Budapesti Kamaraszínház


CímBudapest, 1075, Asbóth u. 24.
Budapesti Kamaraszínház
A Budapesti Kamaraszínház 1991. januárjától működik ezzel a névvel. A színház 1999. április 1-je óta Kiemelten Közhasznú Társaságként működött, 2009 júniusától pedig Budapesti Kamaraszínház Nonprofit Kft.-ként működik tovább.Több mint tíz éve a Józsefváros helyett a Tivoliban játszunk. A korábban havi 4-5 előadást tartó Asbóth utcai stúdió mellé, lényegében szponzori pénzből felépítettünk egy korszerű légkondicionált stúdiót, a Shure-t. 1999-ben az Ericsson jóvoltából a régi stúdiót kívül-belül felújítottuk. Azóta ez a játszóhelyünk Ericsson Stúdió néven üzemel.Az 1990-es megnyitása után a színház friss hangot megütve új színt hozott Budapest színházi életébe. Kialakult egy egységes társulat, amely szezononként már több mint 600 előadást tart. Jelenleg 24 mű van repertoárunkon. Szinte az első perctől kezdve a színház sikert-sikerre halmozott, így az ország egyik legsikeresebb művész színházává vált. Munkánkat a közönség mellett a hazai és a nemzetközi szakma és a kritika is igen nagyra értékeli.
Az elmúlt évek során olyan legendás, ma már színháztörténeti előadások jöttek létre nálunk, mint a Forgószínpad, a Cigánykerék, a Faun, a Vértestvérek, a Piaf, a Bunbury, hogy csak a legsikerültebbeket említsük a Józsefvárosi előadások közül. A két stúdiónkban a Leonce és Léna, a II. Edward, A színházcsináló, az Othello, az Alku, a Sirály, a Haramiák, Bűn és bűnhődés, Sóska, sültkrumpli, Emberbarát, Kvartett, Egy őrült naplója, Médeia, Árpádház, Sándor György önálló estjei,stb. A Tivoliban A velencei kalmár, Az öreg hölgy látogatása, a Honderű, A vágy villamosa vagy Az Amerikai Elektra, Macbeth, Morus, Liliom. Színházunk művészei a legkülönbözőbb kitüntetésekben, díjakban részesültek. A színház 15 éves jubileumára kiadtunk egy fotóalbumot Szebeni András-Forgách András szerzőktől Bevilágítás címmel. A könyv a 2005-ik évi Szép Könyvek pályázatán díjat nyert. Néhány előadásunk különleges jubileumhoz érkezett és igen magas szériánál tart. Spiró:Szappanopera (160), Anouilh:A csábítás művészete (150), Hampton:Emberbarát (193), Miller:Lefelé a hegyről (186), Williams:A vágy villamosa (236), Spiró:Kvartett (193),Egressy: Sóska, sültkrumpli (265)
Az elmúlt 19 évben 35 alkalommal jártunk külföldön. Többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Angliában, Németországban, Dániában, Hollandiában, Boszniában, Ausztriában, Csehországban, Romániában, Szlovákiában, Spanyolországban, Jugoszláviában. A felsorolt országok közül többen többször is! Minden alkalommal óriási sikert arattunk. A háború után megrendezett első Szarajevói Fesztiválon például elnyertük a fődíjat. 2000-ben a Piatra Neamtz-i Romániai Nemzetközi Fesztiválon szintén fődíjat nyertük. 2004. májusában a Bécsi Ünnepi Heteken öt alkalommal adtuk elő a Bűn és bűnhődést óriási sikerrel. 2005. október végén egy hétig Izraelben, Tel Avivban vendégszerepeltünk a Bűn és bűnhődéssel és az Egy őrült naplójával. Az utóbbi években anyagi okok miatt több meghívást vissza kellett utasítanunk.
Az elmúlt években az ország legjobb rendezői fordultak meg nálunk. Köztük nagyon sok fiatal. Mindig nyitottak voltunk az újítások, a különböző kezdeményezések előtt. Az elmúlt közel két évtizedben 58 magyar darabot mutattunk be, amelyekből 31 ősbemutató volt! 2007-ben létrehoztuk a Kortárs Drámaíró Műhelyt. A színház eddig is különös figyelmet fordított a kortárs külföldi és magyar darabok bemutatására.
A 2009-2010-es évadban három helyszínünkön a következő darabok bemutatását tervezzük. A Tivoliban mutatjuk be Dallos Szilvia: Utószinkron (r:Iglódi István), Hobo önálló estjét (r:Vidnyánszky Áttila), Remix - idegen ötlet alapján írta: Verebes István (r:Szurdi Miklós) Hasek-Spiró: Svejk (r:Szegvári Menyhért), J. Dacsov: Kutyapanzió (r:Ács János), C. Marlowe: Faustus (r:Káel Csaba), V. Hugo: A királyasszony lovagja, a Budapesti Kamaraszínház és a Thália Színház közös produkciója (r:Léner András) Thália. Az Ericsson Stúdióban kerül bemutatásra Pszicho: Robert Bloch regénye motívumainak felhasználásával írta: Pozsgai Zsolt (r:Pozsgai Zsolt), Mrozek: Tango (r:Csiszár Imre), G. Opelka: C' est La Vie (r: Hegyi Árpád Jutocsa). A Shure Stúdióban mutatjuk be Egressy Zoltán: Az Isten lába (r:Gula Péter), B.Vian: Mindenkit megnyúzunk (r:Kiss Csaba), Katona-Spiró: Jeruzsálem pusztulása (r:Almási-Tóth András), B.Ahlfors: Színházkomédia (r:Márton András)
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Lovasi András élete talán legkülönösebb díját kapta tegnap

Lovasi András élete talán legkülönösebb díját...

Családok Angyala (Angelus Familiarum) díjat kapott Lovasi András szerdán a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az orosz kultúra lovagja: interjú Emelianov Anatolijjal, a Royal Moscow Balett alapítójával

A kitartás személyes megtestesítője, akit az orosz kultúrához való hozzájárulásért lovaggá is ütöttek, balett-táncosként kezdte. A hattyúk tava című balettelőadását 2019-ben két alkalommal is láthatja a magyar közönség.

Egyedüli magyar fellépőként a Romano Drom a Womexen

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar egyedüli magyar fellépőként koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel Tamperében rendeznek.

A világpremierrel egy időben jön a Roger Waters-koncertfilm Magyarországra is

Roger Waters nagy sikerű, Budapestet is érintő US+THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített film a világpremierrel egy időben, október 2-től érkezik hozzánk.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek