A nap, amikor meghalunk – Ítéletet hirdettek a román West Balkán-ügyben

2019/12/18  ·     ·  koncert.hu, MTI

Noha ugyanúgy egy szórakozóhelyen történt tragédia, a bukaresti eset sokkal súlyosabb kimenetelű volt, mint a budapesti.

A nap, amikor meghalunk – Ítéletet hirdettek a román West Balkán-ügyben

A zenekar két gitárosa, Mihai Alexandru és Vlad Telea a helyszínen elhunyt. A dobos, Bogdan Enache november 8-án halt meg, mikor repülőgéppel szállították Svájcba, a zürichi kórházba. Az énekes Andrei Găluț barátnőjét, Mădălina Strungarut és a zenekar basszusgitárosát, Alex Pascut november 11-én érte a halál egy párizsi kórházban. Egyedül az énekes Gălut maradt életben – a tragédia következtében az együttes feloszlott.(Wikipédia)

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity – metalcore – együttes második lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni.

A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A koncert helyszínéül szolgáló Colectiv klub három tulajdonosát egyenként 11 év nyolc hónap, a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát 12 év 8 hónap, két tűzszerészt pedig 9 év és 8 hónap, illetve tíz év börtönbüntetésre ítélték.

Az indoklásban szerepelt, hogy a klub tulajdonosai kiadásaik csökkentése érdekében nem tűzálló anyagokat használtak a helyiség hangszigeteléséhez, nyereségük növelése végett mégis a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó tömegrendezvényekre adták bérbe a termet. A pirotechnikusok a legelemibb óvintézkedések nélkül szereltek fel és hoztak működésbe tűzijátékot a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben. (A pirotechnikai cég tulajdonosa a tragédia után bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonást.)

A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármestert 8 év 6 hónap a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélték.

A hátborzongató az egészben az, hogy a koncerten elhangzott  ez a szám:

Bukarest, West Balkán, Colectiv klub, tűzvész, tragédia, Goodbye to Gravity

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek