25 éve történt a rocktörténet egyik legrejtélyesebb esete

2020/02/03  ·     ·  koncert.hu

25 éve (pontosabban 1995. február 1-jén) tűnt el nyomtalanul a Manic Street Preachers gitárosa, Richey Edwards.

Fotó: nme.com

Richey Edwards 1995. február elsején, reggel 7 órakor kijelentkezett a londoni Embassy szállodából, és hogy mi történt vele azután, senki nem tudja. Annyi bizonyos, hogy az autója valamikor áthajtott az Angliát Walesszel összekötő  – gyakori öngyilkossági helyszínnek tartott – Severn hídon, a kocsit pedig két héttel később megtalálták a hídfőnél lévő benzinkút parkolójában. Két héttel az eset előtt kiürítette a bankszámláját, az "utolsó útjára" pedig  magával vitte iratait és a pénztárcáját.

Ezek a tények, minden más pedig csak feltételezés.

A gitáros húga, Rachel aktív közreműködésével tavaly készült el a Withdrawn Traces: Searching for the Truth About Richey Manic (Visszavont nyomok: Keressük az igazságot Richey Manicről) című könyv, amely mindamellett, hogy előkaparja a mozaikokat Edwards eltűnésével kapcsolatban – teljes képet azonban nem tud kirakni belőle–, arra törekszik, hogy a gitárosról egy komplexebb képet alkosson, mint ami eddig a médiában élt róla.

Számos nagy sztárral kapcsolatban él a legenda, hogy nem is haltak meg, csak eltűntek a nyilvánosság színe elől, erre a Király az egyik legerőteljesebb példa. A szerzők reflektorfénybe helyeznek pár könyvet és filmet, amelyek ezt a teóriát erősítenék, de valljuk be, inkább hajaznak egy nagyjátékfilm forgatókönyvére, mint egy dokumentumfilmjére...

Van pár zűrzavaros tény is a szállodából történő kicsekkolástól a hídon való áthaladásig az utolsó, bizonyos Vivian nevű hölggyel töltött éjszakáig, akinek egyébként szintén nyoma veszett, de az idő távolából ezek leellenőrizhetetlenek. A holtteste sosem került elő.

Ahogy a 24.hu írja:

"...tehát tényleg egyértelműnek tűnik, hogy a démonjai által egyre vehemensebben űzött Edwards 1995 elejére fordulóponthoz érkezett, és úgy érezhette, ki kell szállnia az addigi életéből. Elég sok a párhuzam Kurt Cobainnel, aki pár hónappal korábban lépett ki a sajátjából sokkal egyértelműbben, bár mindenféle vad elméletek arról is keringenek, de ott a halál elfogadott tény. De hogy Edwards pontosan hogyan menekült el a saját valósága elől, az 24* év után egyre valószínűbb, hogy sosem fog kiderülni." (* a cikk 2019-es)

Manic Street Preachers, Richey Edwards, eltűnés

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek