Budapesti Kamaraszínház


CímBudapest, 1075, Asbóth u. 24.
Budapesti Kamaraszínház
A Budapesti Kamaraszínház 1991. januárjától működik ezzel a névvel. A színház 1999. április 1-je óta Kiemelten Közhasznú Társaságként működött, 2009 júniusától pedig Budapesti Kamaraszínház Nonprofit Kft.-ként működik tovább.Több mint tíz éve a Józsefváros helyett a Tivoliban játszunk. A korábban havi 4-5 előadást tartó Asbóth utcai stúdió mellé, lényegében szponzori pénzből felépítettünk egy korszerű légkondicionált stúdiót, a Shure-t. 1999-ben az Ericsson jóvoltából a régi stúdiót kívül-belül felújítottuk. Azóta ez a játszóhelyünk Ericsson Stúdió néven üzemel.Az 1990-es megnyitása után a színház friss hangot megütve új színt hozott Budapest színházi életébe. Kialakult egy egységes társulat, amely szezononként már több mint 600 előadást tart. Jelenleg 24 mű van repertoárunkon. Szinte az első perctől kezdve a színház sikert-sikerre halmozott, így az ország egyik legsikeresebb művész színházává vált. Munkánkat a közönség mellett a hazai és a nemzetközi szakma és a kritika is igen nagyra értékeli.
Az elmúlt évek során olyan legendás, ma már színháztörténeti előadások jöttek létre nálunk, mint a Forgószínpad, a Cigánykerék, a Faun, a Vértestvérek, a Piaf, a Bunbury, hogy csak a legsikerültebbeket említsük a Józsefvárosi előadások közül. A két stúdiónkban a Leonce és Léna, a II. Edward, A színházcsináló, az Othello, az Alku, a Sirály, a Haramiák, Bűn és bűnhődés, Sóska, sültkrumpli, Emberbarát, Kvartett, Egy őrült naplója, Médeia, Árpádház, Sándor György önálló estjei,stb. A Tivoliban A velencei kalmár, Az öreg hölgy látogatása, a Honderű, A vágy villamosa vagy Az Amerikai Elektra, Macbeth, Morus, Liliom. Színházunk művészei a legkülönbözőbb kitüntetésekben, díjakban részesültek. A színház 15 éves jubileumára kiadtunk egy fotóalbumot Szebeni András-Forgách András szerzőktől Bevilágítás címmel. A könyv a 2005-ik évi Szép Könyvek pályázatán díjat nyert. Néhány előadásunk különleges jubileumhoz érkezett és igen magas szériánál tart. Spiró:Szappanopera (160), Anouilh:A csábítás művészete (150), Hampton:Emberbarát (193), Miller:Lefelé a hegyről (186), Williams:A vágy villamosa (236), Spiró:Kvartett (193),Egressy: Sóska, sültkrumpli (265)
Az elmúlt 19 évben 35 alkalommal jártunk külföldön. Többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Angliában, Németországban, Dániában, Hollandiában, Boszniában, Ausztriában, Csehországban, Romániában, Szlovákiában, Spanyolországban, Jugoszláviában. A felsorolt országok közül többen többször is! Minden alkalommal óriási sikert arattunk. A háború után megrendezett első Szarajevói Fesztiválon például elnyertük a fődíjat. 2000-ben a Piatra Neamtz-i Romániai Nemzetközi Fesztiválon szintén fődíjat nyertük. 2004. májusában a Bécsi Ünnepi Heteken öt alkalommal adtuk elő a Bűn és bűnhődést óriási sikerrel. 2005. október végén egy hétig Izraelben, Tel Avivban vendégszerepeltünk a Bűn és bűnhődéssel és az Egy őrült naplójával. Az utóbbi években anyagi okok miatt több meghívást vissza kellett utasítanunk.
Az elmúlt években az ország legjobb rendezői fordultak meg nálunk. Köztük nagyon sok fiatal. Mindig nyitottak voltunk az újítások, a különböző kezdeményezések előtt. Az elmúlt közel két évtizedben 58 magyar darabot mutattunk be, amelyekből 31 ősbemutató volt! 2007-ben létrehoztuk a Kortárs Drámaíró Műhelyt. A színház eddig is különös figyelmet fordított a kortárs külföldi és magyar darabok bemutatására.
A 2009-2010-es évadban három helyszínünkön a következő darabok bemutatását tervezzük. A Tivoliban mutatjuk be Dallos Szilvia: Utószinkron (r:Iglódi István), Hobo önálló estjét (r:Vidnyánszky Áttila), Remix - idegen ötlet alapján írta: Verebes István (r:Szurdi Miklós) Hasek-Spiró: Svejk (r:Szegvári Menyhért), J. Dacsov: Kutyapanzió (r:Ács János), C. Marlowe: Faustus (r:Káel Csaba), V. Hugo: A királyasszony lovagja, a Budapesti Kamaraszínház és a Thália Színház közös produkciója (r:Léner András) Thália. Az Ericsson Stúdióban kerül bemutatásra Pszicho: Robert Bloch regénye motívumainak felhasználásával írta: Pozsgai Zsolt (r:Pozsgai Zsolt), Mrozek: Tango (r:Csiszár Imre), G. Opelka: C' est La Vie (r: Hegyi Árpád Jutocsa). A Shure Stúdióban mutatjuk be Egressy Zoltán: Az Isten lába (r:Gula Péter), B.Vian: Mindenkit megnyúzunk (r:Kiss Csaba), Katona-Spiró: Jeruzsálem pusztulása (r:Almási-Tóth András), B.Ahlfors: Színházkomédia (r:Márton András)
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Film készült a kerekesszékes srácról, aki rapityára törte Dave Grohl gitárját a Szigeten

Film készült a kerekesszékes srácról, aki...

Gal Mizrachi akkor vált világhírűvé, amikor az idei Sziget Nagyszínpadán – a zenekar biztatására – a földhöz vágta a Foo Fighters...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A világhírű gospel-dal története, amelyet eddig már 67 millióan láttak – magyar csattanóval!

Azért valljuk be, még akkor is nagy szám ez, amikor hetente robbannak be olyan dalok, klipek, szövegvideók, amelyeknek pillanatok alatt szalad fel milliókig a számlálójuk. A cikkünk tárgya azonban mindenhonnan nézve egy igazi gospel-dal, nem egy divatos pop-, rock- vagy bármilyen sláger.

Nem csak a Coldplay, a noÁR is felemelte a hangját

A noÁR régi adósságunk, már korábban is szerettünk volna írni róluk, tudjátok, ők azok, akik demonstratíve lemondták a voltos fellépésüket a nyáron. Most új klippel jöttek ki, amelyben a klímaváltozást próbálják kiemelni a szlogenek harcából.

K-pop cover dance órák is lesznek a Frankel Leó utcában

Európa legnagyobb koreai kulturális központja nyílt meg a héten Budapesten, a Frankel Leó utcában.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek