Demonstrációra szólítja fel a zenészeket és a zenei szakmát a Music Hungary

2022/07/27  ·     ·  Módra Ildikó

A Music Hungary Szövetség demonstrációra szólítja fel a zenei szakmát, melynek célja, hogy ha már KATA-val nem is, de egy szektorspecifikus, egyszerű adózási formával a kormány engedje tovább létezni a zenei szektort. A tiltakozás módjára ajánlásokat is tettek – ezeket persze mindenki úgy emeli be a kommunikációjába, ahogy akarja/nem akarja.

Demonstrációra szólítja fel a zenészeket és a zenei szakmát a Music Hungary

A zenei- és a teljes kreatív szektor számára sokkoló volt, ahogy napok alatt elfogadta a kormány a katatörvényt, ami – főleg két év pandémia, lezárások és korlátozások után – teljesen kilátástalan helyzetbe hozott és megfelelő adózási forma nélkül hagyott nagyjából 450.000 egyéni- és kisvállalkozót, ebből nagyjából 150.000 kreatív ipari dolgozót, zenészeket, technikai szakembereket, szervezőket, menedzsereket, független kis kiadókat.

"Szakmánkat megtépázta az élőzenei szektor leállítása, az azóta nagyságrendekkel megdrágult szolgáltatások és munkaerő, a bizonytalanság következtében nagyon sok kiváló szakember és zenész lett pályaelhagyó. A talpraálláshoz még egy év legalább kellett volna, ám az új katatörvénnyel a helyzet csak még jobban romlott. Ezért a Music Hungary Szövetség szeretne felszólítani minden zenészt és zenei szakembert, hogy valamilyen formában fejezzék ki tiltakozásukat"írják közleményükben.

Hogy – feltételezzük – nagyjából egységes képet mutasson a dolog, tükrözve ezzel a szektor összetartását – megfogalmaztak néhány ajánlást arra, hogy ezt hogyan teheti meg mindenki, aki úgy érzi, hogy kifejezné ezzel kapcsolatos véleményét, pártpolitika-mentesen. Kiemelték, hogy az alábbiak pusztán javaslatok, senkit nem szeretnének olyan véleménynyilvánításra rávenni, amit nem érez magáénak.

Javasolt hashtag:  #nemakarunkcsendet

1. Alakíts át egy fotót

Az aktuális zenekari- vagy sajtófotó felét feketítsétek el, és írjatok rá egy üzenetet, majd posztold ki a social media felületeiden.

2. Posztolj egy videóüzenetet

Rövid, maximum 1 perces videóüzenetben mondjátok el, hogy hogyan érint titeket, mint zenészeket, illetve a körülöttetek dolgozó zenei- és technikai szakembereket az új KATA-törvény. Fejezzük ki együttérzésünket egymással ebben a kilátástalan helyzetben!

3. Egy perc csend

Ha augusztus 4-7-ig fellépsz valahol, fél vagy egy percre csendesítsd és sötétítsd el a színpadot. A közönségnek mondd el előtte és utána, hogy ez miért történik. Te ismered a közönséged, olyat mondj, ami neked önazonos. Javasoljuk, hogy kerüld a pártpolitizálást, illetve a negatív kritikák elkerülése végett érdemes nem személyesen magadról vagy az anyagi helyzetedről, hanem inkább a körülötted dolgozók nehéz helyzetéről beszélni. Elmondhatod, hogy nélkülük ilyen csendes és sötét lenne a színpad. 

A fentiekkel kapcsolatban érdemes és tanulságos elolvasni Jónás Vera tegnapi posztját:

4. Jegyár ma és szeptembertől

Ebben az időszakban a fellépéseid jegyára mellé írd oda zárójelben, hogy a kata-ról az átalányadózásra való átállás következtében megnövekedett adóterhek miatt mennyivel drágulna meg a koncertjegy. 

***

A felhívás tegnap jelent meg, megnéztük, hogy a fent megjelölt hashtag-re keresve milyen találatokat kapunk – egyelőre csak a zenei lapok – ahogy mi is – osztogatják a fenti közleményt, az érdemi reakció még várat magára. Lehet, hogy egy koncert nagyobb durranás lenne...?

Music Hungary, demonstráció, katatörvény

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek