Tényleg vodkával fizették ki a Rolling Stonest Varsóban?

2018/06/07  ·     ·  koncert.hu

Arról érkezett a hír, hogy vodkamúzeumot nyitnak Varsóban. Szerepelt a tudósításban egy mondat, amelyre felkaptuk a fejünket...

Fotó: IORR.org

Így hangzott:

"A múzeum látogatói felidézhetik többek között azt a mítoszként keringő történetet, melyben a legendás Rolling Stones együttes az 1967-es varsói koncertjeiért egy vagon vodkát kapott honorárium gyanánt, a szállítmányt viszont végül a brit vámosok visszairányították Lengyelországba." (MTI)

Felcsigázta az érdeklődésünket a dolog, és megkérdeztük Google-t, a barátunkat. Meg is kaptuk a feleletet már az első találati oldalon.

A Rolling Stones 1967-es varsói koncertje óriáspara volt Lengyelországban. Nem csak azért, mert az egész ország őrjöngött a jegyekért, a próbán megsérült a zenekari szerkó és a gázsihoz sem sikerült hozzájutniuk... Ez mind semmi. A Rolling Stones lengyelországi tartózkodása, de maga a koncert is "megnövekedett kockázatú" művelet volt.

A zenekar közelgő koncertjének híre úgy terjedt, mint a tűzvész Lengyelországban – és a kommunista blokk más országaiban. Az eseményre szóló jegyek soha nem voltak hivatalosan elérhetők, ehelyett a kommunista méltóságok és az állami vállalatok között osztották szét. A jegyek feketepiaci ára az átlagos havi fizetés felét tette ki, de sok újságíró, zenész és rajongó mégis bejutott a koncertre. Becslések szerint 5000 ember volt a koncerteken, több mint kétszer annyi, mint amennyi hivatalosan befér.

 Amikor megérkeztek Lengyelországba, Mick Jaggert és társait a világ legjobb rock zenekarának –  és a korlátok nélküli szabadság szimbólumának tekintették. A hivatalos média óvatosan fogalmazott a beszámolókban, mindössze két mondat jelent meg a Sztandar Młodych című újságban: "A londoni The Rolling Stones április 12-én megérkezett Varsóba. A zenekar tagjai virágokat kaptak a lányoktól, akik az Okęcie repülőtéren várták őket".

Fotó: IORR.org

A nap folyamán a világ minden tájáról érkezett rajongók a hotelekben balhéztak, a rendőrségnek több incidenshez is ki kellett vonulnia.

Fotó: IORR.org

A brit zenekar 1967. április 13-án két koncertet adott a varsói Kulturális Palotában, egyet 5, a másikat és 8.30-kor. Az előzenekaruk a Czerwono-Czarni, egy akkoriban igen népszerű lengyel zenekar volt. Mindkét koncert ugyanolyan rövid setlisttel ment, benne volt természetesen a "Paint It Black", a "Lady Jane" és a "Satisfaction". Óriásgáz volt, hogy megsérültek a zenekar cuccai, mert elfelejtettek szólni nekik, hogy Lengyelország ugyanazt a feszültséget használja, mint az Egyesült Államok: 110V-ot 220V helyett. Maga Jagger vetette fel, és a Czerwono-Czarni aztán beleegyezett abba, hogy megosztja saját hangszereit a britekkel.

Ahogy a Rolling Stones megjelent a színpadon, a kívül rekedt rajongók összecsaptak a rendőrséggel, mert mindazok, akik nem tudtak jegyet szerezni, megpróbáltak bejutni. Sokan később azt állították, hogy az eseményeket a rendőrség provokálta. Erről persze már a hivatalos média is beszámolt, sűrűn emlegetve a huligán szót.Fotó: IORR.org

A zenekar amerikai dollárban és lengyel zlotyban kapott gázsit. A lengyel részt nem lehetett külföldre vinni vagy beváltani. A zlotys összeg három lengyel gyártású Warszawa (kb. 300.000 zł) árának felelt meg... A Stones a kocsikat  lengyel vodkára cserélte, de haza már nem vitték, mert a vám, amit a brit határon fizetni kellett volna a piáért, sokkal többe került, mint a komplett rakomány...

Hogy konkrétan mi történt a vodkával, arról nem szól a fáma.

A zenészeknek egyébként kedves emlékei vannak a koncertről... :)

Fotó: Pudelek


 

 

Szólj hozzá!


A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező...

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

És akkor a Petőfi hídon kigyulladt a turnébusz...

Bensőséges és egyben nagyon vidám hangulatú közös interjú Kispál Andrással és Lovasi Andrással a Lemezjátszó Classic sorozatban. A két zenész a Kispál és a Borz kezdeti éveit idézi fel, és mesél az első két lemezük készültéről.

Múlnak a gyermekévek: Kiszel Tünde lánya videóklipben szerepel

Hunyadi Donatella is szerepel abban a videóklipben, ami néhány napja debütált a YouTube-on.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek