A világ legpechesebb szerzője, avagy NEM Albinoni írta az Adagiót

2017/06/30  ·     ·  koncert.hu, Fidelio.hu

Esküvők, temetések, szerelmi vallomások, Szécsi Pál és még sokan mások: Adagio... Ehhez a címhez azonnal beugrik a szerző neve: Albinoni. Most lerántották a leplet a dologról: nem is ő írta. Vagy legalábbis nem egészen.

A világ legpechesebb szerzője, avagy NEM Albinoni írta az Adagiót

 

Tomaso Albinoni (1671-1751) velencei barokk komponista volt, aki káprázatos életművet hagyott maga után. 81 operát írt, majdnem száz sonátát, 59 concertót és 9 sinfoniát, életében kilenc kötetet bocsátott közre. Műveinek nagy része a halála után a drezdai könyvtárba került, viszont 1945-ben, a város bombázásának idején ezek nagy része megsemmisült vagy megsérült.

Az ezt követő évtizedekben több zenetudós is dolgozott a művek rekonstruálásán. Egyik a milanói Remo Giazotto (1910-1998.) volt, aki nekiállt rendszerezni a műveket, és arra kérte a drezdai könyvtárat, hogy küldjék el neki egy triószonáta maradványait. A basso continuo szólamából és valami olvasható dallamfoszlányból Giazotto összeállította (megkomponálta) az Adagiót. 1958-ban adták ki az így létrejött darabot, ezzel a megjelöléssel: "g-moll adagio vonósokra és orgonára Tomaso Albinoni két témájából és számozott basszusából".

Később, 1965-ben Giazotto már teljes egészében magáénak vallotta a művet, de ekkor már hiába: az Adagio rövidúton világhírű lett, a popkultúra és a filmgyártók is felfedezték maguknak. Arról nem szól a fáma, hogy a jogdíjak kinek jártak/járnak, de ha Giazottónak, akkor az némi fájdalomdíjat jelent annak fejében, hogy a világ most nem az ő nevét mondja ki, ha az ismerős dallam felcsendül. Albinoni úgysem tudott volna perelni plágium miatt, mert mint tudjuk, a felhasznált dallamok, még ha foszlányosak is, már okoztak némi botrányt a zeneiparban.

A dal egyébként bekerült az 1961-es francia Tavaly Marienbadban című filmbe, a rockbandák közül pedig a Procol Harum és a Doors is eljátszotta,

hogy a magyar vonatkozásról ne is beszéljünk.

Forrás


 

 

Szólj hozzá!


Így osztoznak a magyar és külföldi fellépők a VOLT nagyszínpadán

Így osztoznak a magyar és külföldi fellépők a VOLT...

Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után június 21...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

60 programmal és 120 előadóval jön a Kapolcska Fesztivál

Június 26. és július 3. között rendezik meg a VI. Kapolcska összművészeti kisfesztivált és tábort, amelyen kurzusok és koncertprogramok várják a fiatalokat és a családokat Kapolcson.

Meghalt Vangelis

Meghalt Vangélisz Papathanaszíu, ismertebb nevén Vangelis. Az Oscar-díjas görög zeneszerző 79 éves volt – adta hírül a HVG.hu.
Új koncertek