Trafó Kortárs Művészetek Háza


CímBudapest, 1094, Liliom u. 41.
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Az üresen álló ipari épületekbe betelepülő művészeti központoknak, kulturális intézményeknek évtizedekre visszanyúló hagyománya van Európa nyugati felében. Az 1998-ban megnyílt Trafó Kortárs Művészetek Háza elsőként állt be Magyarországon ezek sorába.
Misszió:A Trafó társadalmi, kulturális szerepvállalását (is) nagyban meghatározza, hogy a kortárs művészeti alkotások rétegzettek, egyszerre többféle olvasatuk is lehetséges, ezek felfedezése, értelmezése, elfogadása, illetve elvetése a befogadó szabadsága. Ez már nemcsak egy pluralista álláspont elfogadására kötelez minket, hanem saját ízlésvilágunk/véleményünk kialakítására, és ezzel összefüggésben ismereteink, tájékozottságunk folyamatos bővítésére is. A változás, az útkeresés nemcsak az alkotásokat, hanem a befogadói közeget is arra ösztönzi, hogy véleményét a pluralizmus, a türelem, a multikulturális attitűd elfogadása, a hagyományok ismerete és az általuk felállított korlátok állandó feszegetése mentén fogalmazza meg.
A Trafóban látható műalkotások esetében az útkeresés részben technikai, illetve technológiai, részben gondolkodásbeli, világnézeti, illetve esztétikai kérdés. Az intézmény mind a látogatók, mind az alkotók és az előadók oldalán részt vesz az új értékeket teremtő útkeresésben; miközben szándéka nem pusztán a szórakoztatás, az esztétikai élmény felfedezése, a tehetségek támogatása hanem az is, hogy a kultúra és a művészet nyelvén foglalkozzon társadalmi kérdésekkel.A Trafó miközben támogatja az állandó változást, a meglévő értékeket is őrzi: az egyre újabb utakat a már meglévő esztétikai korlátok és kulturális értékek mentén tárja fel a bemutatásra kerülő sokszínű, megannyi befogadói szempont szerint is értékelhető program és a differenciált kommunikáció révén bővíteni vágyott közönsége számára.
A Trafó feladata az alkotók, az előadók és a műalkotások számára a technikai és logisztikai háttér biztosítása, a befogadói közeg megteremtése, valamint fórum biztosítása a szakmai közeg és a szélesebb nyilvánosság párbeszédéhez: a két fél kapcsolatának ápolása és bizonyos mértékű - választásunk eredményeképpen a bemutatandó alkotások függvényében - terelése.
Jelen:A Trafó intézmény, épület, tér, közeg, vibrálás, intellektuális kaland, kockázat, lehetőség. Ház, amely a kortárs művészeteké. Hely, ahol táncról, színházról, képzőművészetrôl, irodalomról, zenéről szól az élet. Színház, amelynek nincs társulata, amelyben a néző egyenrangú az alkotással - lehetősége és egyben kötelessége is, hogy alkotó módon viszonyuljon hozzá. Hely, ahol az emóció az átlagosnál több teret enged maga mellett az absztrakciónak. Hely, amelyen keresztül kitekinthetünk a világra.
Tevékenységének fő célja a kortárs művészetek bemutatása, a kortárs alkotások minél szélesebb befogadói körhöz történő eljuttatása. A bemutatásra szánt, mesterfokon előadott, illetve kivitelezett alkotások kiválasztásánál - a fizikai és anyagi korlátokon túl - döntő szempont, hogy ezek koncepciója és/vagy kivitelezése új, kreatív, meglepő, szórakoztató vagy akár elgondolkodtató legyen.
Múlt:Az 1909-ben épült Liliom utcai trafóház, az egykori délpesti transzformátor az ipari szecesszió jellegzetes alkotása. A kultúra számára egy francia anarchista művészcsoport fedezte fel a '90-es évek elején a több mint negyven éve elhagyott helyet. Performanszok, koncertek, előadások követték egymást egy nyáron át, majd egy darabig foglalt házként működött. A Budapesti Önkormányzat a meg nem rendezett világkiállításból fennmaradt pénzből vásárolta meg az épületet, hogy azt a legendás Andrássy úti Fiatal Művészek Klubja (FMK) jogutódjaként átépítse egy a mai kornak megfelelő, többfunkciós, magas színvonalon felszerelt, kortárs művészeti központtá. A Trafó Kortárs Művészetek Háza az 1998-as Budapesti Őszi Fesztiválon nyitotta meg kapuit Bozsik Yvette darabjával.
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Első magyarországi koncertjére készül a Level 42 – Paloznakon adnak leckét szerelemből (is)

Első magyarországi koncertjére készül a Level 42...

A nyolcvanas évek világhírű angol dzsessz-funk csapata augusztus 5-én a Paloznaki Jazzpikniken lép fel. Mark King basszusgitáros, énekes, dalszerző...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Ha nem találnád a pénztárcádat, június 10-én a Magyar Zene Házában lesz

Idén negyvenéves lemezét, az Üzenet a liftből/A fodrászt játssza a KFT a Magyar Zene Házában. A június 10-i koncert illeszkedik a zenekar 2012-ben, az A38 hajón kezdett lemez (újra)bemutató koncertsorozatába, ugyanakkor most először fordul elő, hogy egy korábbi albumot (2013 után) immár másodszor vesznek elő.

Bő másfél órás zúzda – Gidó '70 a Barba Negrában

Gidófalvy Attila (Karthago, Gidó és a Fáraó, KGB) billentyűs, multihangszeres, énekes vezetésével a magyar rock és metal színtér prominens zenészei egy jó hangos és legalább ennyire izgalmas időutazásra invitálják a rockzene kedvelőit május 20-án a Barba Negrába.
Új koncertek