Mamma Mia!

Addig segítsünk, amíg lehet – Sinead O'Connor megrázó videóban beszél az öngyilkosságról a Facebookon

2017/08/22  ·     ·  Juhász Vali

A közelmúltban került fel számos portálra Sinead O'Connor ír énekesnő videója, amelyet eredetileg ő maga tett közzé a közösségi oldalán, és amelyben könnyek között arról beszél, hogy milyen elviselhetetlen terhet ró rá a mentális betegsége, s amelyben az öngyilkosság gondolata is felmerült.

Addig segítsünk, amíg lehet – Sinead O'Connor megrázó videóban beszél az öngyilkosságról a Facebookon

Egy hónapja hunyt el Chester Bennington, a Linkin Park énekese, aki nem tudott megküzdeni a depressziójával. Akkor nagyon sok posztot – és azok alatt kommenteket – lehetett olvasni arról, hogy mi is az öngyilkosság, miért is történik ilyesmi emberekkel, hogy fordulhat elő, hogy valaki "ennyire gyáva", hogy "nem gondol a családjára, a gyerekeire", "miért hiszi azt, hogy ez kiút bárhonnan is". Akkor én is belekeveredtem egy-két vitába ezzel kapcsolatban és még mindig azt érzem, hogy nem tudjuk helyén kezelni a mentális betegségeket.

Magyarország sajnos  évtizedek óta vezet az ilyen jellegű statisztikákban, és ezt nem lehet a búskomor néplélekre fogni, bizony a depresszió, a kilátástalanság rengeteg embert érint nemcsak nálunk, hanem szerte a világban. Az a kérdés is felmerült a közösségi oldalakon, hogy miért lehet az, hogy a művészvilágban többször fordul elő ilyesmi. Nem gondolom, hogy ez így volna, csak amikor a környezetünkben érint valakit, hajlamosak vagyunk elintézni azzal, hogy "kattos, túlérzékeny, hisztis, nem erre a világra való, nincs pasija/barátnője, azért ilyen" stb. Nem is tudjuk elképzelni, hogy egy-egy ilyen depressziós időszak, ami párosulhat pánikbetegséggel is olykor, milyen fizikai fájdalmakkal járhat esetenként.

A művészvilágban előforduló mentális betegségek érthetően nagyobb figyelmet kapnak, különösen, ha tragédia is társul mellé. Hiszen ők maguk a reflektorfényben élnek, és ha beszélnek erről és kiadják magukat, akkor ezzel a bulvársajtó visszaélhet, ízekre szedik, és ezzel egyáltalán nem javítanak a helyzeten. Így aztán többekről csak akkor derül ki, hogy efféle betegségben szenvednek, amikor már késő, és vagy a nyugtatók össze-vissza keverése miatt, vagy öngyilkosságot elkövetve – meghalnak.

Sinead O'Connor négyszer kötött házasságot, négy frigyből 4 gyermeke született, 2015-ben pedig nagymama lett. Édesanyját 19 éves korában vesztette el.

Az elmúlt hetekben került fel az internetre Sinead O'Connor ír énekesnő videója, amit ő maga tett közzé a közösségi oldalán, és amiben valójában segítséget kér az emberektől úgy, hogy megosztja gondolatait a nagyközönséggel. A kisfilm meglehetősen megrázóra sikeredett, az énekesnő többször is zokogásban tör ki és szemmel láthatóan nagyon magányos lehet. Mivel ő alapvetően egy extrém jelenség - nemcsak a kopaszra nyírt feje miatt, hanem mert voltak már fura akciói, performanszai, interjúi stb - ezt is sokan elintézték azzal, hogy "ez a nő sose volt normális". Ám ezek nélkül a megmozdulásai nélkül nyilván kevésbé lett volna izgalmas, érdekes ő és a karrierje is - ami talán nem egészen úgy alakult, ahogy szerette volna.

Ez a videó egyrészről szól a rajongóinak, a zenéjét szeretőknek, hiszen megpróbálja elmagyarázni, mit is él át ő nap mint nap a betegségével kapcsolatban. Másrészről szól a családjának, akik 2015 táján megszakítottak vele minden kapcsolatot, így nem is támogatják a harcát a betegsége ellen. Az ő múltjában is voltak megrázó dolgok: szülei válása, gyermekkorában bántalmazás, vagy amikor elkezdett énekelni, és a menedzsere diszkót éneklő hajasbabát akart belőle csinálni, erre ő leborotválta a haját, és elindult a saját útján...

Azt senki sem tagadhatja, hogy egy ilyen mentális betegséggel (nála konkrétan bipoláris rendellenesség volt a diagnózis) küzdő emberrel nagyon nehéz egy fedél alatt élni. De abban biztos vagyok, hogy nem a tőlük való elfordulás az, ami segíthet ilyenkor, hanem talán az őt kezelő orvossal (feltéve, hogy hajlandó orvoshoz menni, Sinead esetében ez megtörtént, miután többször is idegösszeomlást kapott és öngyilkossági kísérlete is volt) való kapcsolatfelvétel a család részéről, hogy az őt sokszor "elviselni kénytelen" társa, gyermekei segíteni tudjanak neki. Sokszor ez csak abban merül ki, hogy odafigyelnek arra, hogy bevegye a gyógyszereket (sokan ebben nem hisznek, pedig a depressziónak fiziológiás okai is vannak - bizonyos enzimet nem termel az agy -, így a gyógyszerek - megfelelő rendszeres ellenőrzés és az utasítások, adagok betartásával kezelhetővé teszik a beteget).

Egy visszafordíthatatlan tragédia - különösen, ha az közismert és kedvelt sztárt érint - megrázza a közvéleményt. Próbáljunk meg tehát a türelemmel és toleranciával fordulni a mentális betegségben szenvedők felé, hogy ne történhessenek olyan borzasztó dolgok, hogy valakinek nem a koncertjén csápolunk ezerrel és ünnepeljük a tehetségét, hanem már csak emlékezni tudunk rájuk.

Pedig senkihez sem hasonlíthatók...

Sinead O'Connor fent közölt videójában alaposan megkongathatta a vészharangot, mert azóta kórházba szállították, és valaki ezt az üzenetet tette ki a FB oldalára: " Helló, mindenki! Sinead kérésére posztolok, üzeni mindenkinek, aki szereti, hogy biztonságban van és nem lesz öngyilkos."

 


 

 

Szólj hozzá!


Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma

Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb...

Megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli Michael Jackson (1958-2009) legendás albuma. Ebből az alkalomból a Sony Music az Estate of Michael Jackson...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Mit szólnál egy arénás Presser-nagykoncerthez?

A Fb oldalán közzétett bejegyzése szerint a legendás zenésznek nagyjából ugyanezt a kérdést tették fel... Vajon mit válaszolt? :)

A valaha celluloidra vitt leggyötrelmesebb jelenet – Hugh Grant utálta a táncolást az Igazából szerelemben

"Kiestem a ritmusból, főleg az elején, amikor a seggemet riszálom..." – sztár a mai napig morog amiatt, hogy táncolásra "kényszerítették" a filmben, amely nélkül 20 éve nincs karácsony.
Új koncertek