenész fontos impulzusokat köszönhet Michael Denhoffnak, akivel 1999 óta dolgozik együtt. Tchiba több jelentős ösztöndíjban és kitüntetésben részesült. 2002-ben elnyerte Saarbrücken tartományi főváros művészeti-kulturális díját. 2003-tól 2006-ig a Friedrich-Ebert-Stiftung ösztöndíjasa, majd DAAD-ösztöndíjas 2006/2007-ben. Észak-Rajna-Vesztfália állami művészeti alapítványa, a Kunststiftung NRW támogatottja. Mint „International Young Top Talent" több meghívást kapott az International Holland Music Sessions-től szóló- és duókoncertekre. A „Bipolar - német-magyar kulturális együttműködés" és a német Szövetségi Kulturális Alapítvány támogatásával egy projekt művészeti vezetője volt (2006/07) az innovatív zenei kommunikáció (Sáry módszer) tárgykörében. A pianisztika mellett Martin Tchiba zeneszerzéssel is foglalkozott és több jelentős díjat nyert. Kompozícióit pl. az amszterdami nemzetközi Gaudeamus Music Week-en (Felix Meritis), a müncheni A-Devantgarde Fesztiválon és a Bajor Szépművészeti Akadémián adták elő. www.tchiba.com
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Megvan a Pokolgép új énekese – új klippel debütál

Megvan a Pokolgép új énekese – új klippel debütál

Nemrég arról számoltunk be, hogy 14 év után távozik a Pokolgép éléről Tóth Attila énekes. Akkori közleménye szerint egészségügyi okból,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Az újrakezdés nehéz ügy – a Woodstock Barbie megugrotta

A Woodstock Barbie még nyár elején búcsúzott el előző énekesnőjüktől, de hamar megtalálták méltó utódját Ördög Dóra (nem Nóra!!!) személyében, akivel új lendületet kapott a zenekar, és ezt élőben is bizonyították a decemberi A38-as koncertjükön.

Másodpilótaként az Air France kötelékében dolgozik a csodagyerekként feltűnt karmester

Daniel Harding nem az egyedüli zenész, aki a fellegekbe vágyik: Bruce Dickinsonnak (Iron Maiden) is megvan az összes vizsgája és fokozata, akár nagy Boeing utasszállítókat is vezethetne. Dickinson június elsején ad koncertet a Barba Negrában, Harding pedig március 4-én, Észak-Európa legkiválóbb zenei együttese, a Svéd Rádió...
Új koncertek
Dido & Aeneas
Dido & Aeneas
Budapest 
Dido & Aeneas
Dido & Aeneas
Budapest 
Dido & Aeneas
Dido & Aeneas
Budapest 
Dido & Aeneas
Dido & Aeneas
Budapest 
Dido & Aeneas
Dido & Aeneas
Budapest 
Dido & Aeneas
Dido & Aeneas
Budapest 
Dido & Aeneas
Dido & Aeneas
Budapest 
Dido & Aeneas
Dido & Aeneas
Budapest