Elfogadták minden idők legszigorúbb csendrendeletét a bulinegyedben

2020/06/26  ·     ·  mmi

A hetedik kerület közgyűlése úgy határozott, hogy egy bizonyos területen belül az üzletek és vendéglátóhelyek nem lehetnek nyitva éjfél és reggel 6 óra között – adta hírül a Portolio.hu.

Reméljük, nem az lesz az új szlogen: Bulinegyed – ahová a madár se' jár (Fotó: Mika kert)

El kellett párszor olvasnunk a cikket ahhoz, hogy megértsük, semmi újat nem tudtunk meg, pedig azt hittük, legalábbis a címből erre lehetett következtetni:

A vírus után az önkormányzat is egy hatalmas gyomrost adott a bulinegyednek

 

Ehhez képest a helyzet ugyanaz, mint amiről március elején írtunk. S ha mi is megírtuk, nyilván a vendéglátósok is ismerték a tervezetet, senkit sem lepett meg: a gyomros tehát nem most, az újranyitáskor kapták, hanem akkor. Ettől még persze fájhat most is.

A rendelkezés szerint az önkormányzat területén található üzletek általában 24 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

A rendelet egyaránt a vendéglátóhelyként, és a boltként működő üzletekre is vonatkozik. A kivételek:

  • ha nincs vendéglátói tevékenység, akkor a boltok csak úgy lehetnek éjfél után is nyitva, ha este 22 és reggel 6 óra között nem árusítanak alkoholt.

  • a vendéglátóhelyeknél pedig Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területen belüli (ideértve az Erzsébet körút mindkét oldalán lévő épülettömböket) üzletek (vagyis jelen esetben kocsmák, bárok, szórakozóhelyek) csak akkor lehetnek nyitva ha arra külön engedélyt kérnek az önkormányzattól. 

Az engedély megadásához pedig az általunk is leírt kritériumokat kell teljesíteni. A dologban az az igazán lényeges, hogy a szabályzást még a koronavírus-járvány hajnalán hozták egy olyan rendszerre optimalizálva, ami tömve van turistákkal.

Hát, most nem ez a helyzet. A gyomrost tehát nem a rendelet maga jelenti, hanem az időzítés. Bár az is egy szempont, hogy kevesebb emberen könnyebb tesztelni, csak éppen ez nem az a helyzet lesz szimulálva, amire kitalálták.

***

Volt szerencsém a Király utcában lakni – lenyűgöző volt éjszaka a hömpölygő, színes  tömeg. De kb. eddig tartott a jó része, mert ezt a tömeget egyszerűen nem lehet a rendfenntartók és a rendrakók ( vö. takarítók) hathatós közreműködése nélkül jól kezelni.

Egyszer jártunk Párizsban a Zene ünnepén, az mondjuk egy spéci eset volt, mert mindenhol dj-ztek zenéltek, de előtte-utána is az volt, hogy mindenki az utcán ácsorgott (dohányozni, ugye, ott sem lehetett bent) nagyjából hajnal négyig. Nem lábujjhegyen beszélgettek...

Kérdeztük a helybelieket, mi van a lakókkal, mert nagy csodálkozásunkra egyetlen ablak sem vágódott ki, és senki nem küldött el minket a felmenőinkbe – azt mondták, aki itt lakik, tudja, hogy ezzel jár. Hajnalban már bokáig lehetett járni a csikkekben az utcán, aztán ötkor jöttek a takarítógépek, és mire az ember elindult meginni az első kávéját a sarokra, minden tiszta volt.

Az, hogy hogy nézett ki a lépcsőházunk a Királyban egy hétvége után – valamelyik idióta mindig nyitva hagyta a kaput –, inkább nem mesélem el. És nem egy eset történt az ismeretségi körben, hogy éppen ezen a környéken támadtak/vertek meg gyanútlan embereket. De úgy tűnik, könnyebb bezáratni a helyeket, mint megoldani a helyzetet.

De ha a kulturált szórakozás a káposzta, akkor hajrá, ám jó lenne, ha ezzel együtt a kedvelt kecskéink sem maradnának éhen, mert azért mégiscsak ők azok, akik hírét vitték a városunknak külföldön, hogy aztán jöttek vele az ordenáré legénybúcsús hordák meg a bepiálva emberkedő helybéliek – az a dolog velejárója, tessenek ezekre külön megoldást keresni. Meg aztán nem biztos, hogy egy világváros nyüzsgő középpontját éjfélkor érdemes aludni küldeni, bár Ibizán is vannak most bizonyos törekvések. De persze az sem lenne annyira gáz, ha az emberek rászoknának arra, hogy ne este tízkor kezdjenek el sminkelni/gatyát húzni.

Az elejétől fogva azt szajkózzák mindenfelé, hogy a vírus után nem lesz ugyanaz, mint előtte volt, s hogy ne is legyen az. Egyelőre nem tudjuk eldönteni, hogy a VII. kerület döntése része ennek a gondolatnak, vagy pusztán a sok lúd győzött. A gyakorlat majd láthatóvá teszi mindezt.

 

 

 

 

 

bulinegyed, romkocsmák, záróra, buli, zajszint, lakók, csendrendelet

 

 

Szólj hozzá!


Pressert még mindig jó olvasni

Pressert még mindig jó olvasni

„Azt mondták, a második sokkal nehezebb lesz. Az biztos. De én nem ijedtem meg. Mert ez a könyv nem a második, hanem az első könyv második...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Hangol már a zenekar – Lovasi András új formációval járja be az országot

A zenekar a "Lovasi András és barátai nevet" viseli, s a zenész a Grand Hotel Halmahera címmel, ősszel megjelent új nagylemezét turnéztatja meg.

Csak egyetlen napon látható világszerte a Gorillaz koncertfilmje

A Song Machine Live From Kong címmel érkező, több mint két és fél órás koncertfilmet Magyarországon csak a Cinema MOM és a Pólus Mozi vetíti.
Új koncertek