Neoton 1000

A legjobb basszgitár-szólók evör

2018/01/07  ·     ·  Juhász Vali

A szólógitárosok általában – talán azért is, mert köztük jócskán akadnak frontemberek – jobban reflektorfényben vannak, mint basszeros társaik. Persze, vannak kivételek, ahogy ezt a következő válogatás is bizonyítja.

A legjobb basszgitár-szólók evör

1. The Beatles - Come together

Macca (Paul McCartney) összetettebb basszerfutamokat is játszott ennél, de egyik sem olyan ellenállhatatlanul cool, mint a Come Together, a késői Beatles-időszak remekműve, amely az éppen egymással háborúban álló négyesből kihozta a legjobbat. Igaz, ez egy Lennon-kompozíció, de McCartney ellopta a show-t. Királyság!

 

2. Led Zeppelin - Dazed and confused

A Dazed and Confused egyike a Led Zeppelin legfontosabb felvételeinek, köszönhetően annak a karamellszerű groove-nak, amelynek John Paul Jones basszusa olyan karaktert ad, amivel ez a dal eleve sikerre ítéltetett.

 

3. The Who - My generation

A basszusszólót, amelyet nagyon lehet szeretni, 1965. október 13-án rögzítették. John Entwistle a Fender Jazz basszusgitárjához nyúlt, miután elszakította a Danelectron húrjainak egy részét. Moon káosza, Townshend agressziója és Daltrey amfetamin-dadogása egy klasszikus fiatalkori lázadást hozott létre. Kevés olyan rockfelvétel van, ami olyan fontos, mint a The Who My Generation-je, amely akkoriban keményebb és határozottabb volt, mint bármelyik másik dal. John Entwhistle volt az valójában a basszusgitárjával, aki életre keltette.

 

4. Pink Floyd - Money

A 7/4 nem a leggyakoribb ütemelőírás a rockban, de ez nem akadályozta a The Dark Side Of The Moon B-oldalán lévő nyitódalt abban, hogy klasszikussá váljon, köszönhetően Roger Waters dühítően fülbemászó sorainak (is). A Pink Floyd Money-ja csaknem minden "Legjobb dalok"-listán szerepel, de mindenütt leginkább a basszusnak szól a kitüntetés. Ez a rész egyszerű és ismétlődő, de elképzelhetetlenül zseniális.

 

5. Queen - Under pressure

John Deacon egy fenomenális basszusgitáros, hihetetlen füle van ahhoz, hogy megfogja a hallgatót, és egyszerűen félelmetes készségel nyúl az efféle szólamokhoz. Az Under Pressure valószínűleg az egyik leghíresebb basszus riff, ami valaha vinylen megjelent. Még Vanilla Ice is egyetértett ezzel... Szerintünk is ez az egyik legfontosabb basszus-szólam – miközben mindent megteszünk, hogy elfelejtsük a "Ice Ice Baby"-t –, a Queen és Bowie duettje minden szinten működik.

 

6. Muse - Hysteria

Chris Wolstenholme áll a színpad közepén a bonyolult, kimunkált basszusriffjével ebben a dalban, amivel Matt Bellamy gitárfutamai alá adja a szép, kövér alapot.

 

7. Motörhead - Ace of Spades

Lemmy, egyszerűen, Az Ember volt. Neki volt az egyik legkülönlegesebb basszus hangszíne, és ez hallható az Ace of Spades pusztító hatásában is. Csiszolás, torzítás és oltári izgalom.

 

8. Joy Division - Love Will Tear Us Apart

Igen, Ian Curtis dalszövegei olyanok, amiket mindannyian az iskolapadra firkáltunk, de mi a helyzet a punk-basszussal, ami az érzelmek útján végigvezet? Ez az egyik legkönnyesebb basszusszólam evör? Szerintünk igen.

 

9. Lou Reed - Walk On The Wild Side

A transszexualitás, a kábítószerek, a dzsigolók összes dalszövegét elhalványítja Herbie Flowers két – igen, kettő – összekapcsolódó basszusszólama. A kettős téma együtt halad, így válhatott ez az egyik legemlékezetesebbé. A dalszövegekhez és Lou Reed szólójához képest a dallam tűnik egyszerűbbnek, mégis a basszus-részről ismerhető fel.

 

10. Red Hot Chili Peppers - Give It Away

Az, hogy az 1991-es Blood Sugar Sex Magik több millió dolláros eladással büszkélkedhet, nagyrészt Flea és John Fruciante jam-sessionjeinek köszönhető. Egyszer Anthony Kiedis is jelen volt: "Akkora hatással volt rám Flea basszusjátéka, amelyben lefogta a hangszer egész nyakát, hogy felugrottam a mikrofonhoz..." A Give It Away valóban magában foglalja mindazt, amiért a Red Hot Chili Peppers olyan fontos zenekar. A dal funkys rock and roll, és Flea legendás riffje egy kemény, merész, féktelen basszusmennyország.

 

11. Nirvana - Come As You Are

A Nirvana egyik leghíresebb száma duplán ikonikus óda a kemény rockhoz. Igen, a híres riffet Kurt Cobain játssza gitáron, de olyan mélyen, amennyire csak a hangszer képes; ez egy basszustrack.

 

12. Bob Marley & The Wailers - Get Up, Stand Up

Ez Bob Marley & The Wailers leginkább elismert dala – több okból. Ez az egyik legpolitikusabb, mindemellett lírai, és zeneileg is az egyik legbájosabb.

 

13. Thin Lizzy - The Boys Are Back In Town

Sajnálatos, hogy egy olyan kiváló zenekar, mint a Thin Lizzy nemzetközileg csak néhány daláról ismert, főleg erről. Nem véletlen, a The Boys Are Back In Town fantasztikus, és a basszusrész óriási.

 

14. Rolling Stones - Sympathy For The Devil

Ez dal a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb basszuspillanata. A Sympathy For The Devil egy klasszikus dallam, de addig nem teljesen egyértelmű, hogy Keith Richards írányít, amíg figyelemmel nem hallgatjuk... Zseniális.

 

15. The Police - Walking On The Moon

Egy basszusgitáros által irányított trió esetében figyelemre méltó, hogy mennyire kevés a basszuscentrikus kompozíció. Szerencsére a Walking On The Moon kárpótol mindezért. Sting része a dal valódi húsa és csontjai.

16. Paul Simon - You Can Call Me Al

Onnan tudni, hogy a basszus jó, hogy még egy kürtöt is elhalványít, és olyan ikonikus, mint a You Can Call me Al-ban. A világi slap-bassz technika (ami olyan, mintha ütőhangszerrel játszanák) olyan textúrát hoz létre, annyira tökéletes, hogy egy amúgy egyenesen szóló hang valami sokkal kreatívabbá változik.

 

17. The White Stripes - Seven Nation Army

Szinte biztosra vesszük, hogy a 2000-es évek legnagyobb rock-dalának valódi fénypontja Jack White megállíthatatlan basszusszólama.

 

18. Queen - Another one bites the dust

Az, hogy John Deacon és a Queen két bejegyzéssel is szerepel a listánkon, minden bizonnyal annak köszönhető, hogy az Another One Bites The Dust-ot rengetegszer játszották az évek során, de semmit nem veszített a fényéből. Kétségtelen, hogy ez a basszusszólam halhatatlan a rock történetében. John Deacon legendás darabja annyira ütős, hogy a banda tagja már nem tudtak többet hozzátenni, minthogy alkottak köré egy dalt, ami életet ad ennek a basszerfutamnak. Vezető szólamként a basszus soha nem aratott ekkora sikert, bocsánatkérés nélkül hagyja az összes többi dalt a "porban" (vö.: the dust).
 

 

Szólj hozzá!


Producereket keres az Ocho Macho

Producereket keres az Ocho Macho

Miközben a kormányzat még mindig nem hajlandó megkegyelmezni a zeneiparban tevékenykedőknek, az érintettek egyre kreatívabb formákban próbálnak...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

VeszprémFest: van egy jó meg egy rossz hírünk...

Érkezett némi jó hír az idén szintén a halasztást választó VeszprémFest 2021-es fellépőiről. Meg egy rossz is. De azt ígérik, jövőre 7 napig áll majd a bál több helyszínen!

Focimeccsre, strandra, cirkuszba lehet menni, koncertre még mindig nem

Először azt gondoltuk, a lényeg az, hogy az embereket szét lehessen ültetni, mint a renitenseket a suliban, de kilógott az uszoda meg a strand, nem beszélve a vidéken megtartható 200 mínuszos lagzikról. Szóval, nem értjük, de a téglában lehet a megoldás.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek