Év koncertje - szavazás

Hangolódjunk Valentin-napra: a 7 legszomorúbb dal evör

2018. február 13.  ·     ·  Juhász Vali

A napokban látott napvilágot az a hír, hogy Robbie Williams bejelentette, többé nem játssza el élőben az Angels című dalát, mert annyira szomorú...

Hangolódjunk Valentin-napra: a 7 legszomorúbb dal evör

"Vannak, akik a koncerteken az Angels alatt elhunyt családtagjaikról tartanak fel képet, és ilyenkor mindig azt gondolom, hogy: Úristen, mindjárt elsírom magam”  – indokolta döntését.

Ennek apropóján kiválasztottunk néhány olyan dalt a popzene történetéből, amelyek esélyesek A Világ Legszomorúbb Dala címre.

7. Robbie Williams: Angels

Akkor álljon itt elsőként a fent említett sláger, ami a brit sztár 1997-es, debütáló albumán jelent meg, és később beválasztották a legjobb 25 brit dal közé, valamint ez a temetéseken legtöbbször játszott zeneszám az Egyesült Királyságban. Többen is feldolgozták, de egyik sem lett annyira sikeres, mint az eredeti szerzemény.

"Ő erőt ad nekem
Életet lehel a csontjaimba
És ha a szerelmem halott
Majd egy angyalt szeretek.
"

6. Alice In Chains: Nutshell

A nyáron hazánkba látogató Alice in Chains 1994-es klasszikusa (magyarul "Dióhéj"-nak fordítható) új értelmet nyert, miután az énekes, Layne Staley tragikusan fiatalon meghalt.  Ez a ballada soha nem jelent meg kislemezen, a rajongókat mégis megérintette és ez lett a zenekar egyik legnépszerűbb száma. A legtöbb koncerten el is játsszák, ez egy csodálatos tisztelgés Staley szelleme előtt.

Amikor hallgatja az ember, lehetetlen, hogy ne a halálon gondolkodjon, főleg az olyan sorok miatt, mint például a "jobban érezném magam, ha meghalnék"...

 

6. Pearl Jam: Black

A Pearl Jam még seattle-i klubokban játszott csupán Mookie Blaylock néven, amikor kiadták a "Black"-et, amely egy elveszett szerelem szomorú története. Stone Gossard gitáros készítette a demót, mielőtt találkozott Eddie Vedderrel, aki később Seattle-be utazott, hogy találkozzon a zenekarral. Vedder mély benyomást tett a zenekarra, akik így felkérték énekesnek. Körülbelül 480 alkalommal játszották a dalt.

"Tudom, hogy egy nap gyönyörű életed lesz, tudom, hogy te leszel a csillag valaki más egén".

 

5. Nirvana: Something in the Way

A legszomorúbb Nirvana-dal versenyben sok-sok induló van, de a Something in the Way nagyon erős jelölt. A lassú ballada, amely felidézi, ahogy Kurt Cobain egy aberdeeni híd alatt fekve zárja le a Nevermind című albumot. A dalt egyedül és akusztikusan rögzítette és a zenekar többi tagja később játszotta fel saját részeit. Kurt ritkán volt érezhető ennyire sebezhetőnek és nyersnek. Az MTV Unplugged verziója még intenzívebb.

 

4. REM: Everybody hurts

Nem sok olyan R.E.M. zeneszám rendelkezik ennyire direkt üzenettel, mint az Everybody Hurts. A The One I Love egy anti-szerelmes dal, a Gardening at Night csak zavaros, és még mindig megpróbáljuk megfejteni, hogy miről is szól pontosan a Losing My Religion. De az Everybody Hurts üzenete hibátlan - ott van a címben. A kiábrándult embereket ábrázoló ikonikus videót San Antonio-ban, Texasban forgatták. Az MTV 1993-ban folyamatosan játszotta, így ez lett az R.E.M. egyik legismertebb dala.

 

3. Nine Inch Nails/Johnny Cash: Hurt

Egy közelmúltbeli Nine Inch Nails koncert-beszámolóban ezt írták: "A NIN az estet Johnny Cash Hurt-jének lassú és füstös feldolgozásával zárta". A hibát (merthogy ez eredetileg egy NIN-dal, és Johnny Cash-változat a feldolgozás) és a cikket azóta eltávolították a weboldalról, de érthető, hogy ez hogy történhetett meg: Johnny Cash 2002-es feldolgozása belopta magát a közönség szívébe. June Carter Cash (Johnny Cash felesége) megjelent a videóban is mindössze három hónappal azelőtt, hogy meghalt. Minden bizonnyal ez volt Johnny Cash utolsó mesterműve és tökéletes összefoglalása volt az életének.

Amikor meghalljuk, ahogy Trent Reznor mostanság énekli, szinte lehetetlen nem gondolni Johnny Cashre.

 

1. Eric Clapton - 'Tears in Heaven'

Eric Clapton fia, Conor csak négy éves volt, amikor 1991-ben kizuhant egy New York-i épület 53. emeletéről és meghalt. Nem sokkal a tragédia után Clapton és a dalszerző Will Jennings a Tears in Heaven című dalban emlékezett meg a gyermekről. Valószínűleg nem gondolták, hogy ekkora siker lesz, de néhány hónapon belül a második helyen állt a Hot 100-on, és besöpört egy Grammyt. A dal először a Rush című Jason Patric film zenéjeként jelent meg, de a legtöbben Clapton 1992-es Unplugged különleges előadásából ismerjük.


 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek