Sztárparádé a Jimi Hendrix-emlékkoncerten

2017/10/06  ·     ·  koncert.hu, MTI

Novemberben lenne 75 éves minden idők talán legnagyobb gitárosa: Jimi Hendrix emlékére október 29-án a Halper-Hendrix Experiment ad koncertet a fővárosi MOM Sportban, számos vendéggel kiegészülve.

Sztárparádé a Jimi Hendrix-emlékkoncerten

"Kicsit más műfajba helyezzük át Hendrixet, picit más olvasatba helyezzük a számait azzal, hogy dzsesszes felfogásban, fúvós zenészekkel kiegészülve adjuk elő azokat" - nyilatkozta Halper László gitáros, zenekarvezető.

A Halper-Hendrix Experimentben Kosztyu László basszusgitáron, Hajas László dobon játszik, Kollman Gábor és Csejtey Ákos szaxofonozik, Fekete István trombitál. Az esten vendégként színpadra lép Ric Toldon (ének), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Babos Gyula és Tátrai Tibor (gitár), Török Ádám (fuvola, ének), Kőszegi Imre és Solti János (dob).

Halper László 2007 óta játssza Hendrix számait dzsesszes megközelítésben különböző formációival, és több kerek évfordulón előadták már műsorukat. A Band of Gipsys Reincarnation elnevezésű csapattal, amelyben Fekete István és Kőszegi Imre is játszott, 2010-ben 40 Years After címmel egy teljes lemezanyagot szenteltek Hendrix munkásságának a dzsessz és a tradicionális cigányzene beemelésével.

"Jimi Hendrix életéből 3,5 évet tekinthetünk legendának, hiszen Amerikában sikertelen volt, 1966-ban átvitték Angliába, ahol befutott, ám 1970-ben, 27 éves korában véget is ért az élete. Öt évvel ezelőtt a Müpában tartott koncerten két amerikai világsztár, a bőgős Eddie Gomez és a dobos Steve Gadd alkotta a ritmusszekciót, tavaly ugyanott, kapcsolódva 50. születésnapomhoz is Randy Brecker trombitás lépett fel vendégként a csapatommal" - mondta Halper László.

A mostani koncert kapcsán Babos Gyula megjegyezte, hogy Hendrixet sem utánozni nem lehet, sem pedig hasonlóan játszani, mint ő. Hozzátette: Hendrix olyan szinten állt szimbiózisban a hangszerével, hogy olyat azóta sem látott. 

"Az ő zenéjét most más személyiségek fogják eljátszani, úgy ahogy ők tudják, a legjobb tudásuk szerint. Arra érdemes számítani, hogy azt fogjuk megmutatni, miként lett beoltva egy zseni által az a kultúra, amit mi Magyarországon képviselünk" - fejtette ki Babos Gyula.

Török Ádám arról beszélt, hogy 1967 januárjában a Luxemburgi Rádióban hallotta a Hey Joe-t Hendrixtől, aztán 1968-ban a Dogs együttessel már játszottak számokat a gitárostól. "Most a MOM Sport-fellépésre írtam egy magyar szöveget a Hey Joe-ra, ami megfordítja az eredeti értelmét, vagyis azt mondom, nem kell lelőni azt a szegény asszonyt".

 

Jimi Hendrix, koncert, emlékkoncert, MOM, Halper-Hendrix Experiment

 

 

Szólj hozzá!


Egyedi és szóló – aminek a borzalmas 2020-as év után örülni lehet

Egyedi és szóló – aminek a borzalmas 2020-as év...

Az Óriásból, az Isten Háta Mögöttből vagy a Rájátszásból is ismert Egyedi Péter Mmamt néven megjelentetett szerzői bemutatkozásának itt a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Átadták a Fonó-díjakat: Dresch Mihály tarolt

Első ízben adták át a Fonó-díjakat, az eseményt vasárnap este online formában tekinthették meg a nézők. A díjjal hagyományt kívánnak teremteni, így szebb-jobb időkben is alkalom nyílik majd a művészi teljesítmények elismerésére.

Aki a legtöbb rockert felismeri, ajándékot kap

Rengeteg ismerős arccal, a zenekar barátaival készült el a Remorse újabb videóklipje, a Jelbeszéd.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek