Somló Tamásra emlékezünk

2019/07/19  ·     ·  koncert.hu

Ma három éve, hogy az utolsó erejét összeszedve még megpuszilta Gyöngyvér kezét, aztán a gyötrelmes évek után örökre elaludt – az Újságmúzeum megemlékezését közöljük.

Fotó: Nyugat.hu

Énekes volt. Szaxofonos. Dalszerző. Artista. Jogász. Nem utolsó sorban apa. Egy reneszánsz ember, aki megmutatta nekünk az Álomarcú lányt, meg azt, milyen a boogie a zongorán…

A II. világháború után, 1947-ben született a Józsefváros mélyén, Somló Iván Tamás néven. A szülei ugyanis úgy érezték, nem árt, ha a szovjet megszállás miatt Iván lesz a gyerek neve, talán később kevesebb bántódása esik. Más családnál ilyen fel sem merült, ám az övé örült, hogy a zsidó származása miatt egyáltalán túlélte a világégést, ezért volt ez a szokatlan óvatosság.

A szülei aztán ötéves korában elváltak, Somló Tamás pedig a bátyjával együtt az édesapjánál maradt. Az apja új feleségét tekintette édesanyjának, aki megjárta a koncentrációs tábor poklát. A kis Somló aztán a józsefvárosi utcákon mindent megtanult. Focizni, verekedni, udvarolni. Kilenc éves volt, amikor kitört az 1956-os forradalom. Gyerekként képtelen volt felfogni, hogy mi történik. Amikor egy orosz tank belőtt a lakásukba, és az egyik szoba a harmadikról a második emeletre költözött, mindenki reszketett a félelemtől. Ő viszont az eltűnt gombfocicsapatát kereste a romok között.
Nem véletlen, hogy a család az emigráció mellett döntött. Már összecsomagoltak, amikor Tamás tüdőgyulladást kapott, negyven fokos láz kínozta. Az édesapja ekkor azt mondta, rendben, megvárjuk, amíg meggyógyul, aztán indulunk. Meggyógyult, de addigra az oroszok lezárták a nyugati határt. A család maradt. (lásd még szombat.org).

Ha akkor elmennek, talán sosem hallunk Somló Tamásról, így viszont évtizedekkel később már az egész ország ismerte.

Maradtak, őt pedig a forradalom leverése után ismét iskolába ment, a Práter utcai zenei általánosba. Hegedülni tanult hosszú éveken át, utólag azt mondta, bárcsak zongorázni tanult volna. Aztán egy családi barát azt javasolta, írassák be a fiút az Állami Artistaképzőbe. Szerette, itt lett a szenvedélye például a szaxofonozás. Az artistaképzősök a balettintézet növendékeivel együtt hallgattak bizonyos órákat, ahol életre szóló barátságot kötött egy már akkor izgalmas hangú fiúval, Horváth Károllyal. Igen, Charlie-val.

Tizennégy évesen aztán sutba vágta a hegedűt, már a gombfoci sem érdekelte, hiszen, bár zárt világ volt, itthon is kitört a rock and roll láz. Néhány barátjával megalakította az Atlasz együttest. Imádta az életet, a lányokat, a kalandot. Aztán évekig élt artistaként, de visszatalált a zenéhez. A kultikus Kex-ben folytatta, innen pedig némi kitérővel a Lokomotív GT-ben találta magát.

Már ő is ott volt a Lokomotívban, amikor 1973-ban kijött a Bumm!. A lemez, amelynél talán volt erősebb korongja a csapatnak. Jimmy Miller, a Rolling Stones lemezeinek producere is bekopogott a csapathoz, és lemezszerződést kötött velük, ám végül elmaradt a kiugrás.

Külföldön, itthon imádtuk a Loksit és imádtuk Somlót dalszerzőként is. Primadonna, Ülök a járdán, Nagyon kell, hogy szeress engem…

És szerettük őket. A Tabánban, vidéken, mindenütt. Én is ott voltam, a Nyugati pályaudvar termináljában, azon a bizonyos több felvonásos búcsúkoncerten (később mégis összeálltak alkalmanként). Somló szólóban is sikert aratott, s talán az sem véletlen, hogy rengetegen kérték fel duettre.

Ahogy fogalmazott egyszer „volt sok feleségem” És a kapcsolatokból lett négy gyermeke. Három fiú – és az utolsó szerelemből pedig a kis Lili, aki Gyöngyvértől született.
Aztán megtámadta az alattomos betegség. Az orvosok néhány hónapot jósoltak neki, de ő még évekig élt. Mert élni akart.

Az utolsó időkben már a világtól visszavonultan, de a halála előtt nem sokkal még elment egy pécsi jótékonysági koncertre fellépni, mert gyerekek javára gyűjtöttek.

Az énekes, a szaxofonos, a dalszerző, az artista, a jogász, nem utolsó sorban az apa, vagyis Somló Tamás 2016. július 19-én, 68 éves korában aludt el örökre.

Köszönjük a lehetőséget az Újságmúzeumnak!

Somló Tamás, LGT, megemlékezés

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek