Nyolc éve volt a West Balkán-tragédia – ma újabb ítéletet hirdettek

2019/11/28  ·     ·  koncert.hu, MTI

Közbenső ítéletet hozott a Kúria a West Balkán nevű szórakozóhelyen bekövetkezett diszkótragédia miatt indult kártérítési ügyben. Ennek az a lényege, hogy a szórakozóhelyet bérbe adó gazdasági társaság ügyvezetőjének is kártérítést kell fizetnie a tragédiában elhunytak hozzátartozóinak.

Fotó: MTI Archív

A 2011. január 15-én tartott rendezvény megkezdése után a második emeleti ruhatár előtt a folyosón és a lépcsőn tumultus alakult ki. Az összetorlódott tömegben fulladás miatt hárman meghalta,  további 14 ember megsérült.

A Noise Night Life nevű rendezvény szervezői és rendezői nyolcszor annyi fiatalt engedtek be az átépítés alatt álló helyiségekbe, mint ahányan a hatályos tűzvédelmi szabályok szerint beengedhetők lettek volna.

"Este 10 előtt már több százan gyülekeztek a Nyugati tér és a Jókai utca sarkán lévő bejárat előtt, a kapukat azonban csak 10 után nyitották ki. A tragédia 11 körül következett be. A kapunyitás visszatartásának azért lett drámai jelentősége, mert a partit azzal a szokványos felütéssel hirdették meg, hogy a belépő ára ugyan 1000 forint, de 11 óra előtt 800-ért is be lehet jutni. Az pedig nemcsak partiszervezők körében közismert tény, hogy - különösen a zsebpénzből gazdálkodó gimnazistáknál - a három, illetve négy számjegy közti különbség erős lélektani határt képez. Az elektronikus zenei partikra rendszerint éjfél után érkeznek az emberek, ez esetben mégsem volt semmi meglepő abban, hogy több ezer fiatal 11 előtt akart bejutni a helyszínre. A rendőrség adatai szerint tehát az épületben dolgozó tíz (!) biztonsági őr egy óra alatt több mint 2800 embert engedett be, ami önmagában döbbenetes..." (Magyar Narancs)

A tragédia miatt indult büntetőügyben a bíróság azt a férfit is bűnösnek mondta ki, aki annak a gazdasági társaságnak volt az ügyvezetője, amely a szórakozóhelyet bérbe adta a diszkó lebonyolításához. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondták ki bűnösnek és szabadságvesztésre ítélték. Felelősségét azért állapították meg, mert a rendezvény szervezésében, megvalósításában személyesen is részt vett.

A három elhunyt fiatal lány hozzátartozói nem vagyoni kártérítésért nyújtottak be keresetet a férfi és hét másik alperes ellen. Ezt az elsőfokú bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy az alperesek jogellenes magatartása nem áll közvetlen okozati összefüggésben a fiatalok halálával. A másodfokú bíróság azonban jogerős közbenső ítéletével négy alperes kártérítési felelősségét megállapította, köztük a szórakozóhelyet bérbe adó cég ügyvezetőjét is.

A perben annak idején a másod- és negyedrendű vádlottat, Kecskés Tamást és Hranek Istvánt két év nyolc hónap fogházra, az első- és a harmadrendű vádlottat, Szalontai Győzőt és Csanádi Józsefet három év négy hónap börtönre ítélte a bíróság. Mindegyik vádlottnál két év próbaidőre felfüggesztették a büntetés felét.

West Balkán, tragédia, ítélet

 

 

Szólj hozzá!


Dinamit a vérem – robbanásnyomok cédén, dévédén, pólón és pulóveren

Dinamit a vérem – robbanásnyomok cédén,...

A Dinamit pályafutásának 40. évét 2019. május 24-én ünnepelte meg a budapesti Barba Negra Trackben. Az eseményről készült hang -és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Nem fogják beengedni a holland fesztiválokra azokat, akiknek nincs oltásuk

Amennyiben a koronavírus elleni vakcina széles körben elterjedt lesz Hollandiában, a fesztiválok és koncerthelyszínek meg kell, hogy különböztessék azokat, akiket már beoltottak a koronavírussal szemben azoktól, akiket még nem – arja sajtóértesülésekre hivatkozva a Portfolio.

Nemzetközi kollab a tiltakozó lengyel nők támogatására

Ahogy a lengyel nők utcára vonulnak, hogy kifejezzék tiltakozásukat az extrém szigorú abortusztörvény módosítás kapcsán, a Kelet-Európai Zeneakadémia (Eastern European Music Academy) kurzus három résztvevője, a lengyel Karo Glazer, a magyar Zsüd és az észt Britt Randma közös dalt készítettek szolidaritásuk és támogatásuk...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek