Miért kell az asztalosnak Mendelssohnt hallgatnia?

2020. február 23.  ·     ·  koncert.hu

Időnként kincsekre bukkan az ember a blogoszférában. Gondoltátok volna,hogy egy kifejezetten a faművessaéggel foglalkozó blogban szó esik a zenéről? Itt a bizonyíték, hogy van ilyen! A blogger engedélyével, változtatás nélkül.

A fotó illusztráció

1. Egy online szakmai fórumon egy, az iskolából éppen kikerült fiatalember feltette a kérdést: mi kell ahhoz, hogy jó asztalossá váljon. Persze megkapta az ilyenkor szokásos netes okosságokat, de jócskán érkeztek értelmes válaszok is. Egy méltán nagy tekintélyű kolléga – örömömre – az egyéb készségek (rajz, számolás, kézügyesség) fejlesztése mellé felírta: "...és olvass sokat, mert kommunikálnod kell az ügyfelekkel”.

2. A héten zeneiskolások csellóversenyén voltam. A múlt évben az első szünetben (a fiam, akkor másodikos zeneiskolás, már leadta a műsorát) vissza akartam szaladni a munkámhoz. A csellótanárnőnk megsúgta, hogy most jön az, amiről én nem akarok lemaradni. Nem szöktem meg, és igaza lett. Megéri rászánni fél napot. A negyedik-ötödik zeneiskolai évfolyamon tanuló lányok és fiúk érett, pódiumkész előadásokat hoznak. Négy óra alámerülés a szépségben. De megfogalmazódott bennem a kérdés : megéri ez nekem, miközben a műhelyben utánam sikítoznak egy könyvespolc alkatrészei?

Nem volt nehéz megnyugtatni magam. A mellett, hogy könyvtárnyi szakirodalma van a zene jótékony hatásának,  fizikailag is éreztem, hogy jó ez nekem. Délutánra kicserélődtem. Kicsit olyan, lebegős állapot volt (csak hosszabb), amilyenbe jobb napokon ébredés előtt szoktunk belesüppedni. Ilyenkor, „eszméleti félálomban” körvonalazódnak a fejemben új bútorok, oldódnak meg technológiai problémák, és összerendeződnek a homályos ötletkupacok.

Idén eleve úgy terveztem, hogy végighallgatok mindenkit, mert jó az nekem.

Az egyik szünetben az firkantottam a jegyzetfüzetembe, hogy problémamegoldáshoz, tervezéshez három javaslatom van magamnak:

  1. „Erőltetés”: rákészülni, belefeküdni, és addig dolgozni, agyalni, amíg megszületik a megoldás – amit persze később lehet finomítani, a visszacsatolások alapján javítani. Ha sürget az idő, működik: „a határidő a legjobb múzsa”.

  2. Reggeli félálom: ez mindenképp eljön, ha eleget alszunk. Hagyni kell kis időt az ébredésre, és ami foglalkoztat bennünket, azon „magától” (magamtól) dolgozik az agy. Persze később lehet finomítani, a visszacsatolások alapján javítani.

  3. Művészet. Csinálni, vagy élvezni, hogy más csinálja.

Kedves asztalosok, alkotók és műélvezők, ennyi volt a mai műhely-agykontroll, tessék kipróbálni!  És aki eddig eljutott az olvasásban, az meghallgatja Jacquline du Pré-t Mendelssohnt játszani:

A Faműves blog itt olvasható

faműves, blog, zenehallgatás, asztalos, Mendelssohn

 

 

Szólj hozzá!


A Városmajorban és a Margitszigeten gőzerővel egyeztetnek

A Városmajorban és a Margitszigeten gőzerővel...

Itthon egy fokkal bizakodóbbak a szervezők a nyári szezonnal kapcsolatban, int külföldön, és legtöbben kivárnak vagy eltolják a dátumaikat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál hogy reagál a kialakult helyzetre.

Fish! Krisztián visszajelölte a metálosokat

Bár a válság miatt a koncertek teljesen leálltak, a zenekarok azért a háttérben szorgoskodnak, hogy ha egyszer végre sikerül személyesen is találkozniuk a közönségükkel, legyen némi újdonság is a repertoárban. Ezúttal a fővároshoz köthető NEW FRIEND REQUEST metál csapat dobott össze egy új dalt a Fish! zenekar frontemberével...

Egyre-másra dőlnek le a fesztiválok bástyái

Lassan már szemünk se rebben, ha elénk gördül a közösségi csatornákon egy-egy külföldi fesztivál törlésének hivatalos bejelentése. Ma három ilyen hírrel is jövünk, mi kérünk elnézést.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek