David Bowie – két évforduló, két különleges megemlékeztés

2018/01/09  ·     ·  Juhász Vali

David Bowie születésnapja január 8-án van, és két éve, 2016. január 10.-én hunyt el,. A két jeles dátum kapcsán Budapesten számos helyen és formában emlékeznek a pop kaméleonjára.

David Bowie – két évforduló, két különleges megemlékeztés

A Toldi Moziban például műsorra tűzik a londoni Victoria & Albert Museum fomabontó életműkiállításáról készült mozifilmet. A "David Bowie is" című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása, közel kétszázezren váltottak rá jegyet. Azóta vándorkiállításként világszerte milliók látták (Kanada, Japán, Brazília, Hollandia, USA, Németország, Ausztrália, Franciaország). A londoni kiállítást záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt. A tárlatvezetés közben Bowie egykori művésztársai is megszólalnak, mélyebb betekintést engedve a kreatív zseni és popkulturális ikon művészetébe.

A David Bowie arcai című film vetítése eredetileg egyetlen alkalommal lett volna, január 12-én 21 órakor a Toldi Moziban, de a nagy érdeklődésre való tekintettel beiktattak még egyet: január 13-án 21 órakor.


Február 21-én pedig már zenével folytatódik a megemlékezéssorozat. Bowie and Friends - vol. 1: Iggy Pop címmel lesz egy nagyon különleges est az A38 Hajón. David Bowie 2016-os halála után magyar zenészek úgy döntöttek, hogy Bowie-számokkal, egy, a Bowie-életmű részleteit felmutató koncerttel emlékeznek a teljes popkultúrát definiáló művészre az A38 Hajón. Bár a koncertet egyszeri alkalomnak tervezték, mind a zenészek, mind a közönség újrázást szeretett volna. Így tervek szerint évi egy alkalommal tisztelegnek a zenészek Bowie munkássága előtt, a műsorba szerkesztve egy-egy főbb kollaborátorának dalait is. Első alkalommal ez most Iggy Pop lesz, akinek Bowie lemezt is írt, 1977-es turnéján billentyűzött a zenekarában, majd Berlinben együtt is laktak egy ideig. A koncert, csakúgy, mint az eddigi két alkalom, egyedi és megismételhetetlen lesz; a szett nagy része megújul évről évre.

Fellépők (a lista egyelőre nem teljes!):

Szekeres András, Márton András, Poniklo Imre, Ónodi Eszter, Kirschner Péter, Gátos Iván, Oleg ''Tooff'' Zubkov, Schoblocher Barbara, Bognár Zoltán, Michael Zwecker, Bihari Balázs, Lázár Ágoston, Vidákovich Izsák, Bakó Balázs, Fauxie Bowie, Iliás Adám, Németh Róbert, Seltsam János

Bónusz

Január 12-én, a Blahától pár percnyi járásra a Zeg Zugban, David Bowie-emlékbulit tart a darkwave és más underground rendezvényeiről ismert Lilian Goth Art csapata. Az esemény a Zeg Zugban rendszeresen jelentkező, s egyre népszerűbb "Heroes 1972-1996" programsorozat részeként lesz megtartva. A Heroes-partik a megjelölt időszak legvagányabb, legfurcsább, legismertebb alternatív zenéit reprezentálják, kiemelten a post-punk, a new wave, a dark és gothic, a grunge, a garage rock, a minimal wave, a '80-as indie, az avant-garde és az industrial irányaiból. Minden parti más és más, tele izgalmakkal, gyakran kiemelt bandákkal, előadókkal. A pénteki esemény David Bowie-nak állít emléket. Az ő dalain kívül azokat a bandákat is hallhatjuk, akikre hatással volt Bowie zenéje. Például Iggy Pop, Siouxsie And The Banshees, Visage, Peter Murphy (Bauhaus), The Cure, Gary Numan, Talking Heads, Nick Cave, Billy Idol, Nine Inch Nails, Depeche Mode, Nirvana, Foo Fighters és mások. A rendezvényen ketten válogatják a zenéket, Cuvious, a Lilian Goth szíve-lelke, és Wrath, az igen fiatal, de annál érettebb zenei ízlésű szelektor.

David Bowie, évforduló, koncert, A38, Toldi Mozi, film

 

 

Szólj hozzá!


Ez kész: VeszprémFest 2021

Ez kész: VeszprémFest 2021

Teljes a VeszprémFest idei programja: a Cotton Club Singers, a Concerto Budapest és az LGT slágereket játszó Zenevonat is fellép az augusztus 17. és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Martin Garrix feat. Bono & The Edge: megjelent az Európa-bajnokság hivatalos dala

Egy év várakozási és titkolózási után a dal végre letölthető és elérhető minden digitális platformon.

Az ÁLARCOS után jön a ZACSKÓS énekes!

Május 17-én debütál a Comedy Centralon a Family Guy 19. szezonja, ennek apropóján a humorcsatorna egy különleges – ám nem teljesen ismeretlen – tízhetes játékkal készül.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek