Trafó Kortárs Művészetek Háza


CímBudapest, 1094, Liliom u. 41.

Közeli koncertek a helyen

UH Fest: Coby Sey, Kee Avil

UH Fest: Coby Sey, Kee Avil

Trafó Kortárs Művészetek Háza October 15. (20:00)
Mius x Attaray Visual - 10 ÉVES KONCERT

Mius x Attaray Visual - 10 ÉVES KONCERT

Trafó Kortárs Művészetek Háza November 26. (20:00)
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Az üresen álló ipari épületekbe betelepülő művészeti központoknak, kulturális intézményeknek évtizedekre visszanyúló hagyománya van Európa nyugati felében. Az 1998-ban megnyílt Trafó Kortárs Művészetek Háza elsőként állt be Magyarországon ezek sorába.
Misszió:A Trafó társadalmi, kulturális szerepvállalását (is) nagyban meghatározza, hogy a kortárs művészeti alkotások rétegzettek, egyszerre többféle olvasatuk is lehetséges, ezek felfedezése, értelmezése, elfogadása, illetve elvetése a befogadó szabadsága. Ez már nemcsak egy pluralista álláspont elfogadására kötelez minket, hanem saját ízlésvilágunk/véleményünk kialakítására, és ezzel összefüggésben ismereteink, tájékozottságunk folyamatos bővítésére is. A változás, az útkeresés nemcsak az alkotásokat, hanem a befogadói közeget is arra ösztönzi, hogy véleményét a pluralizmus, a türelem, a multikulturális attitűd elfogadása, a hagyományok ismerete és az általuk felállított korlátok állandó feszegetése mentén fogalmazza meg.
A Trafóban látható műalkotások esetében az útkeresés részben technikai, illetve technológiai, részben gondolkodásbeli, világnézeti, illetve esztétikai kérdés. Az intézmény mind a látogatók, mind az alkotók és az előadók oldalán részt vesz az új értékeket teremtő útkeresésben; miközben szándéka nem pusztán a szórakoztatás, az esztétikai élmény felfedezése, a tehetségek támogatása hanem az is, hogy a kultúra és a művészet nyelvén foglalkozzon társadalmi kérdésekkel.A Trafó miközben támogatja az állandó változást, a meglévő értékeket is őrzi: az egyre újabb utakat a már meglévő esztétikai korlátok és kulturális értékek mentén tárja fel a bemutatásra kerülő sokszínű, megannyi befogadói szempont szerint is értékelhető program és a differenciált kommunikáció révén bővíteni vágyott közönsége számára.
A Trafó feladata az alkotók, az előadók és a műalkotások számára a technikai és logisztikai háttér biztosítása, a befogadói közeg megteremtése, valamint fórum biztosítása a szakmai közeg és a szélesebb nyilvánosság párbeszédéhez: a két fél kapcsolatának ápolása és bizonyos mértékű - választásunk eredményeképpen a bemutatandó alkotások függvényében - terelése.
Jelen:A Trafó intézmény, épület, tér, közeg, vibrálás, intellektuális kaland, kockázat, lehetőség. Ház, amely a kortárs művészeteké. Hely, ahol táncról, színházról, képzőművészetrôl, irodalomról, zenéről szól az élet. Színház, amelynek nincs társulata, amelyben a néző egyenrangú az alkotással - lehetősége és egyben kötelessége is, hogy alkotó módon viszonyuljon hozzá. Hely, ahol az emóció az átlagosnál több teret enged maga mellett az absztrakciónak. Hely, amelyen keresztül kitekinthetünk a világra.
Tevékenységének fő célja a kortárs művészetek bemutatása, a kortárs alkotások minél szélesebb befogadói körhöz történő eljuttatása. A bemutatásra szánt, mesterfokon előadott, illetve kivitelezett alkotások kiválasztásánál - a fizikai és anyagi korlátokon túl - döntő szempont, hogy ezek koncepciója és/vagy kivitelezése új, kreatív, meglepő, szórakoztató vagy akár elgondolkodtató legyen.
Múlt:Az 1909-ben épült Liliom utcai trafóház, az egykori délpesti transzformátor az ipari szecesszió jellegzetes alkotása. A kultúra számára egy francia anarchista művészcsoport fedezte fel a '90-es évek elején a több mint negyven éve elhagyott helyet. Performanszok, koncertek, előadások követték egymást egy nyáron át, majd egy darabig foglalt házként működött. A Budapesti Önkormányzat a meg nem rendezett világkiállításból fennmaradt pénzből vásárolta meg az épületet, hogy azt a legendás Andrássy úti Fiatal Művészek Klubja (FMK) jogutódjaként átépítse egy a mai kornak megfelelő, többfunkciós, magas színvonalon felszerelt, kortárs művészeti központtá. A Trafó Kortárs Művészetek Háza az 1998-as Budapesti Őszi Fesztiválon nyitotta meg kapuit Bozsik Yvette darabjával.
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek