Tényleg vodkával fizették ki a Rolling Stonest Varsóban?

2018/06/07  ·     ·  koncert.hu

Arról érkezett a hír, hogy vodkamúzeumot nyitnak Varsóban. Szerepelt a tudósításban egy mondat, amelyre felkaptuk a fejünket...

Fotó: IORR.org

Így hangzott:

"A múzeum látogatói felidézhetik többek között azt a mítoszként keringő történetet, melyben a legendás Rolling Stones együttes az 1967-es varsói koncertjeiért egy vagon vodkát kapott honorárium gyanánt, a szállítmányt viszont végül a brit vámosok visszairányították Lengyelországba." (MTI)

Felcsigázta az érdeklődésünket a dolog, és megkérdeztük Google-t, a barátunkat. Meg is kaptuk a feleletet már az első találati oldalon.

A Rolling Stones 1967-es varsói koncertje óriáspara volt Lengyelországban. Nem csak azért, mert az egész ország őrjöngött a jegyekért, a próbán megsérült a zenekari szerkó és a gázsihoz sem sikerült hozzájutniuk... Ez mind semmi. A Rolling Stones lengyelországi tartózkodása, de maga a koncert is "megnövekedett kockázatú" művelet volt.

A zenekar közelgő koncertjének híre úgy terjedt, mint a tűzvész Lengyelországban – és a kommunista blokk más országaiban. Az eseményre szóló jegyek soha nem voltak hivatalosan elérhetők, ehelyett a kommunista méltóságok és az állami vállalatok között osztották szét. A jegyek feketepiaci ára az átlagos havi fizetés felét tette ki, de sok újságíró, zenész és rajongó mégis bejutott a koncertre. Becslések szerint 5000 ember volt a koncerteken, több mint kétszer annyi, mint amennyi hivatalosan befér.

 Amikor megérkeztek Lengyelországba, Mick Jaggert és társait a világ legjobb rock zenekarának –  és a korlátok nélküli szabadság szimbólumának tekintették. A hivatalos média óvatosan fogalmazott a beszámolókban, mindössze két mondat jelent meg a Sztandar Młodych című újságban: "A londoni The Rolling Stones április 12-én megérkezett Varsóba. A zenekar tagjai virágokat kaptak a lányoktól, akik az Okęcie repülőtéren várták őket".

Fotó: IORR.org

A nap folyamán a világ minden tájáról érkezett rajongók a hotelekben balhéztak, a rendőrségnek több incidenshez is ki kellett vonulnia.

Fotó: IORR.org

A brit zenekar 1967. április 13-án két koncertet adott a varsói Kulturális Palotában, egyet 5, a másikat és 8.30-kor. Az előzenekaruk a Czerwono-Czarni, egy akkoriban igen népszerű lengyel zenekar volt. Mindkét koncert ugyanolyan rövid setlisttel ment, benne volt természetesen a "Paint It Black", a "Lady Jane" és a "Satisfaction". Óriásgáz volt, hogy megsérültek a zenekar cuccai, mert elfelejtettek szólni nekik, hogy Lengyelország ugyanazt a feszültséget használja, mint az Egyesült Államok: 110V-ot 220V helyett. Maga Jagger vetette fel, és a Czerwono-Czarni aztán beleegyezett abba, hogy megosztja saját hangszereit a britekkel.

Ahogy a Rolling Stones megjelent a színpadon, a kívül rekedt rajongók összecsaptak a rendőrséggel, mert mindazok, akik nem tudtak jegyet szerezni, megpróbáltak bejutni. Sokan később azt állították, hogy az eseményeket a rendőrség provokálta. Erről persze már a hivatalos média is beszámolt, sűrűn emlegetve a huligán szót.Fotó: IORR.org

A zenekar amerikai dollárban és lengyel zlotyban kapott gázsit. A lengyel részt nem lehetett külföldre vinni vagy beváltani. A zlotys összeg három lengyel gyártású Warszawa (kb. 300.000 zł) árának felelt meg... A Stones a kocsikat  lengyel vodkára cserélte, de haza már nem vitték, mert a vám, amit a brit határon fizetni kellett volna a piáért, sokkal többe került, mint a komplett rakomány...

Hogy konkrétan mi történt a vodkával, arról nem szól a fáma.

A zenészeknek egyébként kedves emlékei vannak a koncertről... :)

Fotó: Pudelek


 

 

Szólj hozzá!


 57 éves korában elhunyt Winand Gábor

57 éves korában elhunyt Winand Gábor

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában kedden elhunyt Winand Gábor zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Facebook-oldalán a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

A padlás lesz az Agria Játékok nyitóelőadása

A padlás című musicallel nyitják július 3-án az egri Líceum udvarán az Agria Nyári Játékok operett- és musicalfesztivált.

Könyv, bor és hozzá jazz – fesztivál Balatonfürden

Idén is megrendezik a Könyv-bor-jazz fesztivált csütörtöktől Balatonfüreden. A háromnapos rendezvénysorozat könyvbemutatókkal, borkóstolóval és koncertekkel várja a látogatókat. A zenéhez kapcsolódó programokból válogattunk.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek