A nap, amikor meghalunk – Ítéletet hirdettek a román West Balkán-ügyben

2019/12/18  ·     ·  koncert.hu, MTI

Noha ugyanúgy egy szórakozóhelyen történt tragédia, a bukaresti eset sokkal súlyosabb kimenetelű volt, mint a budapesti.

A nap, amikor meghalunk – Ítéletet hirdettek a román West Balkán-ügyben

A zenekar két gitárosa, Mihai Alexandru és Vlad Telea a helyszínen elhunyt. A dobos, Bogdan Enache november 8-án halt meg, mikor repülőgéppel szállították Svájcba, a zürichi kórházba. Az énekes Andrei Găluț barátnőjét, Mădălina Strungarut és a zenekar basszusgitárosát, Alex Pascut november 11-én érte a halál egy párizsi kórházban. Egyedül az énekes Gălut maradt életben – a tragédia következtében az együttes feloszlott.(Wikipédia)

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity – metalcore – együttes második lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni.

A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A koncert helyszínéül szolgáló Colectiv klub három tulajdonosát egyenként 11 év nyolc hónap, a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát 12 év 8 hónap, két tűzszerészt pedig 9 év és 8 hónap, illetve tíz év börtönbüntetésre ítélték.

Az indoklásban szerepelt, hogy a klub tulajdonosai kiadásaik csökkentése érdekében nem tűzálló anyagokat használtak a helyiség hangszigeteléséhez, nyereségük növelése végett mégis a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó tömegrendezvényekre adták bérbe a termet. A pirotechnikusok a legelemibb óvintézkedések nélkül szereltek fel és hoztak működésbe tűzijátékot a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben. (A pirotechnikai cég tulajdonosa a tragédia után bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonást.)

A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármestert 8 év 6 hónap a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélték.

A hátborzongató az egészben az, hogy a koncerten elhangzott  ez a szám:

Bukarest, West Balkán, Colectiv klub, tűzvész, tragédia, Goodbye to Gravity

 

 

Szólj hozzá!


Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság Amerikában

Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság...

Bízhatunk az OFF Médiában: ők figyelemmel követik ezt a "rappergyilkolós" trendet, mi csak szemmel tartjuk – ők adták hírül, hogy újabb eset...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Zenészek figyelmébe: mindenképpen használjátok ezt a funkciót a Spotifyon!

Tavaly októberben indította el a Spotify a Canvas béta verzióját, most Magyarországra is kiterjesztették az elérhetőségét.

Nem a Kispi nyert! Lovasi András eredményt hirdetett

Mi is közzétettük szeptemberben a felhívás, miszerint pályázni lehet Lovasi András raktárkoncertes gázsijára. Mintegy egymillió forint értékben hangfelvétel(ek) készítésére lehet pályázni bárkinek.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek