Emléktábla került az egykori Eötvös Klub, vagyis a Hordó falára is

2017/09/28  ·     ·  koncert.hu

Szeptember 27-én a Centrál Kávéházban, a hely pincéjében egykor működő Eötvös Klub, vagy más néven „Hordó” emlékére avatták fel az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának tizenharmadik poptörténeti emlékpontját.

Fotó: Fortepan/beatkorszak.blog.hu

A háború után a Centrált államosították, az ötvenes években a Metro Építő Vállalat kultúrotthona és üzemi étkezdéje lett. Eleinte Dobsa Sándor zenekara játszott itt hagyományos tánczenét, majd 1961-ben a klub szerződést kötött az akkor még Zenit néven ismert későbbi Metro zenekarral.

A klub pincehelyiségében, a hosszú, sötét és rosszul szellőző „Hordóban” voltak a koncertek. Zoránék Shadows, Roy Orbison, Duane Eddy és Ventures számokat nyomtak a kezdeti időkben. Nagy sikerük volt, hamarosan a klub nevét is felvették, így lettek Metro együttes. Népszerűek voltak a bulik, néha ki kellett hívni a rendőrséget, mert a kint rekedtek balhét csináltak. A klubnak megvoltak a maga jellegzetes figurái, mint például a Púpos Szőke, a twisztmágus, a parkett ördöge.

A Metro aztán más helyre költözött, a klub pedig az Omega törzshelye lett. 1964-ben az ELTE Eötvös Klubja kapta meg az épületet, akiknek házi zenekar kellett. A posztért az Atlantis együttessel vívott gitárpárbajt az Omega. Kóborék mindent bevetettek, egy Amerikából érkezett fekete diák is jammelgetett, örömzenélt velük a színpadon, nem volt kétséges, melyik zenekarra szavaz majd a teljesen begerjedt közönség.

Omega 55 az Arénában

 

Az Omega igazán otthonának érezte a klubot, 1967-es angliai turnéjuk után is itt ünnepelték a visszatérést. Benkőék mellett persze mások is koncerteztek, sőt irodalmi előadóesteket, kiállításokat is rendeztek itt. Aztán a kultúrpolitika enyhült, sok új klub kezdett működni, az Eötvös fokozatosan elvesztette jelentőségét. 1993-ban zárt be, helyén játékszalon nyílt.

A lerobbant állagú épületet 1999-ben felújították, azóta újra Centrál kávéházként üzemel.

(Forrás: Hangok a Hordóból - Eötvös Klub)

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, a Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett.

2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd

január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták, április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére,

május 11-én pedig az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került.

A hetediket 2016. május 21-én, 18 órakor avatják a Fővárosi Művelődési Házban.

A fénykorát a nyolcvanas években élő IPK tiszteletére avatták fel a nyolcadik poptörténeti emléktáblát 2016. november 10-én a Debreceni Művelődési Központban. Ez volt az első vidéki tábla, amelyet még több is követett.

2017. január 26-án felvatták a kilencedik poptörténeti emlékpontot a kultikus pécsi klub, az egykori DOZSO helyszínén.

A 10. tábla ismét  Debrecenbe került, a debreceni Aranybika szálloda Bartók termében megrendezett Piritós bulik előtt hajt fejet. A Pirítós bulik a cívisváros beatmozgalmának kultikus alkalmai közé tartoztak.

Sopronba egyszerre két tábla is került: az Egyetemi Ifjúsági Ház és az Elzett Kultúrház falára.

Cseh Tamás Program, CSTP, poptörténeti emlékpont, Centrál Kávéház, Hordó, Eötvös Klub, Metró együttes, Omega

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek