A világ legpechesebb szerzője, avagy NEM Albinoni írta az Adagiót

2017/06/30  ·     ·  koncert.hu, Fidelio.hu

Esküvők, temetések, szerelmi vallomások, Szécsi Pál és még sokan mások: Adagio... Ehhez a címhez azonnal beugrik a szerző neve: Albinoni. Most lerántották a leplet a dologról: nem is ő írta. Vagy legalábbis nem egészen.

A világ legpechesebb szerzője, avagy NEM Albinoni írta az Adagiót

 

Tomaso Albinoni (1671-1751) velencei barokk komponista volt, aki káprázatos életművet hagyott maga után. 81 operát írt, majdnem száz sonátát, 59 concertót és 9 sinfoniát, életében kilenc kötetet bocsátott közre. Műveinek nagy része a halála után a drezdai könyvtárba került, viszont 1945-ben, a város bombázásának idején ezek nagy része megsemmisült vagy megsérült.

Az ezt követő évtizedekben több zenetudós is dolgozott a művek rekonstruálásán. Egyik a milanói Remo Giazotto (1910-1998.) volt, aki nekiállt rendszerezni a műveket, és arra kérte a drezdai könyvtárat, hogy küldjék el neki egy triószonáta maradványait. A basso continuo szólamából és valami olvasható dallamfoszlányból Giazotto összeállította (megkomponálta) az Adagiót. 1958-ban adták ki az így létrejött darabot, ezzel a megjelöléssel: "g-moll adagio vonósokra és orgonára Tomaso Albinoni két témájából és számozott basszusából".

Később, 1965-ben Giazotto már teljes egészében magáénak vallotta a művet, de ekkor már hiába: az Adagio rövidúton világhírű lett, a popkultúra és a filmgyártók is felfedezték maguknak. Arról nem szól a fáma, hogy a jogdíjak kinek jártak/járnak, de ha Giazottónak, akkor az némi fájdalomdíjat jelent annak fejében, hogy a világ most nem az ő nevét mondja ki, ha az ismerős dallam felcsendül. Albinoni úgysem tudott volna perelni plágium miatt, mert mint tudjuk, a felhasznált dallamok, még ha foszlányosak is, már okoztak némi botrányt a zeneiparban.

A dal egyébként bekerült az 1961-es francia Tavaly Marienbadban című filmbe, a rockbandák közül pedig a Procol Harum és a Doors is eljátszotta,

hogy a magyar vonatkozásról ne is beszéljünk.

Forrás


 

 

Szólj hozzá!


Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Azok számára, akiknek nem volt lehetősége a helyszínen tombolni vagy azoknak, akik szeretnék felidézni a koncert legjobb pillanatait: megérkezett az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Te hogyan hallgatsz zenét? Most elmondhatod!

Nemzetközi kutatás indított az EEnalrge Europe elnevezésű nemzetközi, kis klubokat támogató projekt a zenehallgatási szokásokról.

Ők az MTV EMA gála magyar jelöltjei

A tavalyi virtuális közvetítés után idén ismét élő show-ként lesz látható világszerte az MTV EMA díjátadója. Ráadásul Budapestről! A november 14-én a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő globális eseményen várhatóan világsztárok lépnek majd fel.
Új koncertek