Neoton 1000

Karcagi Református Templom


CímKarcag, 5300, Kálvin utca 3.
Karcagi  Református Templom

A nagytemplom története

Évszázadokon keresztül a Nagykunság központja. Eredeti lakói a kunok, akik IV. Béla uralkodása idején (1235) jöttek be és telepedtek le ezen a vidéken. Beilleszkedésüket elősegítette a IV. Kun László által 1279-ben kiadott adománylevél, amit kun törvénynek is neveznek. Ez előírta a kunok megkeresztelkedését, a keresztény életmódot, a katonaállítási kötelezettséget. Beilleszkedésük hosszú folyamat eredménye volt. Karcag mindig népes település volt. Neve legelőször 1407-ben egy Karcag János nevű kun főember nevében szerepel. Németh Gyula kutatásai szerint a szó - Karcag - pusztai rókát jelent.


A reformáció (XVI. sz.) előtti időkből alig tudunk valamit.


A reformáció gyorsan elterjedt a kunságban.


A város az első tatárdúlást 1566-ban szenvedte el. (a tatárok a törökök szövetségesei voltak ebben az időben) A 15 éves háború (1591-1606) idején a mezőkeresztesi csatavesztés (1596 okt. 26-28) következtében Karcag is elpusztult. Csak 1618-20 körül kezdett újjáépülni.


A templom valamikor a XVI.sz-ban, vagy előtte épülhetett , de csak arról van adatunk, hogy 1633-ban a már meglévő templomhoz tornyot építettek.


A török hódoltság sok szenvedést hozott erre a vidékre is, mivel az ún. "hódoltsági sávba" esett. Lakói kétfelé adóztak.


1683 nyarán Murad Girai krími tatár serege itt vonult át Bécs ellen, majd a sikertelen ostrom után itt vonult hazafelé. Ez a két tatárjárás teljesen felégette a Nagykunságot. A legszörnyűbb pusztítás azonban 1697-ben következett be, amikor a tatár "kb. 800 embert és sok marhát elvitt". 1699.ben csak 70 család élt itt.


1702-ben I. Lipót császár (1657-1705) figyelmen kívül hagyva Kun László és mások országos törvényének tiltását, eladta a Jászkunságot a Német Lovagrendnek 500 ezer rénes (rajnai) forintért, a néppel együtt (1702). Nagy jogtalanság volt ez, mert évszázadok óta féltett kiváltságuktól, szabadságuktól fosztották meg a jászokat, kis- és nagykunokat. A másik esemény 1786-ban Bácskába történő kitelepülés, amikor 334 család, mintegy 1000 ember költözött Ómoravicára legtöbbjük református vallású volt.


Éppen 260 évvel ezelőtt 1745-ben került sor a Redemptióra, Megváltakozásra, mely a Német Lovagrendtől önmaguk visszavásárlását jelentette a kunok és a jászok számára. (A kunok letelepedésük óta szabad nemesekként éltek, ezért volt fontos ez számukra). Mária Terézia királynő 1745. május 6-án kelt oklevelével visszahelyezte kiváltságaikba a Jászkunokat.


A XVIII.sz nagy eredménye volt a templomépítés! A sok háborús vihart kiállt templom és torony szűknek bizonyult, de renoválását a Lovagrend magyar főintézője nem engedélyezte. A karcagiak kitalálták, hogy ők kegyúri joggal rendelkeznek és az építéshez nem is kötelesek engedélyt kérni. Hozzákezdtek hát egy nagy templom építésének a megtervezéséhez. 1738-ban már 100 ezer tégla készen volt. 1743-ban a régi torony mellé lerakták az új templom fundamentumát és elkezdték az építést. Már az utolsó simításoknál tartottak, amikor a helytartótanács felfüggesztette az építkezést. Ekkor Varró István jegyző és Sütő András főbíró Bécsbe ment 112 mocsári teknősbékával (mely akkoriban ínyencségnek számított az asztaloknál), s ezekkel valamint pénzzel vesztegetve az ügyintézőket elérték, hogy csak 500 aranyra bírságolják a karcagiakat, végül a kunok főbírájának közbenjárásával ezt is 200-ra mérsékelték.


Így készülhetett el a templom 1756-ban, melyet azután 1793-97 között teljesen újjáépítettek - 200 éves régi tornyával együtt -, mert szerkezetében gyengének bizonyult.


Az új 2500 ülőhellyel bíró Nagytemplomot, amelyben ma állhatunk, 1797. november 5-én szentelték fel nagy ünnepélyességgel. A szószék formája előrevetítette a 2 évtizeddel később megépített Debreceni Nagytemplom szószékének kialakítását. A torony magassága 42 méter, amelyet 2004-től hajszálpontos toronyóra és harangjelzés díszít. A belső tér 50 m hosszúsággal és 24 m szélességgel bír, amihez 16 méteres belmagasság párosul.


Az orgona megépíttetése fejedelmi ajándék volt 1866-ban, amikor Takács Péter és neje Kerekes Mária 26 ezer forintot adományozott a karcagi Református Egyházközségnek erre a célra. A salzburgi MOSER cég által készített orgona először 17 változatú volt, majd 1906-ban egy javítás során 30 változatúra lett bővítve. A 30 regiszteres orgona 2 manuálos, egy pedálos és pneumatikus.


A toronyban 3 harang hívogatja az élőket és siratja az elhunytakat. A legnagyobb harangunk a 13q36 kg-os "F. Szabó harang", a középső "Csőregh-harang" 6q60 kg-ot nyom.


A XX. század államosításai következtében megszűnt Karcag reformátusságának iskolarendszere, így általános iskolái és Gimnáziuma is kikerült az egyházközség fenntartásából.

A rendszerváltozást követően az Egyházközség az egyik általános iskola épületét természetben kérte vissza és így 1996-ban megindulhatott a Nagykun Református Általános Iskolában a református szellemiségű oktatás. Jelenleg a 10. tanévét kezdő Iskolánkban 243 gyermek tanul.


A református gimnázium sorsa még nem dőlt, de a Presbitérium a természetbeni kártalanítás és a gimnázium újraindítása mellett döntött.


Karcagon a legutóbbi népszámláláskor közel 8000 személy vallotta magát reformátusnak. Jelenleg a gyülekezetben 2 megválasztott és 1 beosztott lelkész végzi a szolgálatokat 3 templomban, a Nagytemplom mellett a Kistemplomban és a 2005. augusztus 21-én felszentelt Kiskulcsosi Templomban. Munkájukat 24 tagú Presbitérium segíti.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Megszületett Boggie második bogárkája

Megszületett Boggie második bogárkája

Megszületett Csemer Boglárka, azaz Boggie második kislánya, Imola. A hírt az énekesnő osztotta meg Facebook-on, a posztot a Blikk szúrta ki.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Feszkó van a bulinegyedben

Gyakorlatilag épphogy kinyitottak a helyek, máris feszültség generálódott az üzemeltetők és a VII. kerületi önkormányzat között.

Ez a kakas egymilláért eladó!

„Hogy tetszik lenni?" címmel indított kezdeményezést áprilisban a legnagyobb hazai fesztiválok önkénteseit koordináló szervezet, a Fesztivál Önkéntes Központ a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek