Nem tök mindegy már, ki miatt oszlott fel a Beatles?

2021/10/11  ·     ·  koncert.hu, MTI

Eltelt már több mint 50 év, és még mindig ott tartunk, hogy vannak táborok, amelyek az alapján szerveződnek, hogy szerintük ki volt a bűnös a legendás zenekar feloszlásáért: Yoko Ono, John Lennon, ők mindketten, vagy éppen Paul McCartney.

1969. január 30. A zenekar utolsó élő fellépése Londonban egy háztetőn

Most éppen az utóbbi dobott le egy infóbombát (vagy egy vízzel töltött lufit) a BBC-nek adott interjúban. Szerinte Lennon volt... (Vagy a komornyik?) Bizonyára sokak számára zenetörténeti jelentősége van a kérdésnek, de egyrészt  a megszólított nem tud reagálni, másrészt öt évtized után nem mindegy?

Akkor most lássuk a legfrissebb adalékot az MTI-nek köszönhetően.

Paul McCartney a BBC Rádiónak adott interjút, amely a Get Back című, Peter Jackson által készített, a zenekar utolsó hónapjait bemutató tévésorozat és The Lyrics című könyvének novemberi megjelenése előtt készült, s majd október 23-án kerül adásba.

A beszélgetés során állítólag szó szerint ezt mondja

"Nem én kezdeményeztem a szakítást. Az a mi Johnnynk volt."    

McCartney, aki jövő nyáron ünnepli 80. születésnapját, felidézte "élete legnehezebb időszakát", és elárulta, hogy szerette volna, ha az együttes tovább működik, különösen azért, mert mindössze nyolc év együttlét után még mindig "elég jó anyagokat" készítettek.    

"Abbey Road, Let It Be, nem rossz" – érvelt az interjúban, amit a This Cultural Life című rádióműsornak adott. "Ez volt az én zenekarom, ez volt a munkám, ez volt az életem, úgyhogy azt akartam, hogy folytatódjon" – tette hozzá.     

McCartney szerint, ha Lennon nem lépett volna ki, a Beatles talán sokkal tovább maradt volna együtt. A zenész felidézte, Lennon új életet akart kezdeni Yokóval, amiért nem kárhoztatja. Mint mondta, "nagyszerű pár voltak", nagyon erős volt a kisugárzásuk.

A (z egyik) legenda szerint McCartney volt az, aki 1970-ben egyoldalúan feloszlatta a zenekart, amikor egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a Beatles már nem létezik. Azzal is vádolták, hogy elrontotta a csoport dinamikáját, amikor ügyvédeket kért fel a vitáik rendezésére. Mint mondta, ezzel a teherrel azóta is küzd.

"Ezzel együtt kellett élnem, mert az emberek ezt látták. Csak annyit tehettem, hogy nemet mondtam" – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy miért döntött úgy, hogy szólóban folytatja, McCartney azt mondja:

"Álljunk meg itt. Nem én vagyok az, aki a szakítást kezdeményezte. Nem, nem, nem, nem. John egy nap besétált a szobába, és azt mondta, hogy elhagyja a Beatlest. Ez váltotta ki a szakítást, ugye?".

A banda feloszlása körül az okozta a zűrzavart, hogy az együttes új menedzsere, Allen Klein azt kérte tőlük, hallgassanak a szakításról, amíg ő lebonyolít néhány üzletet. "Így néhány hónapig tettetnünk kellett magunkat" - mesélte McCartney. Végül McCartney állítólag megelégelte a titkolózást, és előállt a Beatles feloszlásával.

Az ügyvédekre pedig azért volt szükség, hogy megóvják a Beatles örökségét – védte lépését.

"Küzdenem kellett, és az egyetlen mód, ahogyan harcolhattam, az volt, hogy bepereltem a többi Beatles-tagot, mert ők Kleinnel tartottak. És ezt évekkel később meg is köszönték nekem."

McCartney egy 60 éve nem látott dal felfedezéséről is beszámolt: a Tell Me Who He Is című számot Lennonnal együtt írta. Mint mondta, nagy meglepetés volt számára, bár az ő kézírásával íródott, már nem emlékezett rá, egy szerelmes balladának készült, de nem vették fel. A zenész az interjúban elmondta, hogy egy rég elveszettnek hitt, Lennonnal közösen írt rádiójáték forgatókönyve is előkerült.

 

És aztán felbomlott a Beatles...

 

Let it be: Oscar-díjas rendező forgat filmet a Beatles-ről


   


 

Beatles, feloszlás, Yoko Ono, John Lennon, Paul McCartney

 

 

Szólj hozzá!


 Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd – a Magic Mirror idei programja

Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd...

Azt már megírtuk, hogy a fesztivál egyik legrégibb állandó helyszíne átköltözik a Sziget iroda/játszóterek környékére, most előre...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a tányérokon a BBQ különlegességek.

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.
Új koncertek