David Bowie – két évforduló, két különleges megemlékeztés

2018/01/09  ·     ·  Juhász Vali

David Bowie születésnapja január 8-án van, és két éve, 2016. január 10.-én hunyt el,. A két jeles dátum kapcsán Budapesten számos helyen és formában emlékeznek a pop kaméleonjára.

David Bowie – két évforduló, két különleges megemlékeztés

A Toldi Moziban például műsorra tűzik a londoni Victoria & Albert Museum fomabontó életműkiállításáról készült mozifilmet. A "David Bowie is" című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása, közel kétszázezren váltottak rá jegyet. Azóta vándorkiállításként világszerte milliók látták (Kanada, Japán, Brazília, Hollandia, USA, Németország, Ausztrália, Franciaország). A londoni kiállítást záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt. A tárlatvezetés közben Bowie egykori művésztársai is megszólalnak, mélyebb betekintést engedve a kreatív zseni és popkulturális ikon művészetébe.

A David Bowie arcai című film vetítése eredetileg egyetlen alkalommal lett volna, január 12-én 21 órakor a Toldi Moziban, de a nagy érdeklődésre való tekintettel beiktattak még egyet: január 13-án 21 órakor.


Február 21-én pedig már zenével folytatódik a megemlékezéssorozat. Bowie and Friends - vol. 1: Iggy Pop címmel lesz egy nagyon különleges est az A38 Hajón. David Bowie 2016-os halála után magyar zenészek úgy döntöttek, hogy Bowie-számokkal, egy, a Bowie-életmű részleteit felmutató koncerttel emlékeznek a teljes popkultúrát definiáló művészre az A38 Hajón. Bár a koncertet egyszeri alkalomnak tervezték, mind a zenészek, mind a közönség újrázást szeretett volna. Így tervek szerint évi egy alkalommal tisztelegnek a zenészek Bowie munkássága előtt, a műsorba szerkesztve egy-egy főbb kollaborátorának dalait is. Első alkalommal ez most Iggy Pop lesz, akinek Bowie lemezt is írt, 1977-es turnéján billentyűzött a zenekarában, majd Berlinben együtt is laktak egy ideig. A koncert, csakúgy, mint az eddigi két alkalom, egyedi és megismételhetetlen lesz; a szett nagy része megújul évről évre.

Fellépők (a lista egyelőre nem teljes!):

Szekeres András, Márton András, Poniklo Imre, Ónodi Eszter, Kirschner Péter, Gátos Iván, Oleg ''Tooff'' Zubkov, Schoblocher Barbara, Bognár Zoltán, Michael Zwecker, Bihari Balázs, Lázár Ágoston, Vidákovich Izsák, Bakó Balázs, Fauxie Bowie, Iliás Adám, Németh Róbert, Seltsam János

Bónusz

Január 12-én, a Blahától pár percnyi járásra a Zeg Zugban, David Bowie-emlékbulit tart a darkwave és más underground rendezvényeiről ismert Lilian Goth Art csapata. Az esemény a Zeg Zugban rendszeresen jelentkező, s egyre népszerűbb "Heroes 1972-1996" programsorozat részeként lesz megtartva. A Heroes-partik a megjelölt időszak legvagányabb, legfurcsább, legismertebb alternatív zenéit reprezentálják, kiemelten a post-punk, a new wave, a dark és gothic, a grunge, a garage rock, a minimal wave, a '80-as indie, az avant-garde és az industrial irányaiból. Minden parti más és más, tele izgalmakkal, gyakran kiemelt bandákkal, előadókkal. A pénteki esemény David Bowie-nak állít emléket. Az ő dalain kívül azokat a bandákat is hallhatjuk, akikre hatással volt Bowie zenéje. Például Iggy Pop, Siouxsie And The Banshees, Visage, Peter Murphy (Bauhaus), The Cure, Gary Numan, Talking Heads, Nick Cave, Billy Idol, Nine Inch Nails, Depeche Mode, Nirvana, Foo Fighters és mások. A rendezvényen ketten válogatják a zenéket, Cuvious, a Lilian Goth szíve-lelke, és Wrath, az igen fiatal, de annál érettebb zenei ízlésű szelektor.

David Bowie, évforduló, koncert, A38, Toldi Mozi, film

 

 

Szólj hozzá!


Nem ciki, hogy a Coldplay a BTS-sel készített közös videót

Nem ciki, hogy a Coldplay a BTS-sel készített közös...

Hamarosan megjelenik a Coldplay legújabb nagylemeze, a Music Of The Spheres. Az október 15-i kézzelfogható lemez, kazetta és cédé előtt már kijött...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

Énekléssel gyógyulók léptek fel a Fesztiválzenekar koncertje előtt

Covid-rehabilitáltakból és légúti betegségben szenvedőkből álló kórus énekelt a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt-programja előtt a hétvégén. A dr. Várdi Katalin és Philipp György által kidolgozott SingLung módszer gyógyító hatása nemcsak fiziológiai, hanem mentális és érzelmi is.

Végre egy nemzetközi fesztivál a belvárosban! - A BUSH ismét megtölti élettel Budapest klubjait

A BUSH a tavalyi rendhagyó év után október 21-22-én újra megtölti Budapest klubjait a legizgalmasabb kelet-európai előadókkal. Nappal zeneipari fejtágítás a Fészek Klubba visszatérő szakmai konferencián, ahol a nemzetközi és a hazai zeneipar legjobb szakembereitől lehet tanulni, este pedig a város legújabb klubjaiba és különleges...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek