Beatkorszak blog: Az év, amikor Magyarországot elérte a diszkóláz

2019/09/30  ·     ·  koncert.hu

A popzene és a magyar televíziózás 1989 előtti kapcsolata már "barátinak" volt mondható, bár a heti műsoridő mennyisége miatt azért még maradhatott némi hiányérzet a nézőkben... Éppen ezért az 1979-es év kiugróan emlékezetes: Magyarországot is végleg elérte a diszkóláz – olvastuk a "Volt egyszer egy beatkorszak" című, a magyar könnyűzene-történet mozaikdarabkáit felkutató és összerakosgató blogon.

Fotó: neosiam /Pexels

A diszkó mint műfaj 1979-re természetesen már rég meghódította az országot: zöld lámpát kapott a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál, Erdős doktor javában diszkósztárokat farigcsált a Vörösmarty téri üvegházban (Neoton Família, Szűcs Judit, Kati és a Kerek Perec), és az őszinte, kőkemény rock mellett sorra alakultak és prosperáltak a diszkóban utazó zenekarok. A Tánczenei koktélban és a Kívánságműsorban, a strandokon, a balatoni hajókon pedig a Baccara, a 5000 Volt, a Silver Convention, Gloria Gaynor és az Eruption zenéje szólt, a Pajtás újság Kedves ismerős rovatának poszterén pedig a Dschinghis Khan zenekar díszelgett. Semmi sem szólt amellett, hogy a diszkó káros lehet az ifjúságra – hélatya-hólatya –, legfeljebb olyan pletykák terjengtek, hogy a Boney M. Rasputin című számát azért nem játssza a rádió, mert a cári Oroszországról szól.

1979. augusztus 24-én a nyugatnémet ZDF televízió Nyugat-Berlin emblematikus diszkóklubjába, a Metropolba invitálta a tévénézőket, ahol a korszak szinte összes nagy eurodiszkósztárja fellépett. Nem is kellett sokat várnunk rá: az első Disco, disco, disco-közvetítés 1979. szeptember 16-án – csaknem pont 40 éve – 21.15-től került adásba, közvetlenül a szokásos Derrick, majd a Sporthírek után...

A blogbejegyzés erről a legendás műsorról ír, megszólal benne Thomas Gottschalk – a közvetítés műsorvezetője – magyar hangja, Dévényi Tibor is.

Annak, aki jóval ez után született, megmutatjuk, mit jelentett ez a három szó :) (Külön felhívjuk a figyelmet a keverőpultosra!!!! :D :D :D )
Beatkorszak, popzene, diszkó, Dévényi Tibor, 1979

 

 

Szólj hozzá!


Két csillag egy csapásra: Dés László és Rhoda Scott egy színpadon!

Két csillag egy csapásra: Dés László és Rhoda...

Két élő legenda lép színpadra 2022. szeptember 11-én 18 órakor a Dohány utcai Zsinagógában*. Rhoda Scott és Dés László elsőként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Magyartanár a Hooligans új basszerosa

A bandatagok vasárnap este mutatták be az új basszusgitárosukat egy videóban, ezt mi is megosztottuk a FB oldalunkon, de ha valaki mégsem látta volna vagy nem volt ideje megnézni, a lényeg itt.

Elhalasztották a Maneskin turnéját, nem jönnek most Budapestre sem

A jegyek Budapesten is és a legfontosabb európai városokban is pár óra alatt elfogytak, azt már szinte említeni sem kell, hogy a legnagyobb olasz arénákba meghirdetett koncertek szintén fullosak. Na, ezeknek lehet most – remélhetően csak átmenetileg – búcsút inteni :(
Új koncertek