Menopauza 1170x180

David Bowie – két évforduló, két különleges megemlékeztés

2018/01/09  ·     ·  Juhász Vali

David Bowie születésnapja január 8-án van, és két éve, 2016. január 10.-én hunyt el,. A két jeles dátum kapcsán Budapesten számos helyen és formában emlékeznek a pop kaméleonjára.

David Bowie – két évforduló, két különleges megemlékeztés

A Toldi Moziban például műsorra tűzik a londoni Victoria & Albert Museum fomabontó életműkiállításáról készült mozifilmet. A "David Bowie is" című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása, közel kétszázezren váltottak rá jegyet. Azóta vándorkiállításként világszerte milliók látták (Kanada, Japán, Brazília, Hollandia, USA, Németország, Ausztrália, Franciaország). A londoni kiállítást záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt. A tárlatvezetés közben Bowie egykori művésztársai is megszólalnak, mélyebb betekintést engedve a kreatív zseni és popkulturális ikon művészetébe.

A David Bowie arcai című film vetítése eredetileg egyetlen alkalommal lett volna, január 12-én 21 órakor a Toldi Moziban, de a nagy érdeklődésre való tekintettel beiktattak még egyet: január 13-án 21 órakor.


Február 21-én pedig már zenével folytatódik a megemlékezéssorozat. Bowie and Friends - vol. 1: Iggy Pop címmel lesz egy nagyon különleges est az A38 Hajón. David Bowie 2016-os halála után magyar zenészek úgy döntöttek, hogy Bowie-számokkal, egy, a Bowie-életmű részleteit felmutató koncerttel emlékeznek a teljes popkultúrát definiáló művészre az A38 Hajón. Bár a koncertet egyszeri alkalomnak tervezték, mind a zenészek, mind a közönség újrázást szeretett volna. Így tervek szerint évi egy alkalommal tisztelegnek a zenészek Bowie munkássága előtt, a műsorba szerkesztve egy-egy főbb kollaborátorának dalait is. Első alkalommal ez most Iggy Pop lesz, akinek Bowie lemezt is írt, 1977-es turnéján billentyűzött a zenekarában, majd Berlinben együtt is laktak egy ideig. A koncert, csakúgy, mint az eddigi két alkalom, egyedi és megismételhetetlen lesz; a szett nagy része megújul évről évre.

Fellépők (a lista egyelőre nem teljes!):

Szekeres András, Márton András, Poniklo Imre, Ónodi Eszter, Kirschner Péter, Gátos Iván, Oleg ''Tooff'' Zubkov, Schoblocher Barbara, Bognár Zoltán, Michael Zwecker, Bihari Balázs, Lázár Ágoston, Vidákovich Izsák, Bakó Balázs, Fauxie Bowie, Iliás Adám, Németh Róbert, Seltsam János

Bónusz

Január 12-én, a Blahától pár percnyi járásra a Zeg Zugban, David Bowie-emlékbulit tart a darkwave és más underground rendezvényeiről ismert Lilian Goth Art csapata. Az esemény a Zeg Zugban rendszeresen jelentkező, s egyre népszerűbb "Heroes 1972-1996" programsorozat részeként lesz megtartva. A Heroes-partik a megjelölt időszak legvagányabb, legfurcsább, legismertebb alternatív zenéit reprezentálják, kiemelten a post-punk, a new wave, a dark és gothic, a grunge, a garage rock, a minimal wave, a '80-as indie, az avant-garde és az industrial irányaiból. Minden parti más és más, tele izgalmakkal, gyakran kiemelt bandákkal, előadókkal. A pénteki esemény David Bowie-nak állít emléket. Az ő dalain kívül azokat a bandákat is hallhatjuk, akikre hatással volt Bowie zenéje. Például Iggy Pop, Siouxsie And The Banshees, Visage, Peter Murphy (Bauhaus), The Cure, Gary Numan, Talking Heads, Nick Cave, Billy Idol, Nine Inch Nails, Depeche Mode, Nirvana, Foo Fighters és mások. A rendezvényen ketten válogatják a zenéket, Cuvious, a Lilian Goth szíve-lelke, és Wrath, az igen fiatal, de annál érettebb zenei ízlésű szelektor.

David Bowie, évforduló, koncert, A38, Toldi Mozi, film

 

 

Szólj hozzá!


Decemberben érkezik a Demjén-film

Decemberben érkezik a Demjén-film

Befejeződött a Demjén Ferenc leghíresebb dalaira felfűzött romantikus zenés vígjáték forgatása. A "Hogyan tudnék élni nélküled?" című film...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Beton.Hofi bocsánatot kért a Sziget szervezőitől

Beton.Hofi augusztus 9-én ad koncertet a Szigeten. Saját bevallása szerint egyszer hamisított jeggyel is bejutott... A mostani koncertjével utólag elnézést is kér ezért a Sziget szervezőitől :)

FRINGE 2024: 300-ból választott ki a Zene Háza 30 zenészt – itt a névsor!

Idén nyáron a Magyar Zene Háza missziójának támogatásaként indult el a Fringe program, melynek keretében zeneiskolások, hobbizenészek, feltörekvő zenekarok és utcazenészek kapnak lehetőséget a fellépésre a Ház különböző pontjain. A júniusi határidőig közel 300 pályázat érkezett, közülük 30-an kapnak fellépési...
Új koncertek