Trafó Kortárs Művészetek Háza


CímBudapest, 1094, Liliom u. 41.

Közeli koncertek a helyen

Beardyman (UK) / vendég: Foli (HU)

Beardyman (UK) / vendég: Foli (HU)

Trafó Kortárs Művészetek Háza május 14. (20:00)
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Az üresen álló ipari épületekbe betelepülő művészeti központoknak, kulturális intézményeknek évtizedekre visszanyúló hagyománya van Európa nyugati felében. Az 1998-ban megnyílt Trafó Kortárs Művészetek Háza elsőként állt be Magyarországon ezek sorába.
Misszió:A Trafó társadalmi, kulturális szerepvállalását (is) nagyban meghatározza, hogy a kortárs művészeti alkotások rétegzettek, egyszerre többféle olvasatuk is lehetséges, ezek felfedezése, értelmezése, elfogadása, illetve elvetése a befogadó szabadsága. Ez már nemcsak egy pluralista álláspont elfogadására kötelez minket, hanem saját ízlésvilágunk/véleményünk kialakítására, és ezzel összefüggésben ismereteink, tájékozottságunk folyamatos bővítésére is. A változás, az útkeresés nemcsak az alkotásokat, hanem a befogadói közeget is arra ösztönzi, hogy véleményét a pluralizmus, a türelem, a multikulturális attitűd elfogadása, a hagyományok ismerete és az általuk felállított korlátok állandó feszegetése mentén fogalmazza meg.
A Trafóban látható műalkotások esetében az útkeresés részben technikai, illetve technológiai, részben gondolkodásbeli, világnézeti, illetve esztétikai kérdés. Az intézmény mind a látogatók, mind az alkotók és az előadók oldalán részt vesz az új értékeket teremtő útkeresésben; miközben szándéka nem pusztán a szórakoztatás, az esztétikai élmény felfedezése, a tehetségek támogatása hanem az is, hogy a kultúra és a művészet nyelvén foglalkozzon társadalmi kérdésekkel.A Trafó miközben támogatja az állandó változást, a meglévő értékeket is őrzi: az egyre újabb utakat a már meglévő esztétikai korlátok és kulturális értékek mentén tárja fel a bemutatásra kerülő sokszínű, megannyi befogadói szempont szerint is értékelhető program és a differenciált kommunikáció révén bővíteni vágyott közönsége számára.
A Trafó feladata az alkotók, az előadók és a műalkotások számára a technikai és logisztikai háttér biztosítása, a befogadói közeg megteremtése, valamint fórum biztosítása a szakmai közeg és a szélesebb nyilvánosság párbeszédéhez: a két fél kapcsolatának ápolása és bizonyos mértékű - választásunk eredményeképpen a bemutatandó alkotások függvényében - terelése.
Jelen:A Trafó intézmény, épület, tér, közeg, vibrálás, intellektuális kaland, kockázat, lehetőség. Ház, amely a kortárs művészeteké. Hely, ahol táncról, színházról, képzőművészetrôl, irodalomról, zenéről szól az élet. Színház, amelynek nincs társulata, amelyben a néző egyenrangú az alkotással - lehetősége és egyben kötelessége is, hogy alkotó módon viszonyuljon hozzá. Hely, ahol az emóció az átlagosnál több teret enged maga mellett az absztrakciónak. Hely, amelyen keresztül kitekinthetünk a világra.
Tevékenységének fő célja a kortárs művészetek bemutatása, a kortárs alkotások minél szélesebb befogadói körhöz történő eljuttatása. A bemutatásra szánt, mesterfokon előadott, illetve kivitelezett alkotások kiválasztásánál - a fizikai és anyagi korlátokon túl - döntő szempont, hogy ezek koncepciója és/vagy kivitelezése új, kreatív, meglepő, szórakoztató vagy akár elgondolkodtató legyen.
Múlt:Az 1909-ben épült Liliom utcai trafóház, az egykori délpesti transzformátor az ipari szecesszió jellegzetes alkotása. A kultúra számára egy francia anarchista művészcsoport fedezte fel a '90-es évek elején a több mint negyven éve elhagyott helyet. Performanszok, koncertek, előadások követték egymást egy nyáron át, majd egy darabig foglalt házként működött. A Budapesti Önkormányzat a meg nem rendezett világkiállításból fennmaradt pénzből vásárolta meg az épületet, hogy azt a legendás Andrássy úti Fiatal Művészek Klubja (FMK) jogutódjaként átépítse egy a mai kornak megfelelő, többfunkciós, magas színvonalon felszerelt, kortárs művészeti központtá. A Trafó Kortárs Művészetek Háza az 1998-as Budapesti Őszi Fesztiválon nyitotta meg kapuit Bozsik Yvette darabjával.
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával...

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

R.I.P. Meat Loaf (1947-2022)

Az üzenőfal tanúsága szerint mindenki ugyanazt a dalt dúdolja, amióta szárnyra kapott a rossz hír: "...I would do anything for love..." – a megfelelő helyen felrángatva a hangokat... Ez most egy szomorú dallamtapadási.

Jól drukkoltatok: Takács Dorina Deva megkapta a rangos nemzetközi zenei díjat!

Дeva az első magyar női előadó, aki elnyerte az EU könnyűzenei szakmai díját (Music Moves Europe). A nőit azért emeltük ki, mert a Harmed 2020-as sikere, illetve a díj elődjének számító European Breakthrough Award 2006-os nyertese, a Heaven Street Seven után 2022-ben a Дeva/Deva néven alkotó Takács Dorina immáron Akinek ea...
Új koncertek